Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Flip the Script

Flip the Script

143

Anders doen

Flip the Script. Da’s weten wat je keer op keer hetzelfde doet… en dat dan helemaal anders doen. Flip the Script: waar je altijd rechtsaf slaat naar links gaan, waar je altijd de kat uit de boom kijkt er vol voor gaan, waar je je mening voor je houdt eens even uitgebreid van leer trekken. Flip the Script. Je verrast jezelf en de mensen om je heen. Vol het onbekende pad op. Alles kan gebeuren. Alles kan veranderen.

Waarom niet gewoon altijd anders?

En wat is het beste moment om dat te doen? Vlak na de vakantie natuurlijk! Iedereen heeft dan dat gevoel: “Ik ga het even helemaal anders doen!” Maar waarom ‘even’? Zou het niet verrassend zijn als je het hele jaar door jezelf opnieuw uitvindt en anderen verrast?

Wat zou Dafne doen?

Zoals Dafne Schippers die na jaren succes in de meerkamp de fysieke klappen van de meerkampaspiratie niet ziet zitten en in 2014 omzwaait naar sprint. Geen verkeerde Flip the Script. Maar denk ook aan Amazon en Coolblue die tegen de retailwetten in nu doodleuk winkels openen. Heineken die na een eeuw vasthouden aan de gist nu de brouwmeesters laat experimenteren en kleine specialisten koopt. Flip the Script. Niet alleen omdat je terugkomt van vakantie. Niet alleen omdat ‘het water je aan de lippen staat’. Of je achterblijft bij een veranderende markt. Het uitdagen van de status quo door te weten wat constant is en juist dát te kunnen veranderen: da’s innovatie.

Doorbreek de sleur in je hoofd en in je gedrag

Vernieuwers doen het non-stop: vaste patronen herkennen en doorbreken. Er is een oefening in creativiteit. Die gaat zo.

Teken vier verschillende stoelen. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen. Gewoon vier stoelen, niet te lang over nadenken. Kijk naar die stoelen en herken het patroon: wat doe je steeds hetzelfde? Heeft elke stoel vier poten? Heeft elke stoel een rugleuning? Staat elke stoel op de grond? Goed. Doe er dan nog eens vier, zónder vier poten, zónder rugleuning, en zonder dat ze op de grond staan. Wat? Schommel-stoelen? Uit-de-muur-stoelen? Drijf-stoelen? Goed gevonden, misschien is het wel een gat in de markt! Maar niet ophouden nu, goed kijken: wat hebben de vier stoelen met elkaar gemeen? Maak dan weer vier stoelen zonder dát. Enzovoort.

Flip the Script. Zoek uit waar gemakzucht, vanzelfsprekendheden en comfort de keuze bepalen. En doe het anders. Niet stuk-analyseren. Doen.

Flip the Organisation

Ook als organisatie. Want organisaties die de kracht van de verrassing inzien en die kunnen blijven afwijken van het script waarnaar ze misschien al decennia lang leven… dát zijn gezonde organisaties, met gezonde medewerkers die zichzelf en elkaar blijven verrassen. Die kritisch blijven. Die blijven nadenken. En die zich niet alleen afvragen wat er anders kan, maar het direct uitproberen.

Flip the Script. Wacht eens even…

Ik ga nu iets totaal anders doen!

Sabine

Sabine de Jong is Directeur van &U | Werken&Jij en Managing Partner van ACES International www.aces.nl, Executive Search in ICT.

Bekijk een bijzonder initiatief: www.participatiecertificaat.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in