
Hoe kan slimme financiering de duurzame digitale innovatie stimuleren? Dat verkenden investeerders en financiers tijdens onze ronde tafel op het DataCloud Energy & ESG congres. We zetten de belangrijkste inzichten op een rij.
Naarmate duurzaamheid en digitalisering steeds meer samenkomen, ontstaan er enorme investeringskansen. Investeerders kunnen niet alleen financiële rendementen behalen, maar ook bijdragen aan een groenere, efficiëntere en toekomstbestendige digitale infrastructuur.
De digitale infrastructuur vormt de ruggengraat van onze economie. Van datacenters tot AI-toepassingen: technologie dringt steeds dieper door in alle sectoren. Met deze groei stijgt ook het energieverbruik. Investeerders en banken kunnen een rol spelen bij het doorbreken van die logisch lijkende koppeling. Door slimme financieringsstrategieën kunnen eigenaren en gebruikers van digitale netwerken niet alleen de impact op het milieu verkleinen, maar tegelijkertijd innovatie versnellen.
Tijdens het DataCloud Energy & ESG congres 2025, in maart, ging Royal HaskoningDHV in gesprek met investeerders en financiers om vanuit hun perspectief inzichten te krijgen in het belang van ESG voor datacenterinvesteringen. In dit blog deel ik onze bevindingen.
1. Financiering als katalysator voor duurzaamheid
Duurzaamheid staat hoog op de agenda van bedrijven, overheden en consumenten. Banken en investeerders kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren door gerichte financiering in te zetten om de duurzame transitie te versnellen. Sterker nog, financiers worden steeds vaker aangesproken op de duurzaamheidsimpact van de investeringen die ze doen. Groene leningen, waarbij gunstige financieringsvoorwaarden worden gekoppeld aan ESG-doelstellingen, bieden bedrijven een prikkel om duurzaamheid serieus te nemen.
Dit model bewees zich al in sectoren zoals de energiesector, waar wind- en zonneparken dankzij gunstige leningen sneller zijn opgeschaald. een soortgelijke benadering in de digitale infrastructuur kan zorgen voor energie-efficiënte datacenters.
2. Verduurzaming van bestaande digitale infrastructuur
De assets in de huidige digitale infrastructuur zijn gebouwd met de toenmalige kennis over IT en duurzaamheid. Nu de eisen van de IT veranderen, duurzaamheid een breder kader heeft gekregen dan energie-efficiëntie, en de regelgeving strikter wordt, inclusief de ESG-criteria, ontstaat een groeiende vraag naar verduurzaming van deze assets.
Terwijl de bouw van nieuwe datacenters door investeerders als heel interessante projecten worden gezien, is de financiering van het verduurzamen van bestaande assets vaak ingewikkeld. Opex budgetten zijn meestal ontoereikend en vaak zijn capex-budgetten nodig om verduurzamingsprojecten in parallel te laten lopen met het revitaliseren en uitbreiden van de asset.
Banken kunnen hier helpen door middel van green loans, waarbij bedrijven toegang krijgen tot goedkopere financiering, wanneer ze aan bepaalde duurzaamheidsvoorwaarden voldoen. Inmiddels zijn er bewezen concepten beschikbaar die als benchmark kunnen dienen voor banken en investeerders bij het beoordelen van de kansen van een project. Dat is belangrijk, want in de praktijk zien investeerders zichzelf niet per se als de voortrekkers van ESG en duurzaamheid in de industrie. Wel is er interesse in welke ontwikkelingen gestuurd worden door wet- en regelgeving en welke ontwikkelingen bij de ESG koplopers behoren.
3. Regulering en standaardisering als drijvende krachten
Regulering zoals de EU Taxonomy zet duurzaamheid structureel op de agenda. Dit dwingtbedrijven om inzicht te geven in hun milieubeleid en voorkomt greenwashing. Echter, wetgeving alleen is niet voldoende. De echte verandering komt wanneer bedrijven en investeerders samen duurzaamheid niet als verplichting, maar als kans zien.
Banken kunnen hierin een voortrekkersrol spelen. In plaats van te wachten op striktere wetgeving, kunnen zij zelf duidelijke duurzaamheidscriteria hanteren. Bijvoorbeeld door alleen datacenters te financieren waarbij de beloofde duurzaamheid niet alleen bij de investeringsbeslissing wordt getoetst, maar ook tijdens de realisatie en de operationele fase. Dit creëert een markt waarin duurzaamheid destandaard wordt.
Samenwerking als sleutel tot succes
Een groene digitale toekomst vereist niet alleen samenwerking tussen veel partijen, maar ook een systeembenadering. Op dit moment wordt de digitale infrastructuur niet als systeem gezien. De overheid laat het aan de markt over hoe het systeem zich ontwikkelt. De verschillende partijen, maar ook de lokale overheden en netbeheerders zelf, hebben daarbij elk hun eigen belangen, wat niet altijd in gunstig is voor het realiseren van een duurzame digitale infrastructuur. Een holistische benadering zou wenselijk zijn, en dat zou een opgave kunnen zijn op Europees politiek niveau. Binnen het systeem zou het goed zijn als partijen samenwerken, gezamenlijke doelen formuleren en best practices delen.
De uitdagingen rondom duurzaamheid in de digitale infrastructuur zijn groot, maar de oplossingen zijn binnen handbereik. Banken en investeerders kunnen, ondersteund door technische expertise en inzicht in onderscheidende ESG-doelstellingen, met gerichte financiering hun positie invullen in de duurzame digitale infrastructuur.
Door duurzaamheid als kans te zien, kunnen we een digitale infrastructuur bouwen die niet alleen efficiënt en innovatief is, maar ook toekomstbestendig.
Stijn de Kruijf, Data centre Sustainability expert bij Royal HaskoningDHV