Home Algemeen Eenvoudig databeheer met Database as-a-Service voor Kubernetes

Eenvoudig databeheer met Database as-a-Service voor Kubernetes

Pure Storage -
170

Moderne applicaties moeten snel, beschikbaar en veilig zijn. Ze zijn opgebouwd uit vele microservices en worden vaak ondersteund door meerdere dataservices. Het beheren van elk van deze dataservices in een dynamische Kubernetes-wereld is complex, tijdrovend en laat weinig ruimte over voor innovatie.

Het beheren van stateful applicaties in een Kubernetes productieomgeving is lastig. Volgens een onderzoek van Pure Storage zijn de belangrijkste eisen van klanten:

  • Backup & Restore (55%)
  • Datamobiliteit (49%)
  • Capaciteitsbeheer (49%)
  • Hoge beschikbaarheid (48%)
  • Multi-cloud (45%)
  • Encryptie (43%)
  • Herstel na calamiteit(43%).

De meeste applicaties gebruiken een database, queue of key-value store om de status te beheren. Maar zodra deze dataservices in containers moeten draaien, nemen de problemen sterk toe omdat containers en populaire schedulers zoals Kubernetes niet ontworpen zijn om databasegerelateerde problemen aan te kunnen.

Problemen met gecontaineriseerde databases

Een aantal van de problemen met gecontaineriseerde databases:

  1. Wanneer een container sterft, kan deze data verliezen als de persistentie niet correct is opgezet.
  2. Populaire schedulers zijn niet ontworpen voor stateful services en bieden slechts beperkte functionaliteit.
  3. Replicatie op app-niveau vereist domein specifieke kennis voor elke database.

De complexiteit van containerised databasemanagement wordt nog vergroot doordat moderne applicaties die gebouwd zijn met microservices, toegang nodig hebben tot SQL en NoSQL databases en tot streaming, search, en AI/ML pipelines. Het beheer van zoveel soorten dataservices is ingewikkeld en dat wordt nog erger door het aantal database instances dat wordt gebruikt voor het beheer en het opschalen in verschillende test-, ontwikkel- en productieomgevingen, beschikbaarheidszones en clouds.

Een traditionele benadering van het beheer van deze dataservices is gebaseerd op scripting en allerlei repetitieve en handmatige activiteiten. Daardoor kost het een flinke inspanning om ervoor te zorgen dat databases online blijven en bedrijfskritische toepassingen blijven ondersteunen. Bovendien zijn deze handmatige activiteiten vatbaar voor menselijke fouten en buitensporige downtime. Ze kunnen ook niet eenvoudig worden geautomatiseerd met bestaande infrastructuur automatiseringstools.

Kubernetes complexiteit

Hoewel Kubernetes enige ondersteuning biedt voor dergelijke automatisering, worstelen DevOps-teams met het beheren van de talloze dataservices die op Kubernetes worden ingezet. Elke service stelt namelijk zijn eigen complexe eisen rond performance, hoge beschikbaarheid, dataprotectie, databeveiliging en meer. In plaats van nieuwe functies en applicaties op de markt te brengen, spenderen DevOps-teams veel tijd aan het verhelpen van de problemen rond de implementatie en het beheer van deze dataservices.

Eenvoudig beheer van een Database-as-a-Service-platform

Wat DevOps-teams nodig hebben, is een as-a-service-ervaring die betrouwbare, goed presterende dataservices levert voor hun apps die op Kubernetes draaien. En dat zonder de vendor lock-in die gepaard gaat met sommige database-as-a-service (DBaaS)-platforms die door cloudserviceproviders worden gehost. Ontwikkelaars hebben toegang nodig tot betrouwbare dataservices voor hun apps en een as-a-service aanbod betekent dat ze gebruik kunnen maken van de database, maar die niet hoeven beheren. Een oplossing is één databeheerlaag voor alle stateful services, ongeacht waar ze draaien.

Met zo’n DBaaS-platform wordt het draaien van dataservices op Kubernetes veel eenvoudiger. Ondernemingen kunnen hiermee automatisch beheerde dataservices draaien, op elke cloud, tegen lage kosten. Ze krijgen de voordelen van database-as-a-service zonder de lock-in. Het platform automatiseert het beheer van dataservices, waardoor er meer tijd vrij komt voor innovatie.

Dit type SaaS-platform is ontworpen voor het beheer van databases on-premises en in de cloud en het automatiseren van  veel routinematige databasebeheer- en administratietaken. Met een effectief DBaaS-platform kunnen kleine teams een groot aantal gebruikers ondersteunen en zorgen voor betrouwbare operaties en een gemakkelijke, self-service gebruikerservaring.

Back-ups van containers en Kubernetes-workloads 

Traditionele tools voor back-up en herstel zijn niet geschikt voor het back-uppen van containers en gedistribueerde Kubernetes-workloads, ze zijn niet granulair genoeg. De back-upfunctie van een DBaaS-platform is van de grond af gebouwd voor Kubernetes en levert enterprise-grade applicatie- en dataprotectie met snel herstel met de granulariteit die nodig is om data op applicatieniveau te beschermen. Ontwikkelaars krijgen de mogelijkheid apps over meerdere machines te draaien met applicatieconsistentie voor gedistribueerde databases. Het platform integreert nauw met Kubernetes en biedt Namespace awareness.

Eenvoud, effectiviteit en innovatie

Een softwaregedefinieerd containeropslagplatform levert persistente opslag en dataservices voor containers en microservices. Het platform abstraheert de complexiteit van de onderliggende opslaginfrastructuur om één uniforme opslaglaag te bieden voor cloud-native applicaties. Met één klik kunnen ontwikkelaars een productiedataservice op bedrijfsniveau implementeren die ondersteuning biedt voor back-up, herstel, hoge beschikbaarheid, dataherstel, databeveiliging, geautomatiseerd capaciteitsbeheer en datamigratie.

Met het DBaaS-platform voor Kubernetes kunnen databases en andere stateful services met één klik worden geïmplementeerd en beheerd op elk Kubernetes-cluster.  Bedrijven krijgen de voordelen van een beheerd database-aanbod, zonder de nadelen van vendor lock-in. Een gespecialiseerd DBaaS-platform maakt het draaien van dataservices op Kubernetes veel eenvoudiger, waardoor DevOps-teams meer tijd krijgen voor innovatie en andere activiteiten die waarde toevoegen.

Marco Bal, Principal Systems Engineer, Pure Storage

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in