Home Internet Europa houdt van Wi-Fi

Europa houdt van Wi-Fi

76

‘Europa loopt met de uitrol van 4G hopeloos achter op de rest van de wereld’, zo luidde eurocommissaris Neelie Kroes vorig jaar zomer nog de noodklok. Aan de vooravond van de Europese verkiezingen maken we nu de balans op. 4G dreigt een succes te worden en Wi-Fi is dat al heel lang. Er is echter ook een keerzijde. Het wordt steeds drukker in de ether waardoor de kans op storingen en uitval toeneemt, zo waarschuwde Agentschap Telecom onlangs nog. Data offloading kan uitkomst bieden.

Na de veelbesproken frequentieveiling eind 2012, waardoor de Nederlandse schatkist werd gespekt met 3,8 miljard euro, gingen KPN, Vodafone en T-Mobile voortvarend aan de slag met de uitrol van LTE-netwerken. Tele2 heeft nog wat koudwatervrees, maar dat mag de pret niet drukken. Hoewel de databundels tegenwoordig een stuk ruimer zijn, is Wi-Fi populairder dan ooit. Uit een recent gepubliceerde whitepaper van Informa blijkt bijvoorbeeld dat in 2013 het Wi-Fi-gebruik met 4G-toestellen explosief is gestegen met 86 procent tot gemiddeld 7.3 gigabyte per gebruiker per maand. Het aandeel van Wi-Fi-verkeer via 3G-toestellen steeg in 2013 wereldwijd van 74 procent naar 78 procent en via 4G-toestellen van 69 procent naar 78 procent. Het illustreert het eclatante succes van zowel 4G als Wi-Fi. Toch komt het succes van Wi-Fi niet zomaar uit de lucht vallen. Dagelijks zijn monteurs in de weer om op daken en gevels en binnenshuis access points te installeren. En bij elk drukbezocht evenement, of het nu de inhuldiging van de Koning betreft, de heropening van het Rijksmuseum, Parkpop of het EK Schaatsen in ijsstadion Thialf, blijft het iedere keer weer spannend of de Wi-Fi-verbindingen intact blijven en de bezoekers de user experience krijgen waar ze denken recht op te hebben.

Campagne
Mensen moeten overal in Europa kunnen internetten, ook als zij niet thuis of op het werk zijn. Onder het motto ‘Europa houdt van Wi‑Fi’ startte Kroes daarom op 1 augustus 2013 een campagne naar aanleiding van een studie van de Europese Commissie. In 2012 ging 71 procent van al het draadloze dataverkeer in de EU naar smartphones en tablets via Wi‑Fi; in 2016 zal dat mogelijk 78 procent zijn. Als de cijfers van Informa kloppen, dan loopt Europa dus inderdaad een paar jaar achter op de rest van de wereld. ‘Wi‑Fi is een enorm succesverhaal, waar iedereen bij wint. Ik ga ervoor zorgen dat de Europese Commissie het gebruik van Wi‑Fi bevordert door meer spectrum beschikbaar te stellen en de regelgeving te versoepelen’, zo beloofde Kroes dan ook.

Data offloading
Data offloading is het routeren van draadloos gegevensverkeer dat door cellulaire langeafstandsnetwerken wordt gedistribueerd via kleinschalige toegangspunten zoals LTE of Wi‑Fi. Smartphones en tablets kunnen een verbinding maken met zulke alternatieve technologieën voor netwerktoegang. Deze hebben een lokale dekking en kunnen werken in frequentiebanden die voor meerdere netwerkexploitanten toegankelijk zijn. Systemen waarmee je je Wi‑Fi-netwerk met anderen kunt delen, zijn volgens Kroes een goed voorbeeld van beter internet voor iedereen door crowdsourcing. Zij doelt hierbij op de recente initiatieven van KPN en Ziggo. Zo startte KPN op 2 april jongstleden met een test op Amsterdam IJburg met KPN Wi-Fi met Fon HotSpots. Fon is een wereldwijd Wi-Fi-netwerk, waarbij de Fon-leden een beetje van hun eigen (thuis) Wi-Fi delen en daarvoor gratis toegang krijgen tot de miljoenen andere Fon HotSpots, wereldwijd. KPN verwacht dat aan het eind van dit jaar tussen de 800.000 en 1 miljoen modems geactiveerd te hebben. Concurrent Ziggo was KPN al voor gegaan en schermt ook met bijna 1 miljoen zogenoemde Ziggo WifiSpots, die zowel voor zakelijke Ziggo-klanten als consumenten toegankelijk zijn.

Spectrum
Met een combinatie van Wi‑Fi en andere small cells kan de congestie op de 3G/4G-netwerken worden verholpen, doordat tegen geringe kosten voor de netwerkexploitanten en de gebruiker backhaul-functionaliteit wordt geboden. Door meer gebruik te maken van deze technologieën kunnen de exploitanten tientallen miljarden euro’s besparen bij het moderniseren van hun netwerken om aan de vraag van de klanten te kunnen voldoen. Consumenten zijn goedkoper uit doordat zij in de buurt van een Wi‑Fi-hotspot gebruik kunnen maken van Wi‑Fi in plaats van te betalen voor mobiele data. Met small cells kan ook op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals binnen grote gebouwen, netwerkdekking worden geboden. In een studie van de Europese Commissie wordt aanbevolen het spectrum van 5 150 MHz tot 5 925 MHz wereldwijd beschikbaar te stellen voor Wi‑Fi. Daarnaast zou de 2,6 GHz- en de 3,5 GHz-band volledig open moeten worden gehouden voor mobiel gebruik. Overleg over toekomstige licentiemogelijkheden voor de 3,5 GHz-band en eventuele andere frequentiebanden waarvoor mobiele licenties zouden kunnen verleend, is volgens de onderzoekers gewenst. De administratieve lasten voor het inzetten van offloading-diensten en ‑netwerken op openbare plaatsen moeten, tot slot, omlaag.

Small cells
Small cells zijn zend- en ontvangststations met een laag vermogen die als ondersteuning dienen voor de gebruikelijke basisstations of antennes voor mobiele telefonie. Small cells worden steeds meer een essentieel onderdeel van mobiele netwerken. 4G/LTE-netwerken zullen in de toekomst doorgaans functioneren als een gelaagd netwerk, bestaande uit small cells (met een bereik van 10 meter tot 2 kilometer) en macrocellen (met een bereik van mogelijk tientallen kilometers). De small cells zijn veel sterker geïntegreerd in de werking van het netwerk dan het geval is bij 3G-netwerken, waar small cells meer een overloopfunctie hebben.

Conclusie
Wi‑Fi wordt het meest gebruikt in de woon- en werkomgeving en is met name nuttig om via één internetabonnement met meerdere apparaten verbinding te maken. Wi‑Fi wordt steeds vaker gebruikt in openbare gelegenheden zoals cafés en openbaarvervoerstations, en steeds vaker ingezet door mobiele exploitanten die hun verstopte 3G-netwerken willen ontlasten. Dankzij data offloading kunnen de telecomexploitanten de voor 2012–2017 voorziene jaarlijkse groei van de vraag met 66 procent nu beter opvangen. Met technieken voor offloading kan het spectrum in een gegeven gebied veel intensiever worden gebruikt en dat is goed nieuws.

Spencer Hinzen, regional sales director Southern Europe bij Ruckus Wireless

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in