Home Innovatie & Strategie Fysiologische sensoren: een privacyprobleem?

Fysiologische sensoren: een privacyprobleem?

153

Wat mij opvalt in de wereld van intelligente sensorsystemen, is dat er al snel wordt gezwaaid met de “privacy-vlag”. En zeker als sensoren worden ingezet voor het meten AAN mensen laat staan IN mensen. Wat dat laatste betreft, het meten IN mensen, kan er niet zorgvuldig genoeg worden opgetreden, maar voor het meten AAN mensen ligt dat naar mijn idee toch anders.

De eerste veilige stap op het “mensen-meet-gebied” wordt gezet door het meten AAN mensen. Door met intelligente sensoren te meten AAN mensen is het vandaag de dag mogelijk een beter algemeen beeld te krijgen van de fysiologische conditie of funkties van de gemeten persoon. Bovendien doen we tevens kennis op die ons later bij het meten IN mensen van pas kan komen.

Velen van ons kennen de stappenteller en hartslagmonitor van Nike of Adidas, zij helpen je een inzicht te krijgen in je prestaties bij het hardlopen. Met slimme software op je PC, iPhone of iPad kun je kijken naar huidige en historische gegevens en op die manier je vooruitgang zien –  en dat dan allemaal in duidelijke, kleurrijke grafiekjes.

Er is een iPhone App als “Sleep” waarbij gebruik wordt gemaakt van de sensoren in dit apparaat om, ook hier in de vorm van een goed te begrijpen grafiekje, je te kunnen vertellen hoe je slaap patroon er uitziet, waardoor je in het geval van slaapproblemen bij een bezoek aan de huisarts, hem een eerste indruk, een algemeen beeld, van je eventuele probleem kunt laten zien.

Wat te zeggen van de App “HeartRate” of nog mooier de door Philips medical systems ontworpen App “VitalSigns”, waarbij met behulp van de camera in de iPhone of iPad2 de hartslag en ademhaling wordt gemeten. In het geval van HeartRate houd je een vinger voor de camera van de iPhone en bij VitalSigns wordt met behulp van de aanwezige camera je gezicht gescand. In beide gevallen worden resultaten begrijpelijk weergegeven en uitgelegd, van achtergrondinformatie voorzien.

En wat te denken van een T-shirt, ontworpen door een paar studenten op het Hanze Institute of Technology waarbij lichaamstemperatuur, zweet, ademhaling en hartslag wordt gemeten door middel van sensoren, en waar deze gegevens draadloos worden gezonden naar een laptop die de stand van zaken rond deze parameters van de drager weergeeft? De sensoren plus de benodigde elektronica worden op een dusdanige manier aangebracht (in het T-shirt genaaid) dat zij geen enkele hinder veroorzaken bij het leveren van sportprestaties.

In al deze gevallen wordt bewust gekozen voor het gebruik van intelligente sensorsystemen. En net zo als in de tijd dat voor het eerst PC’s op de markt verschenen en de creatieve geesten van die tijd de mogelijkheid kregen om op een veel toegankelijker manier dan tot dan toe mogelijk was, hun creativiteit rond het fenomeen “computer” kwijt konden, zo zien we smart-phones en tablets en de daar aan gekoppelde sensoren, die op de meest onvoorspelbare creatieve manier kunnen worden ingezet.

Zo lang dat op een ethische wijze gebeurt, zo lang dat met goede uitleg gebeurt, zo lang dat gebeurt op gebieden die de mensen beter, verantwoordelijker en gezonder laten functioneren is daar in mijn beleving niets mis mee. Bovendien zullen we alle kennis en ervaring die we nu opdoen later meer verantwoord kunnen inzetten in de wereld van “Healthy Aging” en de doelstelling om ouderen langer met behulp van intelligente technologie comfortabel zelfstandig te laten leven.

Natuurlijk dienen we de privacy goed in de gaten te houden, maar laten we het a.u.b. niet te groot maken waardoor geen enkele innovatie meer mogelijk is.

Hans Appel, Professor Computer Science & Sensor Technology. Hanze University of Applied Sciences, Groningen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in