Home Data & Storage Evolutie in storage-land: hyperconverged infrastructuren

Evolutie in storage-land: hyperconverged infrastructuren

81

De laatste jaren is er een duidelijke evolutie gaande op het gebied van storage binnen een infrastructuur. Met name als we kijken naar de keuze van storage binnen een virtualisatie infrastructuur. Het ‘traditionele’ Storage Array Network (SAN) concept wordt steeds vaker ter discussie gesteld. Een reden hiervoor is de mate waarin deze investering op het IT-budget drukt. Overige redenen kunnen zijn: complexiteit, rackruimte, stroomcapaciteit en beheerkosten.

Steeds vaker zien we daarom een verschuiving naar servers met geïntegreerde storage-oplossingen. Voor een virtualisatieplatform is een aantal componenten van cruciaal belang, namelijk: rekenkracht (processor), geheugen, netwerk en opslag. Deze combinatie wordt ook wel ‘compute’ genoemd. De compute is een verzameling van resources die beschikbaar zijn binnen een IT-infrastructuur. De term Hyperconverged houdt in, dat alle vereisten voor een virtualisatieplatform in één lokale box aanwezig zijn en gecombineerd kunnen worden.

Microsoft heeft een flinke evolutie doorgemaakt met de komst van Windows Server 2016, waarin deze hyperconverged technieken standaard aanwezig zijn. Ook enkele andere grote vendoren als Nutanix en VMware (vSAN) hebben hoog ingezet op hyperconverged oplossingen. Door de kracht van hard- en software in meerdere servers te bundelen, ontstaat een flexibel, schaalbaar, redundant en hoog beschikbaar platform. Hierdoor hoeft men geen extra investeringen meer te doen in een Storage Array Network (SAN) oplossing.

Door gebruik te maken van bijvoorbeeld Storage Spaces Direct in Windows Server 2016 of vSAN in VMware vSphere, kan men onder andere de lokale opslag in meerdere servers samenvoegen tot één virtuele storage pool. De lokale opslag wordt hierdoor gedeelde opslag en kan worden gekoppeld binnen een virtualisatie platform. Dit is te combineren met andere technieken, zoals data deduplicatie en data tiering.

Hyperconverged gecombineerd met Sofware Defined Datacenter oplossingen betekent een evolutie in de IT-wereld. Door Software Defined oplossingen toe te passen, wordt het beheer van een IT-infrastructuur door software geregeld. Deze oplossing heeft een grote impact voor bedrijven op het IT-budget. Hardware-resources worden efficiënter ingezet en het beheer wordt vereenvoudigd. Hierdoor kunnen aanzienlijke kosten bespaard worden. Dit maakt een geïntegreerde, hyperconverged oplossing bijzonder interessant om in te zetten als storage- en virtualisatieplatform.

Mark Swinkels, Solution Specialist bij De Ictivity Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in