Home Innovatie & Strategie e-Court, het nieuwe rechtspreken

e-Court, het nieuwe rechtspreken

101

Gelijk hebben is één, gelijk krijgen is iets heel anders. Eén van de grote nadelen van overheidsrechtspraak is de trage gang van zaken. Voordat je het weet zit je tot je nek in allerlei ingewikkelde procedures, die niet alleen tijd kosten maar ook geld, veel geld. Ook bij minder complexe zaken, zoals incassozaken, ontslagzaken en kleinere zakelijke of privégeschillen, ben je bijna verplicht om een advocaat in te schakelen.

Dat echter is nu niet meer nodig, want er bestaat een alternatief: HNR, Het Nieuwe Rechtspreken. Rechtspraak via het internet! HNR is een privaat alternatief voor rechtspraak door de overheid en heeft niets te maken met het recht, de wetten, zelf. Het is een andere, legale, wijze om tot een bindend vonnis te komen. Juridisch waterdicht en bovendien snel, accuraat en betaalbaar.

De uitspraken worden gedaan door onafhankelijke beëdigde rechters op grond van de Nederlandse wetgeving. Deze rechters werken echter niet in dienst van de overheid, maar in dienst van de stichting e-Court. Je kunt het vergelijken met artsen. Een arts kan voor een staatsziekenhuis werken, maar diezelfde arts kan ook voor een privé ziekenhuis diensten verrichten. Wat is het verschil voor u als patiënt? Niets toch?

Er zijn inmiddels al veel organisaties die hun voorwaarden aanpassen om gebruik te maken van de diensten van e-Court, denk daarbij vooral aan verzekeraars, waterleidingbedrijven, telecombedrijven en noem maar op. Met hun duizenden klanten hebben zij een bulk aan gerechtelijke procedures. Maar wat te denken van die 900.000 zelfstandig ondernemers die Nederland kent en waaronder, naar alle waarschijnlijkheid, 200.000 zelfstandige IT-professionals? Ook voor hen wordt het een stuk eenvoudiger om hun gelijk te halen – mits zij gelijk hebben, natuurlijk.

e-Court is een goed voorbeeld van innovatie dat zich heeft kunnen ontwikkelen door het bestaan van het internet. Net als bij HNW, Het Nieuwe Werken, zullen we er aan moeten wennen dat er veel verandert en er nog veel meer zal gaan veranderen. Creative Destructing wordt dat genoemd. Er ontstaan nieuwe businessmodellen, nieuwe manieren van werken en nieuwe manieren van ondernemen. Dit gaat wel ten koste van het oude, maar uiteindelijk worden wij er allemaal beter van.

Avontuurlijk, verfrissend en uitdagend. De Nieuwe Wereld in wording.

Wessel van Alphen is algemeen directeur van IT-Staffing

6 REACTIES

  1. Inderdaad een goed initiatief, maar voorkom svp verwarring en noem het arbiters en geen rechters die oordelen. Het blijft immers arbitrage en dat is geen rechtspraak (ook al waren benoemde arbiters voorheen rechters).

  2. Inderdaad een geweldig initiatief, maar ik heb in de de lofzang nog nooit zoveel onzin bij elkaar geschreven zien staan. Zoals Xander in reactie al aangaf is het ARBITRAGE en geen rechtspraak. In de tweede plaats is E-court in een groot aantal gevallen veel LANGZAMER en duurder. Ten derde lijkt mij het onmogelijk om een ontslagzaak langs e-Court te sturen, maar wellicht is daar nog wat creative destructie nodig? Ten vierde is een privé ziekenhuis in de regel een stuk duurder. Ten vijfde ken ik geen rechters die ook bij e-Court werken. Tenslotte vind ik het de tendentieuze boodschap dat het goed is om de Rechtspraak, de derde peiler onder onze democratie, creatief te vernietigen, toch wel de bloody limit. Enig historisch besef lijkt ook me in blogs toch wel handig.

  3. E-Court is een Scheidsgerecht en dus een “gerecht” dat in de wet wordt genoemd. Ik vind het een mooi stuk en dat een IT-directeur een publiek gerecht en een scheidsgerecht dan een beetje door elkaar haalt, is niet zo erg. Een bus heet ook nog steeds de bus, ook al is die geprivatiseerd. De kern van het verhaal laat aan duidelijkheid niets te wensen over.
    Door het internet wordt de kracht van het “recht spreken” in conflicten alleen maar beter: transparant, snel en een stuk goedkoper en overzichtelijker. Prachtig dus! Mooie ontwikkeling.

  4. Logisch dat organisaties hun algemene voorwaarden aanpassen om gebruik te maken van e-Court, want zonder een dergelijk arbitraal beding zal de Voorzieningenrechter een verzoek tot exequaturverlening – vereist voor tenuitvoerlegging van een arbitraal vonnis – afwijzen. En zelfs al is wel sprake van een dergelijk beding, dan nog bestaat er spanning met het reglement van e-Court, dat niet in de mogelijkheid van een mondelinge toelichting voor gedaagde partij voorziet. Bovendien wordt ook erg makkelijk voorbij gegaan aan het feit dat niet een ieder beschikt over een internetverbinding. Hoor en wederhoor?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in