
De afgelopen tijd is er veel aandacht geweest voor Facebook. De beursgang van Facebook is vooralsnog geen onverdeeld succes. Maar door “onafhankelijke” bedrijven wordt er hard gewerkt aan innovaties. Facedeals is één van deze initiatieven. Je kunt toestemming geven aan Facedeals om je Facebook foto’s te laten opnemen in een grote database.
Facedeals maakt afspraken met retailondernemingen en horeca-uitbaters. Zij plaatsen camera’s in hun zaak en zodra je binnenloopt wordt je gezicht herkend en kun je beter worden bediend, krijg je speciale aanbiedingen. Op de achtergrond wordt er natuurlijk harde marketing informatie verzameld. Maar belangrijk is, je geeft zelf toestemming aan Facedeal. Daarmee lijken de grootste privacy issues in ieder geval geadresseerd, al zal over dit gevoelige onderwerp uiteraard zeer genuanceerd worden gedacht.
Het verzamelen van klanteninformatie en persoonlijkemarketing is natuurlijk niet nieuw. Alleen is dit wel een heel erg grote sprong naar voren. Onwillekeurig moest ik denken aan mijn bezoeken aan het C. hotel waar ik voor mijn werk sinds midden jaren negentig regelmatig kom. Bij aankomst liggen daar altijd vier chocolatjes op het hoofdkussen. Bij mijn allereerste bezoekje twee pure chocolaatjes en twee witte chocolaatjes.
Deze grote internationale keten houdt op een kladblokje bij dat Erik Beulen meer van pure chocolade houdt dan van witte chocolade. Het was een snel lerende organisatie, al na mijn derde bezoek lagen er op mijn hoofdkussen alleen nog maar pure chocolaatjes. Dat is tot op de dag vandaag nog steeds zo, waar ter wereld ik ook in het C. hotel slaap. In feite doet Facedeals precies hetzelfde, alleen op een iets grotere schaal.
Dat brengt mij bij de hamvraag: like or dislike? Van nature ben ik gesteld op mijn privacy, maar belangrijker is dat door het aanleggen van profielen je als consument in een hokje geduwd wordt. Door al die “spot on” aanbiedingen probeer je nooit meer zelf iets nieuws. Mijn antwoord is daarmee duidelijk: dislike. Ik bepaal zelf wel wat mijn volgende aankoop is en heb de hulp van Facedeals daarbij niet nodig.
Prof. dr. Erik Beulen, Universiteit van Tilburg en houder van de KPMG Global Sourcing leerstoel