Home Innovatie & Strategie Een complexe mix: Apps en Device Management

Een complexe mix: Apps en Device Management

66

Het komt aan de orde in elk gesprek bij een willekeurige organisatie: Apps. Echter, de vragen rondom app, App stores (enterprise of publiek) en het management daarvan wordt steeds indringender. Concreet is er op dit moment een drietal ontwikkelingen te zien.

Device-centric

Het mobiele apparaat staat centraal. Dit wordt vooral gepropageerd door de (aanbieders van) Mobile Device Management oplossingen. In sommige gevallen wordt daarbij ook invulling gegeven aan de (corporate) enterprise appstores. Als uitgangspunt hanteren deze leveranciers het OS (Operating Systeem) van het device, in het verlengde van de device management invalshoek. iOs (Apple), Android, RIM en Windows 7 (en hopelijk straks 8 ) zijn de belangrijkste platformen.

Appstore centric

Een aantal andere leveranciers in de markt gaat uit van app distributie en verzorgt alle zaken omtrent de distributie, management & provisioning van apps in de organisatie. Deze maken gebruik van de ‘push app’ distributie mogelijkheden van de OS platformen, aangevuld met licentie management.

De intelligente versies bieden support, om op basis van de combinatie van het gebruikersprofiel en de device de juiste verzameling van apps aan te bieden. Die worden zoveel mogelijk in push vorm geïnstalleerd (dit kan echter nog niet met alle platformen).

Gebaseerd op rollen, persona’s, kan een gebruiker dan wel (of niet) specifieke apps zien en gebruiken. Ook maakt de appstore centric aanpak vaak gebruik van de interne organisatie/intranet en voegt daar apps aan toe en maakt het intranet mobiel toegankelijk. Hierdoor kunnen applicaties (zoals Sharepoint) mogelijkerwijs (binnen een beveiligde omgeving) gedistribueerd worden.

App/data-centric

Deze categorie gaat uit van bedrijfsapplicaties en biedt een platform om data mobiel beschikbaar te maken. We spreken dan van de zogenaamde Mobile Enterprise Application Platform strategie. In dit geval wordt een ‘sandbox’ geboden, die een veilige manier biedt om data uit de back-office op een mobiel te publishen, gebruikmakend van met name HTML5 ontwikkelingen.

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden ter illustratie::

Een organisatie is op zoek naar een ‘store’ voor intern gebruik waarbij extern internet toegang niet of beperkt beschikbaar is. Een omgeving waar security een belangrijk thema is, bijvoorbeeld bij overheden & de financiële sector. Om de gebruiker toegang te geven wil de organisatie een eigen, veilige, omgeving distribueren. Met name de enterprise appstore kan hier uitkomst bieden.

Een andere organisatie wil een ‘store’ bieden aan de gebruikers met daarin verschillende Apps per device (want in de praktijk weten we dat niet alle apps werken op specifieke OS platformen). Dit om vooral de verwachtingen goed te managen aan de kant van de gebruiker. Een echte ‘kiosk’ met zelfs een mix van publieke en private apps door elkaar. Dit is al meer een hybride vorm – ook in dit geval is de appstore de juiste keuze.

En specifieke apps, point solutions, waar eigen apps worden ontwikkeld om de back-office mobiel te ontsluiten. Soms noodzakelijk, echter zeer duur in onderhoud en ontwikkeling.

Nog even een plaatje ter onderbouwing:

Illustratie bij blog Danny Frietman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in