Home Ondernemen & Business De ecologische voetafdruk: alleen relevant voor zoölogen of toch eerder voor jouw...

De ecologische voetafdruk: alleen relevant voor zoölogen of toch eerder voor jouw bedrijf?

214
dainamics

Vorige week was de 48ste verjaardag van Earth Day. Het is een dag voor mensen en organisaties om na te denken over hun bijdrages om de planeet en haar grondstoffen te beschermen tegen bijvoorbeeld ontbossing op het land of plastic-vervuiling in de zeeën.

Sinds de allereerste Earth Day, bijna een halve eeuw geleden, zijn er vele belangrijke stappen gezet om een duurzamere, minder verspillende wereldeconomie te creëren. Toch moet er nog genoeg gebeuren op het gebied van duurzame energie en het tegengaan van klimaatverandering. Wetenschappers schatten nog steeds dat de jaarlijkse vraag naar grondstoffen groter is dan wat de aarde realistisch gezien kan produceren.

Naast de vervuiling door plastic en het gebruik van fossiele brandstoffen moet er ook in de papierindustrie veel veranderen. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat de gemiddelde kantoormedewerker jaarlijks 10.000 vellen kopieert – waarvan 6.800 vellen worden verspild. De redenen voor deze verspilling zijn onder meer dat de duplexfunctie niet wordt gebruikt, dezelfde pagina meerdere keren wordt afgedrukt of documenten op de uitvoerlade worden vergeten. Aangezien het wereldwijde papierverbruik sinds 1980 met bijna de helft is toegenomen, is het duidelijk dat dit probleem met de dag urgenter wordt.

Energiegebruik

Hoe kunnen bedrijven en hun werknemers een steentje bijdragen aan het aanpakken van deze milieuproblemen? Er zijn een paar eenvoudige dingen die we allemaal kunnen doen. Door bijvoorbeeld de instellingen voor stroombeheer op jouw computer en printer te wijzigen, wordt het energiegebruik tot een minimum beperkt. Daarnaast bespaart dubbelzijdig printen papier en wordt verspilling verminderd.

Soms is het goed te kijken naar vervanging van apparaten. Zo hebben wij bij de nieuwste generatie zwart-witprinters de strengste energievereisten voor ogen gehouden. Denk daarbij aan Energy Star 2.0 en EPEAT Silver-certificering. De apparaten bevatten energiezuinige innovaties, zoals een betere algehele warmtegeleiding van fusers. Dit helpt om een optimale tonerfusering met minder warmte te bereiken. Met de Lexmark Print Release-functie is het probleem van vergeten documenten opgelost. Gebruikers kunnen afdruktaken vanaf iedere locatie verzenden. En ze alleen voor afdrukken vrijgeven wanneer ze naast een apparaat staan en klaar zijn om ze op te halen. Dit bespaart papier en draagt bij aan de veiligheid.

Recyclen

Als onderdeel van de overgang van een lineaire naar een circulaire economie is het ook belangrijk om cartridges in te zamelen en te recyclen. Wij hebben daarvoor het Lexmark Cartridge Collection Program. Ingeleverde lege cartridges worden duurzaam gerecycled of zelfs hergebruikt. Hiermee wordt de ecologische voetafdruk van uw printergebruik geminimaliseerd.

De wereld verandert sneller dan ooit tevoren. Milieukwesties vormen een steeds grotere uitdaging voor de samenleving. Ze worden daarom steeds belangrijker voor organisaties en hun klanten. Gelukkig hebben we nu de mogelijkheid om gebruik te maken van de innovatiecultuur en de kracht van de circulaire economie om een nieuwe manier van werken te creëren. Samen kunnen we stap voor stap onze CO2-voetafdruk verminderen.

Steven Burford, general manager bij Lexmark Benelux

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here