Home Outsourcing Flexibele schil van contractors: noodzaak of managementmisser?

Flexibele schil van contractors: noodzaak of managementmisser?

65

Ook in 2014 zijn er nog veel bedrijven die voor hun IT-dienstverlening een eigen interne IT-afdeling combineren met het inhuren van medewerkers. Daar is op zich niets mis mee, er zijn immers meer smaken dan outsourcing naar India.

Veel bedrijven hebben een vaste kern van medewerkers die wordt aangevuld met contractors om de pieken op te kunnen vangen. Dat lijkt een prima concept, zeker in een periode waarin de tarieven van contractors zwaar onder druk staan. Maar veel bedrijven slagen er toch niet in om de samenwerking met contractors te optimaliseren. Een flexibele schil van meer dan 25% is in de meeste gevallen slecht uitlegbaar, werkt kostenverhogend en leidt tot een verschraling van de kennis van de eigen interne IT-afdeling.

Dat laatste wordt nog versterkt door de wijze waarop de meeste bedrijven contractors inzetten. Voor de toekomstvastheid van je eigen interne IT-afdeling is het belangrijk om je eigen medewerkers mee te nemen in de opzet en inrichting van nieuwe technologie. Dat vergroot de motivatie en betrokkenheid van de eigen medewerkers en zorgt voor het soepel in beheer kunnen nemen van de innovaties. Het is onwenselijk dat de eigen medewerkers zich blijven richten op het onderhouden van de legacy systemen terwijl de contractors vrolijk aan de slag gaan met het implementeren van de nieuwe technologieën.

Helaas is deze onbalans eerder regel dan uitzondering. Dat roept de vraag op waarom bedrijven het zo ver laten komen? De belangrijkste oorzaak is een focus op de korte termijn. De managers van IT-afdelingen worden door het management onder druk gezet om snel nieuwe functionaliteit op te leveren. De samenwerking met contractors lijkt de meest veilige route om dit resultaat te bereiken. Zeker als je de afgelopen vijf jaar geen investeringen hebt gedaan in de eigen medewerkers, als de laatste opleiding die je een medewerker hebt laten doen al weer stamt uit 2011.

Hierin ligt ook de oplossing om te komen tot een betere verhouding bij de inzet van eigen medewerkers en contractors. Door te investeren in je eigen medewerkers kun je contractors inzetten om de legacy platformen uit te faseren, en zijn je eigen medewerkers druk met het implementeren van nieuwe technologieën. IT managers van Nederland, kijk iets verder dan uw neus lang is!

Prof. dr. Erik Beulen, Universiteit van Tilburg en houder van de KPMG Global Sourcing leerstoel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here