Home Innovatie & Strategie e-Health in de praktijk steeds dichterbij

e-Health in de praktijk steeds dichterbij

64

In een kamerbrief over eHealth en zorgverbetering bespreekt minister Schippers dat de ‘brede toepassing van eHealth in de zorg vaak achterblijft’. Voor zover deze toepassingen er al zijn, gaat het vaak om apps die de communicatie tussen patiënten en zorgverleners overal en altijd mogelijk te maken. Toch zijn er vandaag al voorbeelden van echte eHealth in de praktijk die, volgens de doelstelling van de minister, de patiënt echt centraal stellen.

Volgens minister Schippers gaat de overheid het beleid vooral inzetten op het breed benutten van succesvolle initiatieven waarbij eHealth de zorg verbetert. Het doel daarvan is dat binnen vijf jaar ‘mensen echt centraal staan in de zorg’. Het lijkt door al deze discussie alsof eHealth nog steeds alleen maar toekomstmuziek is.

Er zijn nu al veel aansprekende voorbeelden van eHealth in de praktijk. FocusCura heeft bijvoorbeeld hele handige hulpmiddelen om de communicatie tussen patiënten en zorgverleners te verbeteren. Op de website van Nictiz staat zelfs een overzicht van ruim 700 apparaten waarmee patiënten of cliënten zelf allerlei gezondheidsindicatoren kunnen meten en uitwisselen met hun arts. Ook bij de KNMG zijn veel voorbeelden van eHealth in de praktijk te vinden.

De meeste huidige toepassingen voor eHealth blijven echter steken op het niveau van apps voor mobiele apparaten. Dat is geweldig, want ze vervangen het bezoek aan de arts en besparen veel tijd voor allerlei onderzoeken. Ze geven patiënten meer vrijheid omdat deze altijd en overal hun gegevens kunnen meten en doorgeven. Maar het zijn nog niet de eHealthtoepassingen die leiden tot de innovatie in de gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld gezondheidseconoom Guus Schrijvers die voor ogen heeft in zijn boek ‘Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel’.

Toch is ook vandaag al ‘echte’ eHealth in de praktijk beschikbaar. Zo introduceerde het Radboud UMC in samenwerking met Philips een zogenoemde zorgpatch voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)-patiënten. Met deze ‘slimme pleister’ verzamelt het Radboud UMC dag en nacht gegevens over de fysieke (in)activiteit, de ademhaling, hartritme en variaties in de hartslag van de patiënt. De gegevens zijn vervolgens beschikbaar voor de patiënt en de betrokken zorgverleners via het digitale gezondheidsplatform van Philips.

Minister Schippers heeft een ‘eHealth stappenplan’ gelanceerd voor de komende vijf jaar. Dat moet er onder meer toe leiden dat ‘80% van de chronisch zieken direct toegang heeft tot bepaalde medische gegevens, waaronder medicatie-informatie, vitale functies en testuitslagen, en deze desgewenst kan gebruiken in mobiele apps of internetapplicaties’. Dankzij de innovatieve krachten achter het Radboud UMC en Philips is deze stap voor COPD-patiënten nu al gezet.

Wie deze toepassing van eHealth in de praktijk wil bekijken, verwijs ik naar het introductiefilmpje van het Radboud UMC. Dat laat zien dat patiënt en arts vandaag al veel profijt hebben van eHealth. Als minister Schippers haar zin krijgt, geldt dat binnen vijf jaar voor ons allen.

Pieter Rahusen, Ricoh

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in