Minder dan 0,5 procent van het geproduceerde plastic komt in de oceaan terecht volgens non profit organisatie Ocean Clean Up. Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat toch om meer dan 1 miljard kilo. Ook data lijkt procentueel onschuldig. Datacenters zijn verantwoordelijk voor 2% van de CO2-uitstoot, wat ongeveer evenveel is als de uitstoot van de luchtvaart. Slim met data omgaan is dus goed voor het milieu. Echter blijkt uit onderzoek van NetApp dat bijna één derde van de respondenten nog steeds geen rekening houdt met het milieu in hun keuzes omtrent datamanagement.
Bij milieubesparende maatregelen denkt men gelijk aan het terugdringen van plastic, het opruimen van de oceaan en het nemen van de fiets. Maar ook achter de schermen kunnen organisaties meer doen om het milieu te redden, bijvoorbeeld door hun data-infrastructuur bewust in te richten. Uit het onderzoek van NetApp onder IT-professionals en IT (eind) beslissers blijkt dat bij het kiezen van een leverancier en/of het inrichten van de data infrastructuur ruim de helft van de organisaties rekening houdt met het milieu. Van deze respondenten geeft 31% aan dat het een beperkte rol speelt en de overige 20% geeft het milieu een grote rol in bij de inrichting van hun data-infrastructuur. Toch geeft nog 31% van de ondervraagden aan dat ze geen rekening houden met het milieu. Twee derde van deze respondenten wil in de toekomst hier wel mee bezig zijn.
Groene cloud-aanbieders
Cloud-aanbieders spelen een rol in duurzame keuzes. Zo houden organisaties rekening bij het kiezen van een cloud-aanbieder met het milieu door te kiezen voor een aanbieder die hernieuwbare energiebronnen gebruikt (12%), energiezuinige technologieën gebruikt (18%), energiezuinige hardware gebruikt (12%) en over de juiste milieu gerelateerde certificeringen beschikt en de milieustandaarden respecteert (20%).
Bij het inrichten van de data-infrastructuur is bijna een kwart (24%) van de organisaties bezig met het verminderen van de hoeveelheid data door slim datamanagement. Hiervoor ontdubbelen ze de data en verwijderen ze de overbodige en oude data. 15 procent van de organisaties gebruiken energiezuinige tools en technologieën in de cloudomgeving om zo de voetafdruk te verkleinen.
Ondanks dat de klimaatverandering en de impact die we als maatschappij hebben op het milieu hoog op de agenda staat bij vele organisaties, zegt toch bijna één derde niet te weten wat voor milieubesparende maatregelen ze nemen als organisatie.
“Je ziet dat ook cloud-aanbieders rekening moeten houden met de wensen van hun klanten als het gaat om het milieu. Steeds meer organisaties willen hun CO2 voetafdruk zo klein mogelijk maken en kunnen daar een slag in slaan door hun data infrastructuur slim in te richten en kritisch te kijken naar de datacenters die worden gebruikt. Hier ligt een kans voor cloud-aanbieders om hun klanten beter van dienst te zijn en een milieubewust verdienmodel te hanteren” aldus Oscar Wijnants, Country Director van NetApp.
Over het onderzoek
NetApp deed in mei 2023 onderzoek onder 341 Nederlandse IT mede- en eindbeslissers van organisaties groter dan 100 werknemers naar de mate waarin ze bij het inrichten van hun data-infrastructuur rekening houden met het milieu.