Round Table 31 mei 2016
Op de bijeenkomst van Heliview, georganiseerd in samenwerking met kennispartner Nutanix op 31 mei werd het weer eens duidelijk: de financiële sector kan de huidige, snel veranderende marktomstandigheden niet negeren en is genoodzaakt een oplossing te verzinnen voor de logheid van de huidige IT-infrastructuren.
De behoefte aan flexibiliteit en schaalbaarheid bij banken en verzekeraars is groot, mede door concurrentie van nieuwe fintech-marktpartijen die innovatieve oplossingen bieden aan klanten die daarom zitten te springen. Daarmee halen zij het traditionele verdienmodel van banken overhoop. En dan springen tech-multinationals als Apple en Google ook nog eens in de markt voor financiële dienstverlening.
De oplossingen moeten worden gezocht op meerdere fronten, zo is de consensus. Banken zullen hun cultuur moeten veranderen en met kleine teams moeten inspelen op nieuwe businesskansen. Ook IT-technologie is een factor die banken onnodig traag maakt: de transformatie van legacy architecturen naar de cloud is niet een, twee, drie gemaakt, zo weten de grote spelers inmiddels.
Hardware leveranciers en cloud providers bieden veel verschillende oplossingen aan die de financiële sector de benodigde wendbaarheid en ‘lean and mean’-mentaliteit moeten geven. De implementatie ervan heeft nogal wat voeten in de aarde, en dat terwijl de afhankelijkheid van ICT bij banken heel hoog is.
Deze problemen worden ook ervaren door de deelnemers aan de bijeenkomst, allen afkomstig uit de financiële dienstverlening. Kennis delen stond centraal op 31 mei: iedereen was benieuwd naar elkaars ervaringen met cloudoplossingen en toonde zich gretig om van de anderen te leren. Wat werkt? Hoe ver ben jij?
Veel van de aanwezigen staan voor belangrijke keuzes: vormen we ons datacenter om tot een ‘cloud on-premise’ of roepen we de hulp in van een cloud provider en brengen we onze data buiten de muren? Kiezen we voor een hele nieuwe cloud omgeving of gaan we voor een hybride oplossing?
Dat cloud geen bedreiging is maar een kans, daar was iedereen het over eens. En dat je ‘iets’ met cloud moet doen, staat ook buiten kijf. Enkele belangrijke uitkomsten samengevat:
Cloud is een methodiek en geen doel op zich
Cloud is een methodiek (geen plek) die je in staat stelt om IT flexibel op te schalen. Je investeert pas als het nodig is (fractionele consumptie) en cloud is always-on. Cloud kan zowel binnen als buiten je eigen organisatie zijn en permanente innovatie is er een inherent onderdeel van.
Organisatie en cloud bewustzijn: belangrijker dan technologie
Het voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van security en privacy, en je eigen wensen en eisen op dit gebied zijn van belangrijker dan de onderliggende technologie. Er bestaat op dit moment een spanningsveld tussen technische faciliteiten en wat maatschappelijk acceptabel is. Ook is niet altijd helder wat de consequenties zijn van het toepassen van cloud technologie en aan welke standaarden en richtlijnen je moet voldoen. mTevens valt nog te bezien of er wel een betrouwbare externe cloud partij is ‘met een financieel hart’.
Niet alle applicaties kunnen en mogen naar de cloud
Legacy systemen kunnen niet zomaar naar de cloud. Bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties moet daarom rekening worden gehouden met de cloud, die in principe hardware onafhankelijk is. De intelligentie zit voortaan in de software; de hardware en onderliggende infrastructuur worden onzichtbaar.
Een ander aandachtspunt is dat sommige applicaties aan dusdanig strenge veiligheidseisen zijn gebonden dat ze niet zomaar in een cloud omgeving mogen worden geplaatst.
Cloud zorgt niet per definitie voor een verlaging van de TCO
Omdat de kosten, complexiteit en innovatiekracht niet in hardware, maar in de software zitten, verlaagt cloud niet per definitie de TCO. Bovendien kost regievoering ook tijd en geld en ben je niet in een keer ‘over’. Uiteraard kun je wel besparen op de beheerkosten van hardware.