Home Innovatie & Strategie End-to-end netwerk visibility? Kies voor een integraal netwerkdashboard

End-to-end netwerk visibility? Kies voor een integraal netwerkdashboard

75

Iedere netwerkbeheerder maakt het wel eens mee: in het WLAN-dashboard is niets vreemds te zien, en toch klagen sommige gebruikers over trage Wi-Fi. Het Wi-Fi-netwerk en LAN lijken prima in orde, maar toch performen sommige applicaties niet goed. Of medewerkers ervaren op het ene device een betere performance dan op het andere. Ga als netwerkbeheerder dan maar eens op zoek naar een oorzaak.

IT-omgeving is lappendeken geworden

IT-omgevingen zijn de afgelopen jaren erg complex geworden. Ondersteuning van verschillende mobiele devices met verschillende operating systems, een groeiende vraag naar bandbreedte, steeds meer toepassingen die gebruikmaken van het IP-netwerk zoals beveiligingscamera’s, sensoren die worden gebruikt voor tracking en tracing. Organisaties gebruiken in veel gevallen een mix van SaaS en traditionele applicaties, of die nu in een computerruimte in het eigen pand worden gehost, een colocatie in een datacenter in de buurt of een publiek datacenter. Ook de infrastructuur is in veel gevallen een lappendeken van eigen servers en IaaS. En dan komen daar de netwerkverbindingen nog eens bij. Het WAN is door het gebruik van externe datacenters een cruciale rol gaan spelen. Tegelijkertijd kunnen medewerkers ook geen minuut meer zonder Wi-Fi. Met andere woorden: de oorzaak van een traag reagerende applicatie kan overal zitten.

User experience inzichtelijk

Zie hier de noodzaak voor een integraal netwerkdashboard dat inzicht geeft in de end-to-end status van het netwerk. Nu hebben de meeste organisaties nog ‘silodashboards’ voor LAN, WLAN en WAN. Het wordt voor netwerkbeheerders al veel eenvoudiger als die worden samengevoegd tot één. En daar moet idealiter nog een vierde dashboard aan worden toegevoegd: een applications analytics dashboard. Want uiteindelijk draait het om de performance van de applicaties. Die performance bepaalt immers de user experience. En dat is natuurlijk waar het om gaat. Het is geen doel op zich om het LAN of WLAN vlekkeloos te laten functioneren, het doel is dat gebruikers met het device van hun keuze vlot en soepel met alle applicaties kunnen werken, waar die ook draaien.

Taco Bell kiest voor end-do-end visibility

Een organisatie die dit helder voor ogen heeft, is Taco Bell. De netwerken in hun restaurants fungeren als zenuwcentra. Het kassasysteem, de pinapparatuur, de displays voor de menu’s, de tablets waarmee klanten hun bestelling kunnen opgeven, gastenwifi, telefonie, camerabewaking; het zijn allemaal applicaties die afhankelijk zijn van de betrouwbaarheid van de netwerkinfrastructuur. Voor Taco Bell was end-to-end visibility doorslaggevend bij de keus voor een netwerkoplossing. Als het kassasysteem of het pinapparaat er ineens uit ligt, dan willen zij direct oorzaken kunnen uitsluiten. Ligt dit wel of niet aan de netwerkverbinding? Er is nu technologie beschikbaar die dit inzicht geeft en het mogelijk maakt om veel sneller te reageren als zich een storing voordoet.

Actie ondernemen voordat storing ontstaat

Je kunt zelfs al reageren voordat een storing ontstaat. Wij beheren de netwerkomgeving van Taco Bell. We geven al hun webapplicaties een eigen performance score gebaseerd op de doorvoersnelheid en de applicatieresponstijd. Per applicatie een grens geven we een grens aan wanneer we gewaarschuwd willen worden. Tevens is het mogelijk om gedetailleerde informatie over de applicaties inzichtelijk te krijgen. Zo kunnen we actie ondernemen op het moment dat een applicatie net wat trager wordt, maar voordat gebruikers daar al iets van merken.

In de complexe IT-omgevingen van vandaag is in mijn ogen end-to-end visibility geen luxe meer, maar noodzaak.

Kevin van Hengel, Wi-Fi en Cisco Meraki Architect, Avit Group
kevin.van.hengel@avitgroup.com

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here