Home Data & Storage Disks aan de wandel

Disks aan de wandel

61

Als u uw grijze haren al verdiend heeft in IT, dan weet u dat daar sterk cyclische zaken plaatsvinden. Ik zie dit als een continue vooruitgang om bewezen technologie beter in te zetten. Vooruitgang is immers dat alle Eskimo’s centrale verwarming krijgen, zodat ze zich kapot moeten werken om een ijskast te kopen.

In de jaren 80 gingen wij massaal aan de server. Iedere server had zijn eigen taak en die taak kreeg hij door de applicatie die erop werd geïnstalleerd. Het was een 1:1 ratio, iedere server had één taak, één applicatie. Maar wat we toen nog niet konden overzien was dat wij die server opzadelden met allemaal eenzame disks, en die voelden zich daar doodongelukkig. Het waren allemaal Direct Attached Storage (DAS)-eilanden van gelijkgestemden, maar ze konden niets samen doen.

Toen kwam er plots een warm nest waar alle disks naar konden emigreren om gezamenlijk hun taken te doen: storage consolidatie. Eind jaren 90 pakten de disks allemaal hun koffertje en vertrokken van het eiland naar het continent. Welk continent dat was, was erg afhankelijk van de heersende leider. Op de landkaart stonden er twee: het Storage Area Netwerk (SAN)- en het Network Attached Storage (SAN)-continent.

En op ieder continent waren wel twee of drie koninkrijkjes, de fabrikanten, die constant hun machtspositie probeerden uit te breiden. Tot een paar jaar geleden was het niet alleen oorlog tussen het SAN- en NAS-continent, maar ook nog eens tussen hun koninkrijkjes onderling. De disk-onderdanen hebben naar eer en geweten een keuze gemaakt en moesten leren leven met de ‘trade-offs’, het was altijd beter dan eenzaam op het DAS-eiland. Dan maar gezamenlijk aan de strijd.

Disks in opstand
Nu, na 15 jaar, zijn disks massaal in opstand aan het komen en hebben collectief besloten wederom een nieuw onderkomen te vinden. Ze zijn niet meer tevreden over hun huidige leider die hen zwaar beperkt in hun vrijheid. Net als bij mensen zorgt onderdrukking ervoor, dat groepen in opstand komen. Er is zelfs al een splintergroep ontstaan, de SSD’s, die nu vooraan lopen in de ‘datacenter mars van de vrijheid’.

De disk gaan terug naar hun roots; de x86 server. Die servers hebben de afgelopen jaren namelijk hard gewerkt aan hun positie en zelfvertrouwen. Zo hebben ze een volledige make-over gehad door de grootschalige adoptie van virtualisatie. En u raadt het al, dat is nu de coolste plek voor de disks om te vertoeven. Kortom, de disks vinden nu hun geluk bij de sterke, betrouwbare en open x86 server vader. En moeder Software Defined Storage zorgt hier prima voor ze.

De dictatoriale leiders van het SAN- en NAS-continent, moeten met tranen in hun ogen toezien hoe hun disk-onderdanen het eens zo warme nest van storage-consolidatie verlaten.

Het NAS-continent zit in zwaar weer door problemen in het grootse koninkrijk, en laat de disks ogenschijnlijk gemakkelijk gaan. Maar het SAN-continent probeert de disk-opstand tegen te gaan. Eén koning op het SAN-continent splijt zichzelf in tweeën om zich te wapenen tegen de veranderingen. Een andere, meer een SAN-dictator, manipuleert zijn disk-onderdanen met de belofte dat zij ook ooit wel Software Defined Storage mogen doen… wanneer het de dictator uitkomt natuurlijk. Dit lijkt een belofte die veel weg heeft van het voor de neus houden van een vette worst die steeds opnieuw weer weggetrokken wordt.

Exodus van disks
Ik voorspel een revolutie in storage-land. We staan aan de vooravond van de exodus van disks die weg willen uit de traditionele storage arrays en opstomen naar de open industrie standaard x86 servers, die van de storage servers!

Alleen die IT-leveranciers die zowel een volwassen server- als een traditionele storage-business hebben lijken een goede positie in te nemen. Voor hen maakt het namelijk niet zoveel uit waar de disks hun bedje vinden.

Ondertussen breken analisten zich het hoofd over de huidige situatie. De storage-mark is altijd gemeten in array units en omzet. Maar met wandelende disks is dit geen goede graadmeter meer. Willen zij een eerlijk beeld van het storage-landschap geven, dan moeten zij hun methodiek aanpassen en Software Defined Storage op basis van x86 servers toevoegen. Wie echt wil weten wat er speelt, kan het beste kijken naar de totale storage-markt.

Volgens IDC is Dell wereldwijd de nummer 1 storage-leverancier op basis van deze criteria; er is geen andere leverancier die zoveel enterprise-class opslagcapaciteit implementeert en in de nieuwe behoefte van klanten voorziet. En Dell’s serverinnovatie helpt klanten goed om de ‘mars van de disks’ te leiden!

Robin Kuepers (1968) is Dell’s Data Center Solutions & Marketing Director voor de EMEA-regio. Hij is in deze functie verantwoordelijk voor het Server Center of Competence, dat deel uitmaakt van Dells Enterprise Solutions-organisatie.  Robin werkt sinds juli 1997 bij Dell en heeft verschillende managementfuncties bekleed binnen het bedrijf. Robin heeft een technische achtergrond: hij studeerde Elektronica.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in