Home Internet Esta Loco!? Of: waarom kijken mensen niet verder dan hun muis lang...

Esta Loco!? Of: waarom kijken mensen niet verder dan hun muis lang is?

1735

Het internet is toch ook echt een luilekkerland voor iedere kruimeldief en oplichter. Juridisch wordt je geen strobreed in de weggelegd, en technisch is het zo simpel dat echt iedereen het kan. Ik heb het dan niet meteen over Trojaanse paarden en Cyberhacks, Maar gewoon het aloude ondoorzichtig handelen in een omgeving die in feite uiterst transparant is. Bedrog, scam. Geen echte spoof, maar wel heel dichtbij…

Mooi voorbeeld kwam ik afgelopen week tegen. In verband met mijn toekomstige bezoek aan de VS – voor het SXSW-festival in Austin – moest ik een ESTA invullen.

ESTA, het Electronic System for Travel Authorization, is een Amerikaans systeem om mensen die de VS in willen al te screenen voordat ze in het vliegtuig stappen. Je hebt voor de VS geen visum nodig, maar moet wel zo’n ESTA-goedkeuring aanvragen. Dat kan online bij https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Beetje bureaucratisch allemaal, maar op zich geen heel ingewikkeld formulier, een paar stappen en vrijwel direct uitsluitsel en toestemming. Kosten 14 dollar (iets meer dan 10 euro). Maar, als je op zoek gaat naar ESTA in Google, dan krijg je bovenaan eerst wat advertenties die je naar een lookalike site brengen met namen als:

US Travel Visa , 57,99 euro
Esta for USA  47 dollar
ESTA Fast registration Service,  49,90 euro
Esta US  79 dollar
Visumplus  35 euro
US Travelvisa net 74 dollar
Migrationexpert  59 dollar
Visawaiver   79 dollar

Een aantal sites waar de kosten dus oplopen naar zo’n 50 euro pure winst per aanvraag, waar de site-exploitant niets anders voor hoeft te doen dan het online ingevulde formulier gewoon doorzetten naar de US Government site, en het antwoord weer terugsturen. Komt geen mens aan te pas!

Alles wat ze op de site aanbieden (encryption, reply within 24 hours(!)) is allemaal onzin, of in elk geval niet anders dan bij de standaardaanvraag op de officiële site.

Het aanbod aan sites suggereert dat er flink wat business zit. Het is natuurlijk ook easy money. Als is het er maar eentje per dag…  En ja, het mag. Ze vermelden in de hele kleine lettertjes allemaal dat de ESTA zelf 14 dollar kost. Maar niet dat het zelf aanvragen precies even veel werk is, en nog een sneller resultaat oplevert ook.

Maar het ergste is wellicht nog wel dat mensen geheel te goeder trouw zo’n malafide ESTA-jongen in één keer ál hun persoonsgegevens geven: creditcard data, adresgegevens en paspoortgegevens…

En dát zou wel verboden moeten worden!

Ward van Beek is actief als zelfstandig communicatie-adviseur, vanuit zijn bedrijf GotContent? Daarvoor was hij meer dan tien jaar eigenaar en directeur van PR-bureau Whizpr

6 REACTIES

 1. Goedemorgen, Ik heb dus ook niet verder gekeken dan mijn muis lang is. En heb via US travelvisa net 3 documenten aangevraagd in totaal 222 usd betaald, dus 180 usd teveel. Dit bedrag is nog niet afgeschreven, kan ik dit nog laten storneren of is er geen terugweg mogelijk? Ik voel mij echt opgelicht en vind het niet prettig dat ik al onze gegevens aan een malafide bedrijf heb gegeven. Wie o wie weet raad?

 2. Kaatje, je hebt wellicht je credit card gebruikt voor de transactie, dus het is wel degelijk “afgeschreven” c.q. betaald.

  Je kunt de organisatie mailen met dat je je order cancelled, maar verwacht daar niet veel van.

  Neem contact op met je credit card maatschappij en leg je situatie uit.

  Hou sowieso je credit card in de gaten, je kunt dit ook online doen, want als je wacht op je afschrift ben je te laat.

  Nog wel een vraag: Hoe kan dit? Bij *alle* reisbureaus of online vliegticket agencies staat altijd zeer duidelijk vermeld over ESTA en dat het 14 dollar kost. Als je een organisatie hebt geboekt die dit niet heeft doorgegeven is dat zeer slecht! Juist omdat als je het niet wist je gewoon het land niet in komt.

  Sterkte.

 3. Hi Kaatje,

  Voor de meeste sites geldt dat als de transactie eenmaal gedaan is, hun systeem onmiddelijk begint met de (volautomatische) verwerking, en dat je dus niet meer terug kunt. Zij gaan immers ook al direct die 14 dollar betalen aan de officiële instantie. Toch zegt USTravelvisa dat ze een ’30-day “no questions asked” refund policy’ hebben. Ik zou dat zeker proberen (en ons nog even laten weten hoe dat afloopt…)
  http://www.usatravelvisa.net/refund-policy.html

  En Henri,
  De informatie staat op veel boeking sites, maar het gebeurt ook vaak dat je je eerst concentreert op het boekingsproces, en dan een tijd later pas aan ESTA denkt. Als de verwarring niet zo voor de hand lag zouden niet zoveel sites hiervan profiteren.

 4. Ik heb ook rechtstreeks 2 visums aangevraagd, betaald, en afgehouden. Eén daarvan kon ik niet inzien. dus opnieuw. Nu 2 visums 3 x betaald. Ik kan niet vinden waar je maar moet mailen. Het consulaat verwijst je door naar Amsterdam. Maar je moet je creditcard bij de hand houden want een vraag kost 15,00 euro!!!!!!

 5. De kosten zijn inmiddels $89 bij Esta.us ($14 + $75 administratiekosten). Donkerblauwe lay-out, een mooie eagle, en het komt op je over als een site van US government. Pas op het allerlaatste moment wordt duidelijk dat je akkoord gaat met $89. Eén druk op de knop. Ik kwam daarna dit artikel tegen, en heb meteen gemaild aan Esta.us en verzocht om cancellation / refund. Met als reden dat mijn reisbureau het voor me regelt. Betaling stond bij MasterCard eerst nog op ‘gereserveerd’ maar Esta heeft de betaling nu ingetrokken. Bedankt voor de waarschuwing!

 6. Hola, primero dar las gracias por el post, muy ingeniosa la forma de presentar la información, me gusta..a causa de la pandemia aun no se ha abierto las solicitudes de ESTA visa para viajar como visita, solo laboral…nos toca esperar solamente..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in