Home Data & Storage Flash: savior of the storage universe

Flash: savior of the storage universe

79
dainamics

Flash herdefinieert de economische aspecten van enterprise storage

Laat ik het duidelijk zeggen: flash-storage is klaar voor gebruik op grote schaal door bedrijven van elke schaal. Door nieuwe technologieën, vooral de toepassing van intelligent beheer, kan nu elk bedrijf de voordelen van flash-schijven voor storage benutten.

Waarom flash?
Laten wij een stap teruggaan en analyseren waarom een bedrijf überhaupt flash-storage zou willen gebruiken. Simpel gesteld leveren flash drives veel betere prestaties dan traditionele harde schijven. Iedereen die bijvoorbeeld een laptop met flash drive en Windows 8 heeft gebruikt weet dat die veel sneller opstart en data veel sneller verwerkt dan een vergelijkbare laptop met een harde schijf. Voor storage zijn vooral de Input/Output Operations per Second (IOPS)-prestaties van een storage-medium belangrijk. Deze parameter is binnen een modern data center vaak belangrijker dan de absolute capaciteit, omdat een snelle read/write voor veel toepassingen cruciaal is. Wat betreft IOPS vindt de traditionele harde schijf zijn meester in flash drives. Zo kan een bedrijf met virtuele desktops, die afhankelijk zijn van een efficiënte storage-infrastructuur met hoge IOPS, met flash drives versus traditionele harde schijven 90% meer desktops beschikbaar maken met hetzelfde aantal schijven.

Waarom niet eerder?
De volgende vraag is dus eigenlijk, waarom niet elk bedrijf al structureel gebruik maakt van flash-storage. Het antwoord is redelijk simpel: dat zit hem vooral in de kosten. Flash drives zijn op dit moment nog duurder dan traditionele harde schijven op basis van de ruwe capaciteit. Hierbij geldt de vuistregel: hoe hoger de prestaties hoe hoger de kosten. Maar er is nog een andere belangrijke reden. Flash storage heeft weliswaar het voordeel van veel snellere dataverwerking dan traditionele harde schijven, maar er is nog twijfel over de betrouwbaarheid van flash-schijven op de lange termijn, over een periode van meerdere jaren dus. Omdat wet- en regelgeving verlangt dat bepaalde informatie een aantal jaren bewaard moet worden, is het dus sowieso nodig data op een gegeven moment op te slaan op gewone harde schijven. In de ideale setting moet er dus een goede mix bestaan van verschillende types flash-schijven en traditionele harde schijven. Als men dit combineert met het feit dat steeds meer ondernemingen vanuit een workload-perspectief naar opslag kijken heeft het ook gevolgen voor de prijs en het beheer. Als met name IOPS de maatstaf is om de kosten van storage te beoordelen, dan wordt gekeken naar de kosten per Input/Output, in plaats van de kosten per GB opslagcapaciteit. En dan blijkt dat Flash nu tegen dezelfde kosten aangeschaft kan worden als harde schijven in het verleden. En waarom zou je dan niet overgaan op de meest moderne technologie als die je ook nog eens andere voordelen geeft?

Hoe werkt het?
De oplossing voor een betaalbare storage oplossing met de meest moderne technologie ligt in de toepassing van intelligentie. Door rekening te houden met de verschillende datatypes en de levenscyclus ervan, kom je uit bij een oplossing die gebruikmaakt van verschillende types flash storage en van traditionele harde schijven. Een dergelijke storage-oplossing moet daarbij rekening houden met verschillende type data en hun belang en past vervolgens automatisch de relevante storage-technologie toe.

De eerste stap is om goed te kijken naar de soorten data die moeten worden opgeslagen. Op basis van deze analyse worden dan SLC flash-schijven gecombineerd met MLC flash-schijven. SLC-schijven zijn het best geschikt voor intensieve schrijfbewerkingen, MLC-schijven hebben de voorkeur voor intensieve leesbewerkingen. In de meeste gevallen zou een storage-oplossing bovendien een aantal harde schijven bevatten, die worden gebruikt voor data waarop slechts zelden een beroep wordt gedaan.

Zoals gezegd ligt het geheim van een effectieve en betaalbare oplossing in de intelligentie. Deze wordt toegepast in de vorm van een managementlaag in de vorm van beheersoftware. Die software zorgt in eerste instantie voor het wegschrijven van vaak gebruikte data naar flash SLC drives. Wanneer de data veroudert, wordt deze automatisch overgebracht naar een tweede tier, die is opgebouwd uit goedkopere MLC drives met een hogere opslagcapaciteit. Uiteindelijk wordt de data verplaatst naar goedkope, op basis van capaciteit geselecteerde harde schijven. Deze gelaagde aanpak maakt het mogelijk kostenreducties tot 80 procent te realiseren ten opzichte van volledig op flash gebaseerde arrays.

Het tijdperk van flash storage is dus daadwerkelijk aangebroken en er is geen reden meer om niet gebruik te maken van deze technologie. Dit zal ongetwijfeld ook blijken tijdens Storage Expo, waar ik hoop een groot aantal lezers en collega’s van BlogIT in levende lijf te ontmoeten.

Zie je daar!

Robin Kuepers is Dell’s Storage Marketing Director voor de EMEA-regio en een Senior Management Team-lid van Dell’s Enterprise Solutions & Services marketing-organisatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here