Home Cloud Vier mythes over de cloud ontkracht

Vier mythes over de cloud ontkracht

52

Je kunt de cloud prima vergelijken met het bedrijven van politiek: iedereen heeft er een mening over, zonder precies te weten hoe de vork werkelijk in de steel steekt. Het betekent ook dat er vaak denkbeelden ontstaan, die niet helemaal conform de waarheid zijn. Volgens velen is de cloud bijvoorbeeld onveilig en niet flexibel, maar klopt dat wel? Deze blog ontkracht vier mythes over de cloud.

1. De cloud is onveilig
Managers denken vaak dat de cloud onveilig is omdat bedrijfsgevoelige informatie moet worden opgeslagen, zonder dat ze weten waar dat gebeurt en wie kan meekijken. Onterecht. Het feit is dat een flink pakket aan veiligheidsmaatregelen is getroffen om te zorgen dat het werken in de cloud net zo veilig is als werken met de eigen IT-infrastructuur. Data wordt bijvoorbeeld zelfs afgeschermd per cliënt opgeslagen, zodat anderen niet kunnen meekijken. Softwareleveranciers moeten daarbij voldoen aan de hoogte veiligheidseisen om gecertificeerd te worden. Een onderdeel van die certificering is monitoring van het netwerk. Dit houdt in dat het netwerk continu in de gaten wordt gehouden. Treden er ongeregeldheden op, dan volgt er direct actie. Dat gaat vaak zo snel dat je er als gebruiker niets van merkt. Een storing in eigen huis daarentegen, wordt vaak pas verholpen als de gebruikers er melding van maken.

2. De cloud is onbetrouwbaar
Organisaties willen dat hun data veilig is wanneer calamiteiten uitbreken. Niet tijdig bij de gegevens kunnen, kan namelijk leiden tot enorme schade voor het bedrijf. Het beeld bestaat dat cloudgegevens regelmatig niet beschikbaar zijn, maar die perceptie is niet juist. Er wordt te weinig rekening gehouden met de back-upfunctionaliteiten en de genomen preventieve maatregelen in de datacenters. Cloudleveranciers leggen niet alleen de nadruk op veiligheid, maar ook op betrouwbaarheid en een maximale ‘up-time’ (beschikbaarheid). Datacenters zijn voorbereid op overstromingen, stormen, wervelwinden en zelfs terroristische aanslagen. Vergelijk dat eens met de interne IT-afdelingen waar dat lang niet altijd het geval is. Niemand kan honderd procent veiligheid garanderen, maar met de juiste voorbereiding kom je ieder probleem snel te boven.

3. De cloud is niet flexibel
Wanneer je eenmaal in de cloud bent, is er geen weg meer terug. Toch? Fout! De wereld van de cloud is niet zwart of wit, er bestaat bijvoorbeeld ook een hybride vorm. Iedere organisatie kan daarbij kiezen wat voor cloudmodel zij wil; op maat gemaakt voor de behoefte per klant. Ze kunnen de cloud betreden, wisselen tussen verschillende cloudmodellen of weer terug on-premise gaan. Hedendaagse klanten hebben behoefte aan die keuzevrijheid, waarbij de data moet kunnen schakelen tussen de verschillende modellen.

4. Interoperability is niet mogelijk in de cloud
Medewerkers van diverse afdelingen willen data kunnen gebruiken in verschillende softwarepakketten. Dat heet interoperability. Organisaties proberen al jaren om dit met kunst en vliegwerk te bewerkstelligen met on-premise software. In de cloud is het mogelijk om alle partijen met elkaar te verbinden, zodat je kunt werken op het moment dat jij wilt en niet op het moment dat het systeem dat toelaat. Een voordeel is bijvoorbeeld dat flexwerkers met hun mobiele devices toegang krijgen tot on-premise data, waarbij organisaties echt de vruchten kunnen plukken van een ‘Bring Your Own Device’-beleid.

Er bestaan veel mythes over de cloud, waardoor organisaties vaak niet staan te springen om de cloud in te duiken. Er gaat veel energie en tijd verloren bij twijfelen over wel of niet werken in de cloud, terwijl die tijd en energie beter gestoken kan worden in het vinden van de juiste cloudleverancier.

Bert van der Zwan, Unit 4

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in