Dankzij wereldwijde investeringen in ‘slimme’ fabrieken, is de vierde industriële revolutie, oftewel Industry 4.0, in volle gang. Met robotica, IoT en AI, worden productieprocessen verregaand gedigitaliseerd – en dat levert voor de industrie ongeëvenaarde mogelijkheden op. Denk bijvoorbeeld aan predictive maintenance, waar met geavanceerde sensortechnologie de uitval van machines wordt voorkomen en producten aan steeds strengere producteisen kunnen blijven voldoen.
Om de belofte van Industry 4.0 écht te kunnen verzilveren, moeten twee compleet verschillende en van oudsher totaal gescheiden werelden ineens veel beter samen gaan werken: De fabrieksvloer met operationele technologie (OT) enerzijds, met de IT-afdeling en informatisering – vaak vanuit het hoofdkantoor – anderzijds. Dat geeft een complexe dynamiek. Er wordt veel gezegd en geschreven over de digitale transformatie, maar in deze omgevingen is die overgang misschien wel het meest ingrijpend.
Duidelijkheid is de sleutel
Tijdens het doorvoeren van digitaliseringen en automatiseringen is het van belang dat de fabrieksomgeving veilig is en blijft, en het productieproces niet in gevaar komt. Maar als de fabriek één grote computer wordt, wie neemt dan de leiding? De operatie of de IT-afdeling? En hoe blijf je de talenten aan beide kanten benutten zonder dat zij elkaar onnodig beconcurreren?
Om dit goed te laten verlopen is het belangrijk om gebruik te maken van begrijpelijke taal en gemeenschappelijke doelstellingen. Op deze manier kan je verbinding tussen verschillende afdelingen creëren en een collectief referentiekader faciliteren. Door verschillende belangen te verduidelijken en executives te helpen zeer (technisch) inhoudelijke discussies te doorgronden wordt de besluitvorming ondersteund.
De digital backbone
De realisatie van een digital backbone is essentieel binnen elke digitale transformatie. Want als de fundering niet goed is, komt het huis vanzelf scheef te staan. Door in interactieve sessies domein- en IT-kennis te combineren met zowel de fabrieksvloer als IT-afdelingen kan een stevig fundament worden gebouwd. Op deze manier creëer je een overkoepelende architectuur waar voor beide werelden écht oog is, en daarmee draagvlak vanaf de werkvloer tot aan de boardroom. Zo kan er beschikbaarheid voor de fabrieksvloer worden gerealiseerd, mét behoud van alle compliancy, manageability en security vereisten vanuit een corporate IT-perspectief. Met deze nieuwe architectuur en een bijbehorend uitvoeringsplan zet je als organisatie een cruciale stap zetten in de realisatie van de digital backbone.
FrieslandCampina
Een mooi voorbeeld van een digitale transformatie waarbij een brug geslagen is over de kloof tussen OT en IT zien we bij FrieslandCampina, een zuivelcoöperatie die wereldwijd opereert. Ze produceren een breed scala aan zuivelproducten onder verschillende merken, zoals Campina, Chocomel, Friese vlag, Fristi, Optimel en Milner.
We hebben FrieslandCampina geholpen een brug te slaan door middel van advisering aan de centrale IT-organisatie. Het doel van dit advies: een gemeenschappelijke taal creëren tussen de verschillende partijen binnen het bedrijf, aangezien jargon en taal in OT anders is dan in IT. Dit was van groot belang om te weten waarover het ging en om te begrijpen wat bepaalde termen betekenen.
Met de voeten in de klei
Om richting te geven aan de digitale transformatie van FrieslandCampina keken we ook naar de concurrentie om te identificeren welke processen en methoden konden worden hergebruikt en welke niet. Hierbij werd veel tijd besteed aan het luisteren naar de wensen van de fabriek, zodat er een compleet beeld ontstond van de huidige situatie en de mogelijke verbeterpunten. Door met de voeten in de klei te staan en veel aanwezig te zijn op de werkvloer, hebben we het vertrouwen gewonnen van zowel de IT- als OT-afdelingen. Daardoor was het voor beide afdelingen duidelijk dat hun belangen niet vergeten zouden worden.
Daarnaast hebben we ook de policy stukken erbij gepakt en deze naast de procedures gelegd om het advies te onderbouwen. Hierbij werd rekening gehouden met de standaard, de afspraken binnen het bedrijf en hetgeen er op papier stond. Met als resultaat dat de efficiëntie en effectiviteit van de IT-organisatie van FrieslandCampina is verbeterd.
Bart Deuss, CEO bij YaWorks