Home Data & Storage Flash Storage: de slimme manier om kosten te besparen

Flash Storage: de slimme manier om kosten te besparen

51

De exponentiële groei van data en de behoefte aan toegang tot deze informatie vraagt veel van storage-infrastructuren. Volgens IDC groeien de storage-eisen van bedrijven en organisaties met meer dan 50 procent per jaar, terwijl hun totale beschikbare opslagcapaciteit maar net half zo snel groeit, vooral vanwege de kosten.

IT-beslissers en hun eindgebruikers verwachten steeds meer prestaties van de storage-infrastructuur. Oorzaken hiervan zijn de toename van virtualisatie en de explosie van I/O-intensieve applicaties voor bijvoorbeeld big data analyse en database-transacties. De beslissers moeten kiezen tussen prestaties en kosten en deze keuzes worden steeds uitdagender. Geïnspireerd door de wet van Moore en technologieën als virtualisatie, cloud en flash-geheugen ontwikkelt de IT-sector een ‘nieuw, beter, best’-mentaliteit met de neiging om ‘oude’ technologie af te danken, ondanks het feit dat die misschien nog nuttige diensten bewijst.

Maar de kosten en complexiteit van een complete ‘sloop en vervang’-strategie staan vaak in een slechte verhouding tot de winst die het oplevert. Het toevoegen van nieuwe technologie, zoals flash en tiering, aan een bestaande infrastructuur is veel verstandiger. Hiermee kun je voldoen aan specifieke nieuwe eisen, prestaties verbeteren of de kosten verlagen van bestaande applicaties.

Technologieën als flash, of solid-state geheugen, en tiering zijn geëvolueerd tot het punt waar ze, in combinatie met elkaar, bewezen hebben dat ze kostenefficiënt zijn voor het data center. Ze bieden snelheid, flexibiliteit en efficiëntie en zijn daarmee het slimme alternatief voor een volledige vervanging van bestaande middelen. Bovendien krijgen gebruikers hiermee, mits de implementatie intelligent wordt uitgevoerd, de prestaties van flash voor de kostprijs van schijven.

Flash: het snelste storage-medium

Flash is de nieuwe leider qua prestaties en is beschikbaar in diverse smaken. Elke uitvoering levert aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditionele hard disks (HDDs). Deze harde schijven zijn momenteel nog geschikt voor minder veeleisende taken, maar gaan op lange termijn verdwijnen uit het data center.

De voordelen van flash variëren van kosten tot prestaties. De dollar per IOPS (input/output per seconde) is bijvoorbeeld meer dan zeven keer goedkoper voor flash ten opzichte van HDDs. Verder kunnen gebruikers besparen op de benodigde ruimte voor de tower racks en het energieverbruik van de servers. Naast deze directe besparingen op de infrastructuur betekent het gebruik van flash ook dat productiviteit van de werknemers toeneemt en helpt het bij het voldoen aan bedrijfskritische SLA’s. Als IOPS het belangrijkste meetinstrument is, zijn de prestaties van flash duidelijk beter dan die van HDDs. Een conventionele 15k HDD kan ongeveer 200 IOPS leveren. Een enkele SSD is al in staat vele duizenden IOPS te leveren in dezelfde form factor.

De twee populairste flash-technologieën zijn single-level cell (SLC) en multi-level cell (MLC of enterprise-class eMLC). SLC is tien keer zo constant en drie keer zo snel in sequential write, gelijkwaardig in sequential read en vier keer zo duur als MLC. Flash storage is ook beschikbaar in diverse formats en wordt geïmplementeerd in zowel all-flash en hybride – een mix van flash en HDD – modellen en ook binnen servers (bijvoorbeeld PCIe-kaarten).
De adoptie door bedrijven en organisaties groeit nu al met 30 procent wat betreft solid-state storage en nog eens 32 procent van de bedrijven overweegt implementatie.

Tiering levert het beste van twee werelden
Tiering stelt IT-beslissers in staat de balans te vinden tussen prijs en prestaties door data en applicaties toe te wijzen aan het meest geschikte storage-medium. Dit omvat het vaststellen van verschillende data-categorieën voor de diverse typen storage-media om zo optimale prestaties te krijgen voor een zo laag mogelijke kostprijs.

Tiering kun je zien als het equivalent van een geautomatiseerde workflow waarbij duidelijk is welke ‘pakketten’ van data directe bezorging vereisen, waardoor ze op de eerste tier (in dit geval, flash) worden geplaatst en welke pakketten veilig zijn op te slaan op minder dure en iets langzamere tweede tiers. Deze technologie kan niet alleen data toewijzen aan de diverse media – innovatieve leveranciers hebben ook al de mogelijkheid ontwikkeld data automatisch toe te wijzen aan write-intensieve SLC- en read-intensive MLC SSDs. Dit bevordert de prestaties van data-intensieve applicaties en workloads in een high-performance storage-oplossing die in staat is meer dan 300.000 IOPS te leveren.

De eigenschap van een storage array die automatisch data verdeelt over meerdere SSD-types is nieuw en behoorlijk revolutionair en biedt talloze voordelen. Veel flash arrays maken nu gebruik van write-intensieve SLC drives, maar een combinatie van MLC en SLC biedt gebruikers meer prestaties voor een lagere prijs. De betrouwbaarheid van flash wordt ook vergroot als een array de gevoeligere MLC flash tier voornamelijk gebruikt voor read-taken. De capaciteit van de duurderde SLC-tier kan hiermee tot een minimum beperkt worden, net groot genoeg om het inkomende write-verkeer af te handelen. Met als gevolg dat dit model de totale kosten van een flash-implementatie drastisch verlaagt.

Voor alle duidelijkheid, een volledige flash-oplossing, met of zonder tiering, lost niet alle storage-uitdagingen op. All-flash arrays van diverse leveranciers missen vandaag de dag vaak geavanceerde mogelijkheden als replicatie, replays of beheeropties. Het verdient dan ook aanbeveling niet alleen te kijken naar de prijs, maar ook goed te onderzoeken welke opties uw bedrijf of organisatie nodig heeft en of de oplossing die u op het oog heeft deze ook kan leveren. Er zijn ook aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren door nieuwe functionaliteit toe te voegen aan een bestaande storage-omgeving, zoals eerder vermeld.

Een storage-infrastructuur die zich eenvoudig laat omschakelen naar een hybride array, met een mix van SLC, MLC en harde schijven, kan de kosten verder verlagen en de capaciteit laten toenemen. Daarmee kost zo’n omgeving relatief minder per GB dan all-flash arrays, terwijl de prestaties van flash wel beschikbaar zijn waar nodig.

De adoptie van flash groeit, maar de werkelijke waarde wordt geleverd door tiering, waarmee elke applicatie en elk storage-medium wordt geoptimaliseerd zodat de beste balans ontstaat tussen prijs en prestatie. Het biedt gebruikers het beste van twee werelden; data wordt weggeschreven naar de snelste laag met behulp van SLC-schijven en naarmate data veroudert wordt het automatisch verhuisd naar MLC-schijven en uiteindelijk naar langzamere en veel goedkopere traditionele harde schijven.

Door deze innovatieve benadering en het toevoegen van nieuwe functionaliteit aan de bestaande storage-infrastructuur kunnen gebruikers beschikken over flash-prestaties wanneer ze die nodig hebben en verbeterde prestaties van de gehele omgeving. En dat voor een prijs die dichter in de buurt komt van een traditionele HDD-oplossing. Een laatste kanttekening; om deze uitbreiding van de storage-infrastructuur eenvoudiger te maken is het belangrijk dat de diverse onderdelen zijn geïmplementeerd en ontwikkeld volgens open standaarden. Ook bij storage kunnen ‘proprietary’-oplossingen, met een exclusieve of volledig gesloten broncode, snel tot een impasse leiden.

Robin Kuepers is Dell’s Storage Marketing Director voor de EMEA-regio en een Senior Management Team-lid van Dell’s Enterprise Solutions & Services marketing-organisatie

1 REACTIE

  1. Storage is een van de aspecten bij Big Data. De enorm groeiende data-hoeveelheid moet immers worden opgeslagen. Maar: er moet ook mee gewerkt worden; we willen de data analyseren. Een echt mooi overzicht over de vele aspecten van big data vind je hier: http://bit.ly/1eTWQXY

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in