Home Cloud Even upgraden valt vies tegen

Even upgraden valt vies tegen

57

Het doek valt voor Windows Server 2003 – wat betekent dat voor u?

14 juli 2015 is D-day voor Windows Server 2003; vanaf die datum wordt het pakket niet meer ondersteund. ‘Dat duurt nog even’ zult u misschien denken. Klopt, dat duurt nog zo’n 140 werkdagen. Maar wat als ik u vertel dat Microsoft aangeeft dat alleen al een servermigratie 200 dagen kost? En een migratie van servers met applicaties minimaal 300 dagen?

Deze blog beschrijft wat het einde van Windows Server 2003 voor u betekent.

Geen ondersteuning, veel impact
Als u nu niks doet en op 15 juli 2015 gewoon verder gaat met uw werk, dan is dat niet zonder risico. De extended support fase van Windows Server 2003 is dan immers afgelopen. ‘Alles werkt nog’ staat hier los van. Einde van de extended support betekent einde van beveiligingsupdates, wat inhoudt dat beveiligingsproblemen niet meer worden opgelost. Hackers zijn ook van deze datum op de hoogte en zullen ongetwijfeld hun best doen om bij uw bedrijfsgegevens te komen. Sterker nog, zij zullen de nieuwe kwetsbaarheid van Windows Server 2003 naar alle waarschijnlijkheid gebruiken als bruggetje naar uw complete netwerk. Uw bedrijfsgegevens en netwerk lopen dus direct gevaar. Uw imago leidt natuurlijk ook onder een succesvolle hack. Het einde van de ondersteuning van Windows Server 2003 was namelijk al lang bekend. En wie wordt er nu graag van nalatigheid beticht? Buiten diefstal van gegevens en reputatieschade, kunt u ook businessfunctionaliteit verliezen. Neem bijvoorbeeld een financiële instelling die niet meer aan zijn compliancystatus voldoet. Financiële transacties kunnen vanaf dat moment geweigerd worden. Daarnaast zal migratie ook voor de nodige onderbreking van de business zorgen. Goed plannen is dus essentieel.

Een serieus probleem
In Nederland zijn nog 600.000 licenties actief. Op 15 juli zijn er dus zeer veel organisaties met een serieus probleem. Microsoft geeft aan dat de doorlooptijd van een migratie (besturingssysteem en bovenliggende applicaties) tussen de 12 en 36 maanden kan duren. Iedereen die nu nog moet beginnen, is per definitie al te laat en heeft vanaf 15 juli een serieus security risico! Frappant is dat een inventarisatie van trends voor afgelopen en komend jaar laat zien dat betere beveiliging hoog op de agenda staat. Bij organisaties die nog niet gestart zijn met een Windows Server 2003 migratie, is dat duidelijk niet het geval!

De oplossing
Stop met het verzinnen van redenen waarom u nog niet bent gestart met migreren. Neem actie! Zorg dat deze migratie met stip op 1 op de prioriteitenlijst in uw organisatie komt te staan. Begin met het maken van een inventarisatie; waar is Windows Server 2003 nog in gebruik en welke applicaties draaien erop? Wat betekent dit voor deze applicaties en wat voor impact heeft dat op de business? Naar wat voor omgeving gaat u migreren? Moet u alles nu meteen migreren of kunt u tijdelijk extra maatregelen treffen?

Realiseert u zich dat dit ook geldt voor Small Business Server 2003? U zult zien dat dit project veel meer impact heeft dan u in eerste instantie verwacht. Wees slim, zoek hulp. Partners hebben de juiste mensen in huis en kunnen u veel werk uit handen nemen. U bent al te laat. Verlies niet nog meer tijd!

Jerry Rozeman
CTO Datacenter Solutions PQR

P.S. Bezoek de PQR-workshop op 12 februari 2015: Het hoe en waarom migreren vanaf Windows Server 2003

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in