Home Data & Storage Enterprise Search – Geschiedenis herhaalt zich

Enterprise Search – Geschiedenis herhaalt zich

148

Twee decennia geleden was er een grote aanbieder van zoekoplossingen voor bedrijven: Verity. Verity leverde een oplossing voor het doorzoekbaar én vindbaar maken van álle informatie binnen een organisatie, onafhankelijk van welke bron dan ook. Deze oplossing is ook bekend onder de noemer “Enterprise Search”.
Autonomy heeft Verity begin jaren “00” overgenomen en enkele jaren geleden heeft HP Autonomy overgenomen.

Sinds die tijd zijn er vele aanbieders van “enterprise search” toegetreden tot de markt van “enterprise search”:

  • Coveo (nu IBM)
  • Endeca (nu Oracle)
  • Exalead (Nu Dassault systèm)
  • LucidWorks (Fusion)
  • en nog meer

In mijn tijd als search consultant heb ik vele oplossingen mogen implementeren en heb ik de ontwikkelingen van verschillende – ook nieuwe – aanbieders gevolgd.

Iedere Enterprise search oplossing heeft dezelfde aandachtspunten:

  1. Hoe verkrijg je de informatie uit verschillende systemen in de index (crawling, feeding, connectoren)
  2. Hoe zorg je ervoor dat de gebruikers van de zoekoplossing alleen die resultaten terug kan vinden die je ook alleen mag zien (conform de rechten die in het bronsysteem gelden).

De “oude” oplossingen zoals Autonomy hebben vele connectoren om informatiesystemen aan te sluiten compleet met oplossingen voor permissies, updates, schaalbaarheid, beschikbaarheid etc.

De “nieuwe” aanbieders lopen tegen dezelfde problemen aan die de “oude” aanbieders al hebben opgelost. Hoe kan je vaststellen welke user welk resultaat mag zien? Wat als een bronsysteem niet beschikbaar is? Verwijder je dan gewoon alle content die niet meer beschikbaar is omdat een connector er niet mee bij kan komen?

Ik ben afgelopen week tegen zo’n probleem aangelopen. In een omgeving waar we de oplossing van Google (Google Search Appliance (GSA) + Adaptor voor SharePoint) hebben geïmplementeerd bleek de adaptor (=connector) niet meer beschikbaar te zijn. Omdat deze adaptor niet meer beschikbaar was kon de GSA ook niet meer bij die bron komen.

Het gevolg? Alle documenten (4 miljoen) werden uit de index verwijderd. Het duurt ongeveer 2 weken om deze content opnieuw te vergaren. Het resultaat ofwel de gebruikerservaring kan je je voorstellen.

Het verbaast mij om te zien dat alle aanbieders van Enterprise search oplossingen iedere keer het wiel opnieuw moeten/willen uitvinden omdat ze denken dat zij het beter/anders kunnen doen. Het “not invented here” syndroom lijkt hierbij te prevaleren. Dit in plaats van het (her)gebruiken van wat anderen al hebben bedacht en daarop voor te bouwen.

Uiteraard begrijp ik het commerciële gedeelte. Ik begrijp alleen niet hoe men (lees: nieuwe aanbieders) een nieuwe oplossing wil maken zonder gebruik te maken van de kennis en oplossingen die al aanwezig zijn?

Een ezel stoot zich toch ook niet aan dezelfde steen?

Dit onderstreept ook het belang van het betrekken van een  expert op het gebied van “Enterprise search” wanneer je je als organisatie wil verdiepen in de implementatie zoekoplossingen.
De aanbieders van zoekmachines belichten vaak maar enkele kanten van een totale oplossing.

Lees ook de eerdere teksten over Search van Stauthamer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in