Werkgevers die voordelen bieden zoals parttime werken, flexibele werktijden en remote werken, trekken regelmatig personeel weg bij bedrijven die minder flexibiliteit bieden. In een wereldwijd onderzoek van Remote, een globaal HR-platform voor gedistribueerde bedrijven, geeft 85% van de Nederlandse bedrijven aan de afgelopen zes maanden werknemers te zijn kwijtgeraakt aan organisaties die minder gebonden zijn aan traditionele kantoortijden en -locaties. Bijna negen op de tien (89%) rapporteren ook een toenemende vraag van werknemers naar meer flexibiliteit.
Het Global Workforce Report, dat is gebaseerd op een internationaal onderzoek onder meer dan 4.000 bedrijfsleiders, geeft een positief beeld van de huidige staat van wereldwijde bedrijven. Maar liefst 89% van de Nederlandse bedrijven geeft aan dat hun personeelsbestand het afgelopen jaar is gegroeid. Dit is meer dan in Duitsland (86%), het Verenigd Koninkrijk (81%) en de Verenigde Staten (72%).
Nederlandse bedrijven die hybride werken faciliteren groeien het snelst; meer dan bedrijven die personeel alleen op kantoor laat werken. Maar liefst 94% van de bedrijven die voor een hybride aanpak hebben gekozen, nemen op dit moment mensen aan, tegenover 82% van de bedrijven die op kantoor of op locatie werken. Het rapport laat ook zien dat Nederlandse bedrijven steeds meer vertrouwen op flexibele arbeidscontracten, met bijna de helft (44%) van de bedrijven die over het afgelopen jaar meer gebruik hebben gemaakt van freelancers, aanzienlijk meer dan het wereldwijde gemiddelde (34%).
Flexibel werk stimuleert productiviteit en bedrijfsprestaties
In de hevige strijd om talent heeft 37% van de Nederlandse bedrijven die enkel vanuit kantoor werken moeite om kandidaten met de juiste vaardigheden te vinden, terwijl slechts 18% van de remote werkende bedrijven met dit probleem te maken heeft. Bovendien zien remote werkende bedrijven ook een lager personeelsverloop (18%) en toegang tot een grotere talentenpool (22%) als belangrijke voordelen van het werken op afstand.
Globale personeelsbestanden groeien snel en het is niet alleen het verlangen van mensen naar een betere balans tussen werk en privé dat deze groei stimuleert. Bedrijven plukken in toenemende mate de zakelijke voordelen van flexibele werkmodellen, waaronder het uitbreiden van hun wervingsmogelijkheden. Uit het onderzoek blijkt dat een betere werk-privébalans (36%) en betere bedrijfsprestaties (28%) de twee belangrijkste voordelen waren die Nederlandse respondenten toeschreven aan het remote werken. Dit staat in contrast met de mening van sommige grote organisaties, die RTO (Return to Office) beleid hebben geïntroduceerd en productiviteit als reden voor hun overstap noemen.
Effectief remote werken
Ondanks de vele voordelen van flexibel werken voor zowel bedrijven als werknemers, zijn er ook uitdagingen. Een grote uitdaging die in het rapport naar voren komt, is het naleven van internationale arbeidswetten – 88% van de bedrijven die remote werken, hebben hier alleen al in de afgelopen zes maanden mee te maken gehad.
Andere uitdagingen zijn onder andere:
- Managen van remote werkende teams (94%)
- Hogere kosten in verband met de implementatie van technologie op afstand (92%)
- Beoordeling van de culturele geschiktheid van kandidaten op afstand (92%)
Dit staat echter in contrast met bijna hetzelfde aantal Nederlandse bedrijven (88%) die in staat waren kantoorruimte te besparen door het succesvol implementeren van remote of hybride modellen.
“We zijn nog maar net begonnen met het schrijven van het draaiboek voor remote werken en we zullen moeten samenwerken om deze uitdagingen te identificeren en aan te pakken”, legt Job van der Voort, CEO en medeoprichter van Remote, uit. “Deze gegevens komen overeen met wat we van veel van onze klanten horen – de voordelen van flexibel en op afstand werken zijn veel groter dan de uitdagingen. Wij geloven dat gedistribueerd werk leidt tot een succesvollere, evenwichtigere en eerlijkere zakenwereld en wij helpen andere bedrijven bij het invoeren van flexibel werk en het aantrekken van geweldig talent.”
Het volledige 2024 Remote Workforce Report is hier te vinden