Home Ondernemen & Business Huh, hoezo moeten mobiele applicaties ook worden beheerd?

Huh, hoezo moeten mobiele applicaties ook worden beheerd?

108

Of het nu gaat om de marketingafdeling, de logistieke afdeling of de klantenservice, allemaal willen ze mobiele apps. Om hun werkprocessen te ondersteunen, de dienstverlening te verbeteren of innovatie te realiseren. Of gewoon ‘voor de leuk’. Ze kijken hoe dan ook alleen maar naar wat ze met de apps kunnen. Ze staan er niet bij stil dat al deze applicaties gedurende de gehele applicatie-lifecycle ook moeten worden beheerd, aangepast en doorontwikkeld. Dit is de belangrijkste reden dat de business en IT vaak lijnrecht tegenover elkaar staan als het gaat om mobiele applicaties.

Doordat vertegenwoordigers van de business en marketingverantwoordelijken voornamelijk oog hebben voor de functionaliteit van mobiele applicaties, is de keuze voor een SaaS-oplossing snel gemaakt. En evenzo gemakkelijk zetten ze opdrachten uit voor de ontwikkeling van maatwerkapplicaties. Het is natuurlijk niet in het belang van de leverancier van de applicatie om allerlei beren op de weg aan te wijzen. Hierdoor ontstaat een wildgroei aan mobiele applicaties en een versnipperd technologielandschap. En wie zit er dan vervolgens weer met de gebakken peren? Juist, de IT-afdeling.

Het is dan ook niet voor niets dat IT-afdelingen doorgaans een stuk terughoudender zijn als het om mobiele applicaties gaat. Zij moeten de mobiele applicaties inpassen in de bestaande infrastructuur en zijn gedurende de complete lifecycle verantwoordelijk voor al die applicaties. Zij zien zich daarbij geplaatst voor een grote verscheidenheid aan technologieën, operating-systemen, vormfactoren en devices. En dan is er nog het beveiligingsaspect. Want met de toename van het aantal mobiele applicaties is het bijvoorbeeld niet te vermijden dat bedrijfsgegevens op de privé-apparaten van medewerkers komen te staan. Uiteraard zijn hier wel maatregelen tegen te treffen, maar die kosten hoe dan ook geld en mankracht.

Bedrijven zullen een duidelijke visie moeten ontwikkelen hoe zij mobiele technologie willen inzetten en wat ze ermee willen bereiken. Bedrijven doen er daarom goed aan een overkoepelende mobiele applicatiestrategie te ontwikkelen en deze integraal onderdeel te maken van hun algehele IT-strategie. Speciale aandacht moet daarbij uitgaan naar het beheeraspect, dat is nu nog te vaak onderbelicht. Alleen door ontwikkeling en beheer centraal te beleggen bij de eigen IT-afdeling, kunnen bedrijven efficiëntievoordelen behalen, de risico’s indammen en de meerwaarde van mobiele apps ten volle benutten.

Beheersbaar beheer
Met het oog op de snelheid van ontwikkelen en vanwege de toenemende beheercomplexiteit kiezen steeds meer organisaties ervoor om gebruik te maken van Rapid Application Delivery (RAD)-platformen. Hiermee kunnen zij de ontwikkeling en het beheer van mobiele applicaties in een complexe IT-omgeving wel beheersen, ongeacht de onderliggende technologie, welke architectuur daarbij wordt gekozen, waar de applicaties worden gehost en op welke mobiele platformen de apps draaien. Met RAD-platformen wordt de code met één druk op de knop automatisch gegenereerd en kunnen derhalve eenvoudig zowel native-, web- en hybride-apps worden ontwikkeld. Doordat moderne ontwikkelplatformen voorzien in een goede scheiding van de interface-laag, de logica en de datalaag en er met één codebasis wordt gewerkt, zijn de applicaties gemakkelijk aan te passen en te beheren.

Maar voordat een mobiele-applicatiestrategie kan worden ontwikkeld en op een goede manier gebruik gemaakt kan worden van een ontwikkelplatform, is het eerst belangrijk dat beide ‘kampen’ elkaar begrijpen. De adoptie van mobiele applicaties is een transitieproces dat om een cultuurverandering vraagt, zowel aan IT- als businesszijde. Bedreigingen en kansen die men signaleert, zullen gedeeld moeten worden om over en weer begrip te kweken. Bijvoorbeeld als het gaat om toepassingsmogelijkheden, maar ook om beheersaspecten en veiligheid. Alleen dan kan de IT-afdeling het voortouw nemen in vernieuwing en kan een organisatie een echte mobiele organisatie worden.

Ing. Ruud Hochstenbach is Account / Partner Manager bij OutSystems Benelux

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in