Home Data & Storage Focus

Focus

102

India heeft sinds 2014 een minister voor Yoga. Het land stelde een dergelijke functionaris in om alternatieve therapieën, zoals Yoga en traditionele geneeskunde te bevorderen. Deze eerste Yoga-minister Narendra Modi heeft de missie om het bewustzijn en de aantrekkingskracht van zelfgekweekte gezondheidsbehandelingen verhogen. Door deze aanstelling en de focus die dit geeft, wil India stappen voorwaarts maken.

Het World Economic Forum meldde afgelopen vrijdag 11 oktober op zijn website dat de infrastructuur in Nederland weer tot de beste van de wereld behoort. Geweldig nieuws! In hun onderzoek naar de wereldwijde ranglijst prijkt ons land op de derde plek, na Hongkong en Singapore. Veruit de nummer 1 in Europa. Iets om trots op te zijn.
Die perfecte Nederlandse infrastructuur heeft logischerwijs de focus van de Nederlandse overheid. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt, zoals ze zelf zeggen, aan krachtige verbindingen, een leefbaar en veilig Nederland.
Maar de wereld verandert continu en infrastructuur ook. Zeker de laatste 15 jaar gaat Nederland voorop op het gebied van de digitale infrastructuur. Het World Economic Forum weegt in haar rapport juist deze component expliciet mee. Het bovenstaande ministerie doet hier alleen (nog) niks mee.

De vraag: Is er genoeg focus?

De nieuwe realiteit
De online wereld verandert in rap tempo onze samenleving en economie. Het is overduidelijk, en dat is ook weer aangehaald door het World Economic Forum, dat een goed ontwikkelde infrastructuur een belangrijke voorwaarde is voor de economische groei en sterkte van de economie. Het stelt ondernemingen in staat te groeien en de economie functioneert er soepeler door. ‘Klip und Klar’ dat elk land dit topprioriteit zou moeten geven.

Helaas zien we dit niet voldoende terug. Als jonge vertegenwoordiging van deze sector zijn we voorvechters voor die topprioriteit. Onze insteek daarbij is niet om kritiek hebben op dingen die tot nu toe niet zijn gedaan, maar om met een positieve insteek en gemeenschappelijk aan de toekomst werken. Uitleggen en laten zien wie je bent. We blijven uitleggen dat het in de basis bij de digitale infrastructuur om iets anders gaat dan, bijvoorbeeld, telecom. Dat telecom tegenwoordig is verworden tot een dienst over het internet. We laten zien wat datacenters, internet exchanges en cloud providers zijn en tonen de impact en indirecte effecten die het de sector heeft. Dat organisaties als SURF wereldwijd bekende instituten zijn die Nederland aanzien geven.

Nederland heeft in deze sector over de hele breedte leidende posities opgebouwd en die vragen erom behouden te worden en liefst verder te worden uitgebouwd.

Resultaatgericht
In deze tijd van wereldwijde maatschappelijke en economische uitdagingen is de tijd van alleen maar nadenken hoe vernieuwing en ondernemerschap kunnen blijven groeien voorbij. Er is nu actie nodig om de vele groeikansen op te pakken. Om het juiste tempo te houden en onze positie niet kwijt te raken. Dat kan alleen samen.
Als vertegenwoordiging van de sector zijn we daarom hard bezig zelf projecten te starten en daar samen met de overheid, als onder andere het ministerie van EZ, Onderwijs en Justitie, constructief stappen te zetten.

Met discussies, werkbezoeken en met samenwerkingsprojecten als marketing van de Digital Gateway to Europe, op het gebied van onderwijs en onderzoek, op het gebied van veiligheid, opsporing en Internet Governance. Slimme samenwerkingen met focus op resultaat. En om de vele losse organisaties die goed werk doen samen te brengen, te verbinden en daardoor effectiever te maken.
Zou een minister of een aparte topsector voor digitale infrastructuur daarbij extra focus geven?

Het zou absoluut helpen, en vele landen om ons heen hebben zo’n vertegenwoordiging of programma lopen. Maar omwille van de tijd gaat het ons voornamelijk om het resultaat en mag het niet ten koste gaan van snelheid. Wij gaan voor inhoud en actie voor de vorm. Om de boot niet te missen wat betreft innovatie en werkgelegenheid moeten we nu acteren.

Yoga betekent letterlijk vertaald ‘verenigen’, ‘beheersen’ en ook wel ‘herboren’. Misschien helemaal geen slecht idee een ministerie van Digitale Infrastructuur en Yoga ineen te maken.

Stijn Grove, Directeur Dutch Datacenter Association

1 REACTIE

  1. Der Artikel ist wirklich toll. Das Thema hat mich
    schon interessiert und ich konnte hier noch einiges ergänzendes finden. Ich freue mich, weitere Blogeinträge zu lesen. Danke und Grüße aus Heidelberg Marco Feindler

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in