Home Data & Storage Flash storage is geen magie – heel gewoon, toch?

Flash storage is geen magie – heel gewoon, toch?

68
dainamics

Als het gaat om zakelijke oplossingen met flash-opslag hebben veel mensen wel de klok horen luiden, maar weten ze niet waar de klepel hangt. Toen de flash-revolutie van start ging, werd er alom gedacht dat het simpelweg vervangen van harde schijven door flash-modules het neusje van de zalm van ICT-opslag zou zijn. In de praktijk ligt dit anders. Duurzaam succes in de zakelijke storage-markt is nooit het resultaat geweest van de componenten van opslagsystemen, maar van de manier waarop die worden ingezet.

De realiteit is dat flash-modules op zich organisaties minimale waarde te bieden hebben. Anders zouden zij er immers meer van kopen en deze inbouwen in hun zelf ontwikkelde storage-systemen. Het is simpelweg onmogelijk om een doe-het-zelf flash-array te bouwen dat net zo effectief gebruikmaakt van flash-geheugen als arrays die zijn ontwikkeld door leveranciers die met elkaar moeten concurreren. Men zou kunnen tegenwerpen dat er een aantal succesvolle opslagsystemen is ontwikkeld met behulp van Software Defined Storage (SDS)-oplossingen die op servers worden gehost. Maar SDS is geen doe-het-zelfoplossing en biedt evenmin dezelfde mogelijkheden als door storage-leveranciers ontwikkelde flash-arrays.

Veel leveranciers zijn dus ook op zoek naar het juiste recept om de aspecten van flash te versterken. De pioniers op het gebied van zakelijke flash-oplossingen waren Nimble Storage en Pure Storage. Deze bedrijven kozen verschillende benaderingen voor het optimaliseren van voordelen en minimaliseren van de nadelen. Verschillende grote en kleine leveranciers volgden hun voorbeeld, zoals Tegile, SolidFire, Tintri en Kaminario, evenals EMC, IBM, HPE en Hitachi. En elke leverancier hanteert weer een andere aanpak in de zoektocht naar het ultieme flash-recept.

Leveranciers staan voor de opgave om duurzame technologische voordelen te identificeren naast het sterke prestatievermogen van flash. Zij werken hard om hun voorsprong op de concurrentie te vergroten met wat zij als hun sterke punten beschouwen. En toch zijn mensen nog vaak geneigd om gemakzuchtige conclusies te trekken, zoals ‘flash is goed’ en ‘schijven zijn slecht’. Discussies over het gebruik van inline deduplicatie versus de naverwerking van data en het combineren van volledig op flash gebaseerde arrays met hybride arrays voor disaster recovery-doeleinden gaan gepaard met teveel technische details die aan vele gebruikers niet zijn besteed. Deze details zijn echter van cruciaal belang om ruimte te kunnen bieden voor veranderingen binnen ICT-infrastructuren als gevolg van de opkomst van virtualisatie, containers, unikernels en de cloud.

Deze situatie maakt het niet even makkelijker voor organisaties die op zoek zijn naar de juiste opslagoplossing. De slogan “flash is top” verbergt alleen maar de complexe realiteit. Deze houdt helaas in dat organisaties hun eigen behoeften goed in kaart moeten brengen en dan op zoek kunnen gaan naar de opslagoplossing die bij hen past. Shortcuts leiden helaas meestal naar de ‘middle of nowhere’. Formuleer jouw behoeftes dus zo precies mogelijk en ga langs bij een aantal leveranciers om te kijken wie hier het beste aan voldoet. Net zo als met andere onderdelen van de ICT-infrastructuur. Heel gewoon, toch?

Paul Silver, vicepresident EMEA bij Tegile

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here