Home Data & Storage Enterprise Search: stilstand of beweging?

Enterprise Search: stilstand of beweging?

87

Er wordt veel geschreven over Enterprise Search en er treden steeds nieuwe partijen toe tot deze markt die een “briljante” nieuwe oplossing hebben. De nieuwkomers hebben veelal een product dat is gebaseerd op de open source Lucene kern of daarvan zijn afgeleid. Het valt op, dat deze oplossingen meestal een deel van het totale “information retrieval” probleem aanpakken. Ze zijn goed in X of Y maar vrijwel nooit X én Y.

Het valt ook op dat er voorbij wordt gegaan aan de meetbare principes van “precision and recall” (de “maatstaf” om relevantie te bepalen) en het principe “goed genoeg“ wordt gehanteerd. De vraag is dan natuurlijk wat “goed genoeg” is.
Waar zijn de “Game changing” aanbieders zoals Verity, Autonomy en Endeca gebleven? Toen Larry en Sergey nog met blokken speelden beschikten zij al over de oplossing voor security, connectie naar zeer veel verschillende informatiesystemen en gedistribueerde architecturen. Er zijn geen betere producten verschenen, alleen aanbieders die zaken ánders doen.

Alle aanbieders van “best of breed” zoekoplossingen zijn inmiddels overgenomen door HP, IBM, Dassault, Oracle en Microsoft. Zij hebben technologie opgebroken en in delen opgenomen in hun eigen integratie- of infrastructurele oplossingen. Search is daarmee een onderdeel van een reeds bestaand product geworden, maar de “”enterprise search” of “universal search” gedachte die achter de zoekoplossingen zat, is daarmee verloren gegaan.

Definieert de opkomst van goedkope op open source gebaseerde producten het speelveld van “Enterprise Search”? Het gaat om big data en business intelligence aan de ene kant en “one size fits all”, “goed is goed genoeg” aan de andere kant. De woorden zijn veranderd, maar het probleem van “findability” is nog steeds niet opgelost.

De nieuwkomers twitteren en bloggen over fondsen die ze hebben verkregen, maar niet over grote klanten en implementaties die ze hebben gedaan. Waarom? Zijn er geen grote succesverhalen te vertellen? Uiteraard heb ik het dan niet over het doorzoekbaar maken van een intranet, maar  over het oplossen van een groot informatieprobleem waarbij echt business value is verkregen.

Zoals we weten gaat vindbaarheid over de kwaliteit van informatie én technologie. Toch wordt “search” vaak gezien als een infrastructuurproduct (a la e-mail) en niet in relatie gebracht met het beheer van de informatie die doorzocht moet kunnen worden (zie ook de blog van Earley & Associates “Building the Business case for enterprise search”).

De realiteit is dat een nieuwe Autonomy of Endeca niet snel zal verschijnen. Het zou wel eens onmogelijk kunnen zijn omdat Enterprise Search niet langer een oplossing is. Het is een “hidden feature” van andere producten geworden. Het kost moeite om het te vinden en nog meer moeite om het te laten werken zoals de gebruiker wil.

Wat vinden jullie? Is “Enterprise Search” dood en moeten er andere, revolutionaire oplossingen komen om alle informatie in een organisatie bruikbaar en vindbaar te maken?

Lees ook de eerdere teksten over Search van Stauthamer

2 REACTIES

  1. Kijk ook eens naar Coveo.com, zij zijn innovatief met een eigen echte enterprise search zoekmachine. Bovendien is het voor zover ik weet een private funding. Terwijl er klanten van naam bij zitten, zoals Rabobank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in