Home Innovatie & Strategie Flexibiliteit om de bezuinigingsklappen op te vangen

Flexibiliteit om de bezuinigingsklappen op te vangen

96

Prinsjesdag is elk jaar weer een moment om stil te staan bij de gang van zaken in Nederland en om te kijken naar het volgende jaar. Voorzichtige tekenen van herstel worden gezien aan de horizon, maar ook volgend jaar verkeert Nederland nog steeds in een crisis. Met allerlei maatregelen om te bezuinigen wil het kabinet Nederland uit het slop trekken. ICT speelt bij die bezuinigingen een grote rol, maar Nederland ICT waarschuwt op de eigen website voor een te grote tijdsdruk waardoor ICT-problemen kunnen ontstaan.

De regering wil de hervormingen en decentralisatie in Jeugdzorg, WMO en AWBZ op korte termijn realiseren, zo blijkt uit de Troonrede en Miljoenennota. ICT is onmisbaar om dat mogelijk te maken. De branchevereniging voor ICT-bedrijven steunt de visie dat de inzet van ICT en goede informatievoorziening leidt tot grote besparingen en bestuurlijke verbeteringen, maar waarschuwt dat zulke systeemwijzigingen niet te snel moeten worden doorgevoerd. “De complexiteit van de voorgenomen hervormingen maakt het nodig dat per onderdeel wordt gewerkt met doordachte en concrete uitvoeringsplannen. Er is namelijk sprake van majeure veranderingen in de informatiehuishouding van de overheid”, aldus de vereniging.

Om ICT-problemen voor te blijven, is het noodzaak om de IT-sector in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken bij het proces. Volgens Nederland ICT is dat op dit moment niet het geval: “Deze decentralisatieoperatie lukt alleen als zorgvuldigheid voorrang krijgt boven niet-realistische invoeringsdata.”

Flexibiliteit
Die zorgvuldigheid is onder meer te bereiken door vooruit te denken. Het doorvoeren van grote veranderingen in bedrijfssystemen zorgt voor andere eisen qua informatiebehoeften en het is de kunst om het systeem daar eenvoudig op te laten aansluiten. Dat is geen onoverkomelijk probleem, mits het bedrijf flexibel is ingericht. Veranderingen in informatiebehoefte en procesaanpassingen kunnen dan door het bedrijf zelf worden doorgevoerd. Het inhuren van dure consultants is daarbij dus niet nodig, wat weer scheelt in het verlagen van de kosten.

Het flexibel maken van de ICT is een goede stap om geld te besparen. Een grote besparing kan worden gerealiseerd door het opzetten van shared services centers, waar diensten gezamenlijk worden aangeboden. Het loket Sociale Zaken wordt dan bijvoorbeeld namens meerdere gemeenten opgezet. Door bepaalde resources te delen, kom je als overheid tot aanzienlijke besparingen. In Nederland zijn hier nog enkele slagen te behalen.

Jeroen Philippi is Marketing Manager Benelux bij Unit4

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in