Home Ondernemen & Business E-mailen op vakantie? Doe het niet!

E-mailen op vakantie? Doe het niet!

259
dainamics

Vakantie! Nu half Nederland op vakantie gaat wemelt het van de tips om in verre oorden online veilig te blijven, zeker als het om zakelijke communicatie gaat. We kennen ze zo onderhand wel: geen openbare Wifi gebruiken, tenzij via VPN en mijdt het internet café. Maak vooral voor vertrek een backup, want als je smartphone in de Middellandse Zee valt is echt alles weg. Maar er zijn een aantal dingen die bedrijven kunnen doen om het voor hun medenemers veel veiliger te maken. Niet alleen op vakantie, maar gedurende het hele jaar.

De verleiding is ook wel groot. Op vakantie nog even een issue op het werk uit de wereld helpen. Toch maar even via het openbare Wifi-netwerk, want dat gaat het snelst. Je zou eigenlijk VPN moeten gebruiken, maar hoe ging dat ook alweer? Eventjes een mailtje, wat kan er nou helemaal misgaan? Begrijpelijk, maar gewoon niet doen op deze manier!

Ogenschijnlijk veilig

Dan zijn er nog de adviezen die op zich zinvol zijn, maar die toch ook een keerzijde hebben. Het gebruik van HTTPS-pagina’s bijvoorbeeld. Die maken gebruik van versleuteling en kunnen zo absoluut bijdragen aan beveiliging. Toch is het niet verstandig om hier op te vertrouwen. Het vinden van een kwaadaardig bestand in versleuteld webverkeer is erg moeilijk en alleen weggelegd voor geavanceerde beveiligingsoplossingen die gebruik maken van AI en machine learning. Die oplossingen zijn vooralsnog niet voor elk bedrijf haalbaar. Kijk goed, wat veilig lijkt hoeft het niet te zijn.

Let op!

Wees bedacht op onveilige data en verstuur die niet. Ja, allicht. Op vakantie is er meestal wel tijd om goed naar een mail te kijken en te achterhalen of het een legitieme mail is of een phishing mail. Maar op kantoor kan het door de afwezigheid van medewerkers erg druk zijn waardoor schadelijke mails er makkelijk doorheen kunnen glippen. Vooral de afdeling financiën moet goed opletten in de vakantieperiode. We kennen maar al te goed de mails die de afwezigheid van de vakantievierende directeur benutten om het bedrijf te verleiden tot een ‘urgente’ betaling. En wie heeft dan de moed om zijn baas op vakantie lastig te vallen met zoiets eenvoudigs?

Fundamentele aanpak

Er zijn drie soorten oplossingen om bovengenoemde problemen fundamenteel aan te pakken. Nummer 1: bedrijven kunnen een oplossing implementeren die al hun e-mailcommunicatie beveiligt. Nummer 2 is het installeren van een secure internet gateway om het internetverkeer te monitoren. Zo’n gateway onderneemt actie op basis van de actuele securitysituatie in de wereld en kan ook apparatuur beveiligen die niet via VPN communiceren. Nummer 3 is een interessante oplossing die voorkomt dat een vakantieganger een bedreiging vormt voor de bedrijfsdata. Het gaat om tools voor identity management en tools voor geavanceerde eindpoint security. Met deze tools kan een bedrijf bijhouden wie, wanneer waar en vanaf welk device probeert in te loggen. Kwaadaardige software wordt meteen geblokkeerd en de beheerder heeft steeds zicht op wat er op het bedrijfsnetwerk gebeurt.

Maar de allerbeste oplossing is natuurlijk om helemaal geen e-mail te gebruiken. Je hebt niet voor niets vakantie. Toegegeven, dat vraagt misschien de nodige zelfoverwinning. Maar het is in elk geval maximaal veilig!

Fijne vakantie!

Michel Schaalje, Directeur Security Cisco Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here