
Bedrijven hoeven tegenwoordig niet meer alleen verantwoording af te leggen aan de aandeelhouders. Financieel analisten en beleggers kijken steeds vaker naar een ‘shared value’-model, waarbij rekening wordt gehouden met aspecten als milieu, sociale aspecten en corporate governance. Dit wordt ook wel ‘ESG’ genoemd: ‘environmental, social and corporate governance’. Informatie over deze drie factoren geeft namelijk een veel genuanceerder beeld van een organisatie, van de financiële risico’s en toekomstige investeringsmogelijkheden.
Om een bedrijf te beoordelen op ESG-factoren, wordt vaak gebruik gemaakt van zogenoemde ESG alt-data. Het gaat hier om een bijna eindeloze hoeveelheid publieke informatie die via internet verzameld kan worden, om het vervolgens te gebruiken voor analyses en het onderbouwen van financiële waarderingen. Anders gezegd: ESG alt-data omvatten informatie die betrekking hebben op de impact die een organisatie heeft op zijn omgeving. Dan kan het om gegevens over energieverbruik, emissies, rechtszaken over discriminatie, diversiteit in het bestuur, beloning van bestuurders, enzovoorts.
In dit artikel leg ik wat ESG alt-data zijn en hoe ze worden gemeten en verzameld. Ook ga ik dieper in op de vraag waarom het online verzamelen van gegevens van cruciaal belang is voor ESG-beleggingsbeslissingen.
De belangstelling voor ESG in de financiële-dienstensector is sterk toegenomen sinds de lancering van de UNPRI (United Nations Principles for Responsible Investment) in 2006. In totaal wordt wereldwijd voor meer dan 20.000 miljard dollar aan vermogen belegd op basis van ESG-factoren. Dat is gebleken uit een onderzoek dat Vanson Bourne heeft uitgevoerd in opdracht van Bright Data.
Bijna een kwart (24%) van de professionals in de financiële dienstverlening die werkzaam zijn bij organisaties die ESG alt-data verzamelen, gebruiken deze data dagelijks voor het nemen van beslissingen. Data-analisten, CTO’s, data-verwerkers en CIO’s en hun teams gebruiken ESG-data onder meer om informatie te krijgen over milieupraktijken (69%), organisatorische diversiteit (64%) en corporate governance (64%). Kortom: ESG wordt steeds belangrijker als er beleggingsbeslissingen worden genomen.
Toegang tot ESG alt-data
ESG alt-data zijn afkomstig van verschillende bronnen. Het kan gaan om informatie uit sociale media, vacatures, recensies, journalistieke artikelen, blogs en meer. Data uit traditionele gegevens zijn onder meer dossiers van de Amerikaanse beursautoriteit, prognoses van brokers en financiële verslagen. Een voordeel van ESG alt-data is dat ze beleggers helpen inzicht te krijgen in factoren zoals de intentie van consumenten en het sentiment onder het publiek.
ESG-ratings en ESG alt-data
Naast ESG alt-data zijn er ook tal van aanbieders van ESG-ratings. De meeste gebruiken hun eigen unieke formule om één ESG-score te berekenen. Dit kan beleggers helpen om een totaalbeeld van de prestaties van een bedrijf te krijgen, maar het biedt geen volledig inzicht in de beleggingsrisico’s op de korte en lange termijn. Zo kan het gebeuren dat tabaksfabrikant British American Tobacco hogere gestandaardiseerde ESG-ratings heeft dan bijvoorbeeld financiële dienstverleners als Barclays of Standard Chartered. Juist in die situaties komen ESG-tools voor het verzamelen van alt-gegevens van pas, omdat ze beleggers meer zekerheid geven.
Veel ruwe ESG alt-data kunnen gewoon via publieke bronnen op internet worden verzameld. Dit is waar online dataverzamelingstools een rol gaan spelen. Daarmee kunnen beleggers gemakkelijk de informatie verzamelen die ze nodig hebben om hun voorspellende inzichten te sturen.
Wanneer zoveel onderling samenhangende factoren worden geanalyseerd, kan het echter moeilijk zijn om conclusies te trekken uit ruwe gegevens. Daarom is het voor beleggers bij het gebruik van online tools voor dataverzameling belangrijk om eerst exacte parameters voor dataverzameling vast te stellen en te bepalen hoeveel gegevens er precies nodig zijn. De beste manier om dit te doen is door relatief klein te beginnen en dan in de toekomst op te schalen. door gebruik te maken van geautomatiseerde tools.
Het wordt steeds duidelijker dat ESG-factoren niet alleen aangeven hoeveel ‘goeds’ een bedrijf doet in de wereld; ze zijn ook nauwkeurige voorspellers van financiële prestaties. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat ESG alt-data binnenkort een belangrijke plaats zullen innemen in de financiële besluitvorming. Dat zullen ze waarschijnlijk nog vele decennia blijven doen, gezien de snelheid waarmee we dagelijks data genereren.
Omri Orgad, Regional Managing Director bij Bright Data