Home Innovatie & Strategie Efficiency in de zorg verhogen met IT

Efficiency in de zorg verhogen met IT

260

De werkdruk in de zorgsector blijft onverminderd hoog. Na twee jaar pandemie, waarin de zorg op zijn tenen heeft gelopen, blijft het een enorme uitdaging om onze zorg goed bemand te houden. Net als in veel andere sectoren is de uitval door ziekte vaak hoog en blijft de aanwas van nieuw personeel achter bij de vraag. Op de korte termijn zal hier niet veel verandering in plaatsvinden en zal de oplossing gevonden moeten worden in een verhoging van de efficiency in de zorg. De IT-sector kan daar een goede bijdrage aan leveren. Niet alleen door het leveren van goede innovatieve hardware, maar ook door de juiste software en services waarmee zorgpersoneel hun taken beter en vooral efficiënter kunnen uitvoeren.

Ergonomie

Zorgmedewerkers leggen op hun werk vaak de nodige meters af om al hun patiënten de aandacht te kunnen geven die nodig is. Hun werkplek verplaatst zich dus continu en dat vraagt om een flexibele invulling. Ergotron biedt onder de naam CareFit een groot aantal producten die bijdragen aan flexibiliteit, waaronder medische mobiele trolleys voor het verplaatsen van medische apparatuur, computers en randapparatuur. Daarnaast levert Ergotron mobiele en verstelbare bureaus en monitorarmen waarmee de stand en het zicht op monitoren naar wens kan worden aangepast. Ook Kensington helpt zorgmedewerkers productiever, compliant en gezond te werken, met oplossingen voor mobiele gebruikers, maar ook voor desktop werkplekken binnen de gezondheidszorg. Kensington begrijpt het belang van hygiëne op de hedendaagse werkplek en biedt daarvoor afwasbare toetsenborden en muizen en een monitorstandaard met UVC compartiment voor het desinfecteren van bijv. smartphones, toetsenbord en muis. Door de apparatuur aan te passen aan de gebruikers in plaats van andersom wordt de gebruikerservaring van medewerkers verbeterd en daarmee ook hun effectieve inzet.

Flexibiliteit

Voor het kunnen bieden van flexibele zorg is het van belang dat zorgmedewerkers op iedere plek en willekeurig tijdstip beschikken over de juiste informatie. Zowel over de patiënt die ze op dat moment behandelen, informatie over de behandeling zelf maar ook voor het overleg met andere zorginstanties. Steeds meer zorgmedewerkers maken hiervoor gebruik van mobiele devices, zoals laptops en tablets. Microsoft biedt met de Surface serie diverse laptops en 2-in-1 tablets voor zakelijk gebruik waarmee werknemers flexibeler zijn dan ooit. Met de ingebouwde beveiliging levert Microsoft Surface een positieve bijdrage aan een veilige manier van werken en de bescherming van patiëntgegevens. Een andere leverancier van maximale flexibiliteit in het aanbod mobiele devices is Lenovo, die met de ThinkPad en ThinkBook series een ruime keuze bieden voor een veilige, ergonomische en duurzame invulling van een efficiënte werkplek in de zorg.

Bereikbaarheid

Met de inzet van mobiele IT apparatuur is het zaak dat ook de IT-infrastructuur waarin deze hardware wordt gebruikt, passend is bij de werksituatie. Met de vele verplaatsingen van zorgmedewerkers dienen zij verbinding te kunnen maken met een goed functionerend wifi-netwerk, dat altijd en op iedere plek binnen de werklocatie zorgt voor beschikbaarheid van online gegevens. Om een veilige verbinding te kunnen garanderen is de juiste software van belang en kan het helpen aparte wifi-accounts voor bezoekers en patiënten op te zetten. NETGEAR biedt met hun wifi-6 apparatuur een geoptimaliseerd wifi-netwerk voor hogere snelheden en een betere dekking, zelfs in ruimtes met veel verbonden apparaten, zoals vaak in de zorg het geval is. Het beheren, bewaken en configureren van het wifi-netwerk via de cloud is eenvoudig en efficiënt te organiseren met het gebruik van NETGEAR Insight. Ook TP-Link zorgt met hun Omada SDN oplossing, die speciaal is gericht op het bouwen van een uitgebreid medisch informatiesysteem in ziekenhuizen, voor een stabiele en veilige mobiele IT-infrastructuur. Dit systeem voorziet mede in hoge snelheden en een goed bereik voor zowel personeel als patiënten en bezoekers van een zorglocatie.

Beschikbaarheid

Wat voor veel mensen een vanzelfsprekendheid is, maar in de praktijk nog wel eens voor grote problemen kan zorgen, is de stroomvoorziening. Alle apparatuur, inclusief het netwerk, zijn afhankelijk van een goede en vooral ononderbroken stroomtoevoer. En ook al is het elektrische netwerk in Nederland van een zeer hoog niveau, het is niet uit te sluiten dat er af en toe een kink in de kabel is die zorgt voor een onderbreking. In de zorgsector, waar levens in het spel zijn, dient de zorg ten alle tijden gericht te zijn op de patiënt. Het gebruik van een UPS (Uniterruptible Power Supply) biedt uitkomst en zorgt voor de juiste bescherming van apparatuur en voorkomt verlies van data in het geval van een stroomstoring. Eaton UPS-oplossingen zorgen voor meer stabiliteit en veiligheid door het beschermen van IT-systemen en medische apparatuur tegen een hele reeks problemen, van pieken en dalen in de stroomvoorziening tot volledige stroomonderbrekingen.

Wilt u meer weten over de toepassingsmogelijkheden van IT producten in de zorgsector? Lees dan onze andere blogs op https://www.road2growth.nl/vertical/healthcare/

 

 

1 REACTIE

  1. Sterk stuk. Mooi dat het verlichten van de werkdruk in de zorg het uitgangspunt is. Er valt veel te verbeteren op het gebied van IT/ICT. Daarop aansluitend, het is van belang om ook tot personeel te beschikken dat kan omgaan met deze technologie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in