Home Innovatie & Strategie Duurzame IT vooral verwacht bij datacenters

Duurzame IT vooral verwacht bij datacenters

100
dainamics

Lang niet alle bedrijven omarmen duurzame IT. Slechts één op de drie IT-beslissers neemt duurzaamheid mee als criterium bij de inkoop van IT-producten. Of bij de selectie van IT-diensten. Bijna een derde zegt dat de belangrijkste reden is dat ze andere prioriteiten hebben. Zo voeren de snelheid, veiligheid en continuïteit van IT traditioneel de boventoon bij deze beslissingen.

Voor 32 procent staan de hoge kosten en voor ruim een kwart een gebrek aan kennis de duurzame inkoop van IT in de weg. Dat is een gemiste kans, want ‘groene IT’ heeft niet alleen een positieve milieu-impact, maar biedt óók commerciële kansen

Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO. De bank voerde de scan uit in samenwerking met PanelWizard. Dit, onder bijna 600 IT-beslissers van bedrijven uit alle bedrijfssectoren. Om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen, is een flinke inhaalslag nodig. Zo zijn de productie en het gebruik van IT goed voor 2,1 tot 3,9 procent van de wereldwijde CO2-emissies; een percentage dat in 2040 tussen 6 en 14 procent zal bedragen door de toenemende digitalisering van de samenleving.

Datacenters als grootverbruikers

Datacenters liggen als grootverbruikers van energie nu het meest onder het vergrootglas van IT-inkopers. Bijna de helft verwacht dat zij duurzaamheid opnemen in hun propositie. Voor cloud- en hostingproviders geldt dit in mindere mate (43 procent), gevolgd door IT-hardware (41 procent). Veel minder wordt op dit gebied verwacht van softwarebedrijven (37 procent), terwijl volgens ABN AMRO met een energiebewust softwareontwerp veel bereikt kan worden.

Hieruit blijkt dat van verschillende IT-dienstverleners niet hetzelfde wordt verwacht, terwijl zij wel een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de sector te vergroenen. Daarnaast sijpelt deze verantwoordelijkheid niet altijd door tot aan het einde van de keten, bij de ontwikkelaars van digitale diensten. Ook zou de levensduur van IT-apparatuur moeten worden verlengd, bijvoorbeeld door componenten van IT-hardware slim te hergebruiken of door ‘refurbishing’, waarbij oude elektronica wordt opgeknapt en een nieuw leven krijgt.

Prikkels maken duurzame IT aantrekkelijk

Digitalisering vergroot de bijdrage van IT aan de samenleving. Toch aarzelen veel bedrijven bij het omarmen van duurzame IT. Dit, omdat ze andere prioriteiten hebben. Deze houding leidt te vaak tot stilstand. Dat moeten we doorbreken.

Positief is dat IT-bedrijven die duurzame producten aanbieden de vraag wel geleidelijk zien toenemen. Zeker als het gaat om duurzame IT-proposities die commercieel voordeel opleveren. Zo verwacht ruim een kwart van de IT-inkopers dat investeringen in duurzame IT zich uiteindelijk uitbetalen. De manier om digitalisering duurzaam te maken, is samenwerking en kennisuitwisseling tussen alle partijen in de keten. Daarnaast is overheidsingrijpen belangrijk om bedrijven over de streep te trekken, onder meer door de ontwikkeling van duurzame IT-oplossingen te subsidiëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here