
Wie tegenwoordig aangeeft zelf nog servers in huis te hebben wordt bijna meewarig aangekeken; bij het overstappen naar cloud services – ook voor MKB-bedrijven – is zo langzamerhand bijna sprake van sociale druk. Wie zijn IT nog in eigen beheer heeft, wordt beoordeeld als een partij die zowel de outsourcingtrend als de cloudhype gemist heeft.
Ten onrechte.
Er zal altijd behoefte blijven aan servers op de werkvloer. In veel gevallen is het simpelweg goedkoper – en je bent als onderneming onafhankelijker. Wie een goede IT-leverancier heeft, of IT-medewerkers met vakkennis in de organisatie, kan nog steeds voordelen behalen. Deze mensen, die vaak al lang betrokken zijn bij de activiteiten van de onderneming, hebben immers veel know how en weten precies aan welke specificaties de hardware (en dan met name de kern ervan, de servers) moet voldoen voor optimale business resultaten. Ook is er kennis van de storagespecificaties of security die vereist wordt in de specifieke omgeving. Specialisten die met de bedrijfsvoering vertrouwd zijn, kunnen dan gericht kiezen voor bepaalde chipsets of maken een gefundeerde keuze voor bijvoorbeeld harddisk of SSD.
Er zijn veel ondernemingen die concurrentievoordeel kunnen halen door IT en dit voor hen kritische bedrijfsonderdeel om die reden niet willen uitbesteden. Sterker nog: ze investeren in de kennis van hun personeel. Daarnaast zetten ze, daar waar gewenst, in op open source software en daarvoor geoptimaliseerde onderliggende hardware, voor maximale prestaties. Waar cloud diensten de gemiddelde wens van klanten zullen invullen, daar kan eigen hardware volledig op de behoefte van de gebruikers worden ingericht en afgesteld – in nauwe samenspraak met de eigen IT, de sourcing partij en/of de hardware leverancier. Wel zie je dat ook MKB-bedrijven naast on site hardware regelmatig een uitwijklocatie via een cloud-leverancier inrichten.
Drie ontwikkelingen bij servers
Er zijn nog drie ontwikkelingen die opvallen in de markt. Ten eerste wordt de efficiency van de servers continu verhoogd, of te wel: gebruikers profiteren van meer performance per watt. Deze ontwikkeling wordt ingegeven door de vraag bij klanten naar duurzamer producten en een reductie van de (hoge) energiekosten van een eigen datacenter. Met zuiniger servers kunnen ondernemingen hun operationele kosten voor IT drukken, terwijl ze tegelijkertijd werken aan hun mvo-doelstellingen.
Een tweede trend is de behoefte aan betrouwbare storage tegen relatief lage prijzen. Alle organisaties hebben immers een uitdaging om de snel groeiende hoeveelheid data op te slaan. Een derde interessante trend is, dat er niet alleen steeds vaker open source operating systemen worden gebruikt in serveromgevingen, maar dat ook open source hypervisors aan populariteit winnen – naast breed gebruikte producten van onder meer VMware en Microsoft. Dit betekent dat er veel meer keuzemogelijkheden zijn voor die partijen die IT in eigen huis houden.
Het is juist dat palet aan keuzes, dat het mogelijk maakt het datacenter volledig aan te passen aan de IT- en business doelstellingen, waardoor het een onderscheidend instrument wordt in de concurrentiestrijd.
Werner Fischer, manager Research & Development bij serverspecialist Thomas Krenn