Home Cloud Edge Computing wordt het volgende paradigma

Edge Computing wordt het volgende paradigma

110
service

Volgens Peter Levine, partner bij firma Andreessen Horowitz, gaat cloud computing binnenkort een andere rol spelen. Het verdwijnt naar de achtergrond. We zullen heel snel zien dat de meerderheid van de verwerking van data zal plaatsvinden op het apparaat zelf.
Zo gek als dit klinkt – en hij erkent dit helemaal – zegt Levine dat zijn voorspelling gebaseerd is op een analyse van de toekomstige rekenkracht van computers. Om optimaal te kunnen functioneren hebben apparaten zoals drones, autonome auto’s en robots zeer snelle dataverwerking nodig. Zo snel, dat het feit dat gegevens naar de cloud worden verzonden en terug om een ​​antwoord te krijgen gewoon te lang zal duren!

We zijn meer dan tien jaar bezig om met zijn allen naar de cloud te gaan. Nu staan we aan de vooravond van het volgende paradigma.

Dat wil niet zeggen dat de cloud geen sleutelrol in het computer ecosysteem meer zal hebben. Integendeel. De rol ervan zal echter drastisch gaan veranderen. Hierdoor zal clloud meer worden om gegevens voor machine learning te verwerken. En als aanvulling op berekeningen van gedragspatronen of artificiële Intelligentie. Volgens een recent artikel in de krant zullen robots binnen 10 tot 15 jaar slimmer worden dan wij en in de toekomst veel beter kunnen dan de mens.

Steeds meer bedrijven beginnen dit ook te (h)erkennen. We zouden wel eens getuige kunnen zijn van een massale shift in het gebruik van de computer!

Déjà Vu

Het idee dat verwerking van gegevens weer op een pc plaatsvindt zal u vertrouwd in de oren klinken. Vooral omdat de cyclus in de ICT steeds van centraal naar decentraal gaat. Zo bezien volgt de verschuiving naar edge-computing de cyclus dus gewoon.

Logisch, dat we in de volgende trend weer terug zullen gaan naar één centraal systeem. Dit zal worden versterkt door het grote aantal Internet of Things-apparaten. Wanneer het aantal IoT-devices op aarde het aantal mensen overstijgt zal de benodigde rekenkracht enkel nog toenemen. Dat gaat een verandering te weeg brengen in de manier waarop we denken over het gebruik van computers.

Eigenlijk staan we al aan het begin van deze verandering. Als we de ontwikkeling van autonome auto’s en drones volgen, zien we een toekomst met een overvloed aan slimme apparaten. Toestellen die geheel zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Dit zal sneller gaan dan dat u denkt.

Verwerken van enorme hoeveelheden data

Denk aan de zelfrijdende auto. Dat is een mini-datacenter op wielen geworden. Op die manier is een drone een datacenter met vleugels. Deze apparaten verwerken enorme hoeveelheden informatie. Die informatie moet allemaal in real time worden verwerkt.

Als een zelfrijdende auto een beslissing moet nemen, heeft het de informatie onmiddellijk nodig en dan zal latency niet aanvaardbaar zijn.

Stel u nadert een stopteken en u trapt zelf niet tijdig op de rem. Dan zal de boordcomputer in een “split-second” moeten reageren om in te grijpen. Als dan eerst informatie verstuurd dient te worden naar de cloud alvorens een beslissing te nemen is het naar alle waarschijnlijkheid te laat.

De need for speed

Er is een aantal redenen waarom bedrijven op Edge computing over zullen gaan. Meestal begint het met de behoefte aan snelheid. Naast puur praktische overwegingen.

Voor sommige Internet of Things-apparaten, zoals videocamera’s, duurt het sturen van alle beelden naar de cloud te lang. De volumes zijn simpelweg te groot. Er zijn momenteel al een half miljard camera’s in gebruik. Dat getal zal naar verwachting oplopen naar meer dan een miljard in 2020. Als deze camera’s meer dan 1080p kwaliteit hebben is het niet meer zinvol om de beelden te blijven sturen naar de cloud.

Steeds vaker zijn er ook om privacy-redenen problemen om de beelden te versturen. Ze blijven op het toestel staan. Daarnaast zal ook de beschikbare bandbreedte een rol gaan spelen. En als de camera zich op een locatie bevindt waar men geen data kan streamen zal de keuze snel gemaakt zijn. Alles wordt dan lokaal opgeslagen.

Kunstmatige intelligentie met Edge computing

Deze verandering door de enorme toename van apparaten die rechtstreeks met het internet verbonden zijn door middel van een eigen IP adres zal grote invloed hebben op het gebruik van computers. Er zijn nieuwe manieren nodig om applicaties te programmeren. Om ze te beveiligen en hun data op te slaan. We maken daarbij gebruik van gedecentraliseerde data-opslag op computers aan de rand van het internet.

Enkel beperkte gegevens over het gedrag van deze apparaten zullen verstuurd worden naar de cloud. Daar worden ze verwerkt. Hierdoor zullen Internet of Things-apparaten steeds intelligenter worden. De informatie die lokaal blijft staan zal gebruikt worden om door middel van Edge computing autonome beslissingen te nemen.  Dankzij machine learning kunnen apparaten dan beter reageren op hun omgeving.

Peter Witsenburg – Cloud Makelaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here