
Alle ophef ten spijt, aankomend weekend gaat toch echt de klok weer een uur vooruit. De zomertijd werd ooit in het leven geroepen om energie te besparen, maar na vele onderzoeken blijkt dat het met die besparing wel meevalt. Toch blijft klimaatverandering natuurlijk een essentieel onderwerp. En daarom kwam het Wereld Natuur Fonds in 2007 met Earth Hour, een wereldwijd initiatief dat plaatsvindt op dezelfde avond als het ingaan van de zomertijd. Het idee is dat iedereen – zowel huishoudens als bedrijven – tussen 20.30 en 21.30 uur verlichting en andere elektrische apparaten uitdoet. Niet alleen om een uur lang energie te besparen, maar vooral ook om stil te staan bij wat we met z’n allen kunnen doen tegen de opwarming van de aarde.
Zonder koffie en tv
Persoonlijk sta ik volledig achter dit initiatief. Want steeds meer processen worden geautomatiseerd en steeds meer ‘dingen’ zijn met het internet verbonden, wat dus ook leidt tot meer energieverbruik. Maar het zet me ook aan het denken. We raken immers alsmaar meer afhankelijk van technologie. Kunnen we nog wel alles voor een uur uitzetten? Thuis kun je waarschijnlijk prima even uit de voeten in het donker, zonder kop koffie en tv. Maar wat is de impact voor een organisatie? Kan die nog wel een uur downtime opvangen en daarna gewoon weer verdergaan alsof er niets gebeurd is?
Risico’s voor bedrijven
Het antwoord is helaas ‘nee’. Downtime is niet langer een optie in deze 24 uurseconomie. Hóeveel impact downtime precies heeft, verschilt van organisatie tot organisatie. Schattingen van Gartner gaan uit van gemiddeld bijna 5.600 dollar aan kosten voor elke minuut dat je apparatuur ongepland ‘op zwart gaat’. En dat geldt ook voor het geval je zelf de stekker uit apparatuur trekt die essentieel is voor de continuïteit van je bedrijf.
Hoe voorkom je dat je dergelijke kosten maakt? Het is in ieder geval zaak eens kritisch te kijken naar je disaster-recovery-plan (DR). De meeste bedrijven hebben wel zo’n plan in een bepaalde vorm, waarmee hun data terug te halen zijn na uitval. Vaak is het echter ingewikkeld, omslachtig en tijdrovend. Zie dan maar eens je business snel weer up en running te krijgen als je onverhoopt toch te maken krijgt met downtime, bijvoorbeeld door een natuurramp. Doordat de technologische ontwikkelingen op dit gebied elkaar in rap tempo opvolgen, raken DR-plannen snel verouderd. En dat zorgt voor risico’s: enerzijds voor de beschikbaarheid van data en applicaties en anderzijds voor naleving van de steeds strenger wordende wet- en regelgeving. Uit onderzoek van Forrester blijkt dat nu slechts 14 procent van de bedrijven zijn DR-plan continu updatet.
Als een dirigent
Orkestratie is wat mij betreft de oplossing. Voor wat betreft disaster recovery houdt dat kortweg in dat het volledige proces bestaat uit zorgvuldig op elkaar afgestemde stappen. Bij Veeam hebben we daarvoor onze eigen orkestratie-engine, de Veeam Availability Orchestrator. Met één oplossing voor het creëren, documenteren, testen en uitvoeren van je DR-plan bespaar je een hoop tijd, kosten en moeite. Waar je dan zoal aan moet denken? Template-based documentatie bijvoorbeeld, waarmee je eenvoudig en snel je DR-plan updatet naarmate je virtuele omgeving verandert. Daarnaast verlopen testen en paraatheidschecks geautomatiseerd, gepland en on demand, wat herstel op elk gewenst moment mogelijk maakt – en dat zonder impact op de productieomgeving.
Altijd ‘aan staan’, dat is waar het in deze tijd om draait. Die garantie heb je met de juiste orkestratieoplossing. Maar je kunt het je als bedrijf simpelweg niet meer veroorloven om je business moedwillig plat te gooien. Earth Hour is een geweldig initiatief. Aandacht voor energiebesparing en het milieu is belangrijker dan ooit. Trek deze zaterdag echter niet zomaar alle stekkers uit je apparatuur, maar wees je bewust van de risico’s van downtime. En kies er bijvoorbeeld voor om de verlichting, koffiezetautomaat of printer een uur uit te schakelen.
Door: Ronald Ooms, Vice President North East EMEA at Veeam Software