Home Innovatie & Strategie Duurzaamheid moet dringende prioriteit worden voor telecombedrijven

Duurzaamheid moet dringende prioriteit worden voor telecombedrijven

234

5G is de meest transformerende communicatietechnologie en maakt nieuwe diensten mogelijk. Waaronder geavanceerde energiebeheermogelijkheden die van cruciaal belang zijn voor het oplossen van groeiende uitdagingen op het gebied van energie en duurzaamheid.

Schattingen suggereren dat 5G-netwerken tot 90 procent efficiënter kunnen zijn dan hun 4G-voorgangers. Ze hebben echter wel veel meer energie nodig vanwege de toegenomen netwerkdichtheid, de sterke afhankelijkheid van IT-systemen en -infrastructuur en het toegenomen netwerkgebruik en de versnelde netwerkverkeersgroei.

Best practices

Het rapport van telecomadviesbureau STL Partners en Vertiv concludeert dat telecombedrijven de uitdagingen op twee manieren kunnen aanpakken. Door best practices op het gebied van energie-efficiëntie toe te passen op hun netwerken of door hun klanten aan te zetten om 5G-services te gebruiken om het verbruik en de uitstoot in alle lagen van de bevolking te verminderen.

STL Partners schat dat 5G-verkeer 3G/4G zal inhalen vanaf 2025, waardoor duurzaamheid een urgente prioriteit wordt voor telecombedrijven. Van de bedrijven die deelnamen aan het onderzoek gaf 40 procent aan dat energie-efficiëntie de eerste of tweede prioriteit zou moeten zijn voor telecombedrijven bij het implementeren van 5G-netwerken.

Vijf categorieën

Diverse best practices worden geïdentificeerd om deze stijgingen en kosten te beperken, georganiseerd in vijf categorieën:

  1. Netwerktechnologie: Hardware en software implementeren die ontworpen en beheerd zijn met het oog op efficiëntie
  2. Faciliteiteninfrastructuur: Inclusief nieuwe edge datacenters ter ondersteuning van cloud-native IT
  3. Infrastructuurmanagement: De juiste hardware en software implementeren om het netwerk te meten, bewaken, beheren, verbeteren en automatiseren
  4. Organisatie en evaluatie: Een holistische, volledige levenscyclus bekijken van kosten en investeringen in het netwerk
  5. Samenwerken met anderen: Innovatieve en niet-traditionele commerciële modellen, standaarden en samenwerking omarmen

5G als hulpmiddel voor duurzaamheid

Het rapport toont dat verbeteringen van de netwerkefficiëntie en best practices belangrijk zijn, maar dat ze ook slechts een deel zijn van de energiepuzzel die bij 5G hoort. Die inspanningen moeten gepaard gaan met een meer holistische, maatschappelijke benadering om het energieverbruik en de uitstoot terug te dringen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 5G-mogelijkheden die ver buiten de controle van het telecombedrijf liggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in