Home Internet Eenvoudig en snel energie besparen met één configuratie in een switch

Eenvoudig en snel energie besparen met één configuratie in een switch

Zyxel Benelux -
173

Dat huishoudens moeten besparen in verband met de gasprijzen wordt breed uitgemeten in de media, maar ook mkb’ers en andere organisaties moeten beter op hun uitgaven letten. Het kabinet ziet dit in en komt dan ook met een tegemoetkoming energiekosten (TEK), een regeling met terugwerkende kracht voor het energie-intensieve mkb, die in het tweede kwartaal van 2023 ingaat. Niet alle mkb’ers vallen echter onder de nieuwe TEK en voor de bedrijven die er wel onder vallen is het de vraag of de tegemoetkoming voldoende zal zijn. Daarnaast komen ondernemers met een kleinverbruikersaansluiting onder het prijsplafond voor huishoudens te vallen. Het is dus zaak voor mkb’ers daaronder te blijven. Dat is mogelijk met een aantal ingrepen. Want naast de bekende besparingen die je kan realiseren door het verduurzamen van je pand, zoals dubbelglas, zonnepanelen, led-verlichting en sensoren om lampen automatisch uit te schakelen of de verwarming lager te zetten et cetera, zijn er nog meer mogelijkheden waar je minder vaak over hoort. Te weten, besparen op de kosten van het internet door een eenvoudige configuratie in de switches.

Switching

Weinig mkb’ers weten dat ze kunnen besparen op hun energieverbruik voor de wifi in hun pand. Voor de wifi zijn één of meerdere switches en vele access points nodig. Veel van deze switching apparatuur kan zo worden geprogrammeerd/geconfigureerd dat de Power over Ethernet (PoE) wel of niet naar de access points (AP’s) gaat.

Met zo’n switch kan je de tijd programmeren dat er geen stroom naar de AP’s gaat, bijvoorbeeld op een school van 18:00 uur ‘s avonds tot 08:00 uur ‘s ochtends. Daarnaast kan je programmeren welke AP’s geen stroom krijgen. Bijvoorbeeld het AP op de bovenverdieping van een school omdat daar na een bepaald tijdstip niemand meer aanwezig is, of het magazijn van een bedrijf, terwijl de internetapparatuur in het kantoor nog wel aan blijft.

Je kunt aanhouden dat er 1 AP nodig is voor 100 m2. Veel middelgrote bedrijven komen dus al snel aan 20 AP’s. Om al deze AP’s goed in te regelen, kan de IT-beheerder gebruikmaken van een schedule zoals in onderstaande afbeelding.

Wat scheelt dit nu? Een berekening

Dit Klinkt wellicht allemaal heel positief, maar wat kan je nu met het slim configureren van een switch op jaarbasis besparen? We geven een rekenvoorbeeld:

In dit voorbeeld van een volledige week van 24×7 = 168 uur, zet je alleen de access points aan van 8:00 tot 18:00 uur tijdens werkdagen. Dit is dan 5×10 uur = 50 uur per week, dus je bespaart 168 – 50 = 118 uur per week dat er geen stroom aan de AP hoeft geleverd te worden.

Wanneer het access point in ruststand staat (na 18:00uur en voor 8:00 uur), verbruikt deze gemiddeld 0,005 kWh per uur (het vermogen is 5 Watt). Per week bespaar je dus 118x 5W = 590 watt per AP. Per maand is dat 4x 590w = 2,36 kW en per jaar loopt dat op tot 52x 590w = 30,68 kW.

Met een huidige gemiddelde stroomprijs van 0,895 euro/kWh (dit was in augustus 2021 nog 0,2403 euro/kWh) komt de besparing per access point per jaar neer op 30,68kW x 0,895 euro/kWh = 27,46 euro. Dus met een onderneming van gemiddeld 20 AP’s is dat toch een besparing van 20x 27,46 = 549,20 euro op jaarbasis!

Scholen, magazijn en andere organisaties met grote panden

Je verdient als middelgrote onderneming dus snel en gemakkelijk 550 euro met één eenvoudige configuratie in een switch en zonder extra investering. De functionaliteit van de ruststand van de AP’s zit immers al in de switch, je moet er alleen gebruik van weten te maken door middel van het updaten van je schedule.

Voor organisaties die veel meer access points nodig hebben, zoals scholengemeenschappen, waar al snel door de hele school heen zo’n 150 AP’s hangen, en bedrijven met een magazijn waar veel oppervlakte in gebruik is, kan een besparing door het slim programmeren/configureren van de switch oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Peter van der Putten, Head of Channel bij Zyxel Benelux

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in