Home Data & Storage Financial Performance Management is nuttiger dan je denkt

Financial Performance Management is nuttiger dan je denkt

88

Voordat je actueel inzicht kan hebben in de bedrijfsvoering en de kasstromen moet je de financiële processen stroomlijnen en automatiseren. Dat behoeft geen betoog. Alle beslissingen neem je op basis van beschikbare informatie. Die moet dus actueel en betrouwbaar zijn. Financial Performance Management helpt hierbij. Toch wordt deze methode nog niet heel veel toegepast. Mogelijk vanwege onbekendheid met dit fenomeen.

De uitdaging van financial performance management zit in het gegeven dat veel organisaties verschillende systemen in gebruik hebben. Die communiceren vaak niet met elkaar en produceren gegevens in verschillende formaten die op verschillende plekken worden opgeslagen. Zo is het tijdrovend en foutgevoelig om de data naar kennis om te zetten. Bedrijven stellen budgetten vaak routinematig vast. Daarbij vergeten ze nog wel eens de bedrijfsdoelstellingen of key performance indicators (KPI’s). Zo’n gebrek aan duidelijkheid en procesmanagement is eerder regel dan uitzondering.

Cruciale data
Daarom kan een goed doordachte Financial Performance Management (FPM)-oplossing van cruciale waarde zijn. Zij kan bijdragen aan het oplossen van veel van deze kwesties. Deze software helpt om cruciale data uit meerdere bronnen te consolideren, rapportage- en analysemogelijkheden in de gehele organisatie te brengen. Dit alles op een uniforme en geïntegreerde manier.

Financial Performance Management benut de gegevens die een organisatie heeft op alle gebieden van haar activiteiten en zet deze om in bruikbare en leesbare informatie. Zo ontstaat meer controle en wordt de mogelijkheid geboden om betere zakelijke resultaten te behalen. Je hebt zo ook een instrument in handen dat helpt een uniforme aanpak te hanteren als het gaat om planning, forecasting en budgettering.

Methodische aanpak
FPM levert de analyse- en rapportagetools die nodig zijn om prestaties te meten en te monitoren, trends en issues te herkennen, de planning in goede banen te leiden en groeistrategieën te evalueren. Door voor een methodische en strategische aanpak te kiezen, kan je beter inspelen op kansen. Best belangrijk, zeker in tijden van economische tegenwind. Tegelijkertijd ben je in staat snel en eenvoudig mogelijke problemen te identificeren en corrigerende maatregelen te nemen. En dit allemaal op basis van de berg aan business en financiële data in je eigen organisatie. Financial Performance Management helpt bij het effectief beheren van winsten en kosten, minimaliseren van  risico’s, het bewerkstelligen van effectief cashflowmanagement, verspilling verminderen en de klantenservice verbeteren.

FPM stemt in feite de financiële afdeling af met de hele organisatie – van operationeel tot IT. Betere samenwerking tussen alle onderdelen van de organisatie ligt binnen handbereik. Door goed gebruik van FPM ontstaat bedrijfsbrede informatie die door de hele organisatie heen is te gebruiken om concurrentievoordeel te behalen. Zo kan je als organisatie de constant veranderende zakelijke omgeving omarmen. Toch best raar dat nog maar zo weinig organisaties gebruik maken van een Financial Performance Management-oplossing.

Jeroen Philippi, Unit 4 Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in