Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Frontrunners van De Nieuwe Loopbaan

Frontrunners van De Nieuwe Loopbaan

85

Als een konijn, starend in de koplampen

Het is zover, het UWV kan de ontslagen niet meer aan. De oorzaak: vakantiestilte bij UWV gecombineerd met het sterk gestegen aantal faillissementen. Mensen wachten inmiddels maanden op hun geld. Maar erger, het systeem zit muur- en muurvast. In de driehoek overheden, bedrijfsleven en medewerkers kijkt iedereen de kat uit de boom.

Wie beweegt er, wie zet de eerste stap? En vooral: in welke richting?

Het woord is ‘wij

In plaats van naar elkaar te kijken en af te wachten kunnen we beter samen optrekken. Zo vangen we schommelingen en bewegingen in de conjunctuur samen op. In Duitsland is het al heel succesvol: meebewegen. De werknemer kan korter werken en staat open voor open een lager salaris. Bedrijven en werknemers delen de pijn én de winst; een instelling die succes boekt.

In Nederland blijft het ‘wij’ tegen ‘zij’: ik ontslagen, zij betalen. En als we proberen medewerkers en het salarishuis te herijken staan de bonden op de achterste benen. Toegegeven, de pogingen zijn niet altijd even elegant of doordacht, maar in de basis zullen we dit samen moeten doen. We zullen samen in dit complexe systeem met een bepaald welvaartspeil oplossingen moeten ontwerpen. Rek maken, verlies beheersbaar en flexibeler systemen creëren.

De frontrunners

Dat weten we allemaal best. Het lukt alleen nog niet om in beweging te komen. Iemand moet de eerste zijn. We hebben mensen nodig in de voorste linie: Frontrunners, mensen die zichzelf niet zien als slachtoffer, maar als voorloper in een nieuwe manier van werk, loopbaan en attitude. In deze nieuwe wereld heeft de afkorting FNV een nieuwe betekenis: Frontrunners Nu Verzamelen!

Frontrunners hebben een voorbeeldfunctie om interne, maar ook externe, beweging een gezicht te geven. Dat het niet eng, juist uitdagend. Een nieuwe ervaring. Zodat je energie krijgt als je jezelf en de organisatie vooruit helpt.

Organisaties organiseren beweging

Organisaties maken een dynamisch en flexibel werkveld, binnen én buiten de eigen organisatie. De techniek is er klaar voor: medewerkers vertegenwoordigen zichzelf bij afdelingen intern, geselecteerde partners of zelfs extern. De werkgever stimuleert de brede ervaring binnen en buiten de organisatie en benut het werkpotentieel ten volste door elk uur van elke werknemer gedekt te houden. Actievere deelname én altijd verzekerd van capabele medewerkers, óók als ze niet intern geworven zijn.

Nu vernieuwen

Ik heb het inmiddels al in detail toegelicht bij veel bedrijven. Iedereen is enthousiast. Iedereen snapt dat we op deze manier opnieuw moeten uitvinden hoe we bedrijven managen. Iedereen zou het zo implementeren.

Er zijn inmiddels organisaties die de stap zetten – frontrunner-bedrijven. Die de nieuwe wereld omarmen met: ‘dit kan beter.’ En er zijn medewerkers die er om vragen. Die snappen dat de overheden, verzekeraars en vakbonden steeds minder voor ze kunnen betekenen. En dat we het allemaal samen opnieuw moeten uitvinden.

Met deze voorhoede werk ik nu aan een nieuwe manier om werk en loopbaan te organiseren. We vergroten direct de inzetbaarheid en mobiliteit en leveren een relevante bijdrage aan de slagkracht en gezondheid van organisaties.

Frontrunners verzamelen!

Ik nodig ieder bedrijf en iedere medewerker uit om naast Het Nieuwe Werken nu ook De Nieuwe HR en De Nieuwe Loopbaan uit te vinden. Met de kracht van een goed idee op naar het omslagpunt van eenzame frontrunners naar een nieuwe norm in de nieuwe wereld.

Het moet anders. Het kan beter.

Sabine de Jong is Managing Partner van ACES International (www.aces.nl), Executive Search in ICT, en EmployU (www.employu.nl), dé combinatie van online employment en search.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in