Home Internet Effe filmpje uploaden

Effe filmpje uploaden

65
dainamics

Lange tijd was het downloaden van materiaal met copyright niet strafbaar in Nederland. Maar in 2014 was dat afgelopen. Overigens is uploaden nog erger, want waar je als downloader de rechthebbende voor hooguit het bezit van een enkele kopie schaadt, schaadt je als uploader de rechthebbende voor datzelfde bezit maar dan vermenigvuldigd met het aantal downloads. Dus dat is evenzo verboden. Het bedrag kan flink oplopen! Echt grote straffen waren me nog niet bekend. Tot afgelopen week in een zaak uit 2015.

Screener uploaden

Stel je heet William Kyle Morarity en je werkt in een studio. Regelmatig krijg je zogenaamde screeners, een kopie van een nieuwe film, om te beoordelen welke waarschuwingen en PEGI classificatie erop horen, ruim voordat deze in de bioscoop verschijnt. Leuk werk zou je zeggen? Zeker als je “The Revenant” bekijkt die pas met Kerst in de bioscoop zal verschijnen. Dan besluit Bill deze film (en nog één) te uploaden. Binnen no-time staat de film op tienduizenden downloads en de FBI op de stoep. De rechter besluit later dat Bill een straf krijgt van onder meer 1,1 miljoen Dollar.

Wat bracht Bill ertoe deze actie te ondernemen? Zag hij het risico niet? Dacht hij ermee weg te komen? Was hij boos op zijn baas? Dit was namelijk best een beetje dom. Ik bedoel, erger dan dit kun je het haast niet maken. Bill begreep dit ook en bekende snel schuld.

Wat ik me nog het meeste afvraag is hoe een Amerikaanse rechter het in zijn of haar hoofd haalt deze man een boete van een dergelijk bedrag op te leggen. We kunnen er toch van uitgaan dat Bill dit als studio medewerker niet kan betalen. Zijn baan is hij hoogstwaarschijnlijk ook al kwijt en dat is vooral in Amerika niet echt gunstig voor je inkomen. Hoe moet hij dit ooit betalen?

Rare jongens, die Amerikanen.

Hans van Buuren, Enterprise Architect

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here