Home Ondernemen & Business Een klein stukje geluk

Een klein stukje geluk

68
geluk

Het is de tijd van het jaar, wanneer je bij windstilte aangenaam verwarmd wordt door het zonnetje. Je ruikt de lente. Geluk zit hem in de kleine dingen. Maar grote dingen helpen natuurlijk ook mee, zoals gezondheid, liefde, vrede, een thuis, een fijne baan en een IT-oplossing die compleet is en wérkt.

Sinds 2013 is het ieder jaar op 20 maart – de dag voordat de lente begint – International Day of Happiness, een door de Verenigde Naties uitgeroepen dag waarop we stilstaan bij de dingen die we niet alleen die dag, maar iedere dag willen hebben. Een dag waarop we allemaal vrolijk moeten zijn, zo meent de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie, want ‘het nastreven van geluk is een fundamenteel menselijk doel’. Maar meer nog: een dag waarop dat doel wereldwijd wordt gepromoot, want als je het verlangen naar geluk nog niet hebt, dan moet je zorgen dat je het krijgt, daar komt het op neer. Iedereen heeft recht op geluk.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen is gelukkig, niet iedereen heeft reden om gelukkig te zijn, want ook op 20 maart is er nu eenmaal veel ellende in de wereld. In dat licht bezien wordt een allesomvattende IT-oplossing toch weer gedegradeerd tot een klein ding, maar zoals ik net al zei: geluk zit hem in de kleine dingen. En aangezien geluk ook voor een IT-manager een fundamenteel doel is, of in ieder geval moet zijn, is de IT-oplossing der IT-oplossingen – hoewel slechts een klein radertje in het levensgeluk – een reëel streven.

De wereldproblemen kunnen we niet oplossen, maar met de ‘Make IT work’-filosofie komt Toshiba in ieder geval die IT-manager tegemoet. Deze filosofie bestrijkt het volledige zakelijke portfolio van Toshiba en rust op vier pijlers: veiligheid, betrouwbaarheid, connectiviteit en duurzaamheid. Als dát allemaal in orde is, dan zorgt dat voor gemoedsrust bij de IT-beheerder, en zonder gemoedsrust geen geluk.

Maar de IT-manager doet het niet voor zichzelf. Als alle devices van alle collega’s goed zijn beveiligd, als iedereen de beschikking heeft over betrouwbare hardware die lang meegaat, als er niemand hoeft na te denken over een stabiele wifiverbinding, en dat allemaal zonder dat hij daar een dagtaak aan heeft, dan heeft die IT-manager genoeg tijd voor al die andere dingen die óók moeten gebeuren, zonder stress. En zijn collega’s zullen denken dat het allemaal vanzelf gaat, wat in feite ook zo is, en ze worden niet opgehouden door haperende techniek. Ze kunnen doen wat ze moeten doen in die tijd die ze daarvoor hebben. Gevolg: gemoedsrust. En zonder gemoedsrust geen geluk.

Ook leuk voor de baas, trouwens. Blije, efficiënte werknemers, een fijne laptop, alle belangrijke gegevens veilig in de cloud. Als je de baas bent, dan heb je wel wat anders aan je hoofd, dan wil je je niet druk maken over technische futiliteiten. Dan moet alles werken. Het zijn kleine dingen, maar ze maken een wereld van verschil.

Simon Bontje, Toshiba Information Systems Benelux

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here