Home Cloud Ga nooit zonder roadmap de berg op

Ga nooit zonder roadmap de berg op

292

Niemand beklimt de K2 zonder kaart. Je moet weten waar de kloven zitten en de makkelijk te belopen paden. Toch vinden veel bedrijven dat ze de tocht naar de cloud best zelf kunnen maken. Andere zien er als een berg tegenop en beginnen er helemaal niet aan. Er zijn vele wegen naar de cloud. Waar moet je op letten?

Sommige bergbeklimmers willen snel naar boven, sommige geleidelijk. Wat elke klimmer gemeen heeft, is de behoefte aan een degelijke voorbereiding beneden aan de berg. Belangrijk is ook om te beseffen dat niet iedere klimmer gelijk is. Zo gaat het ook met de transitie naar de cloud. Elk bedrijf heeft andere behoeften en start vanuit een andere positie. Vier vragen vooraf.

1.     Wat is het strategische doel?
De cloud mag nooit een doel op zich zijn. De top van de berg is waar u naartoe wilt. Met andere woorden, de cloud-diensten die u wilt afnemen moeten uw bedrijfsvoering optimaal ondersteunen. Belangrijke drijfveren voor een organisatie om richting de cloud te gaan, zijn kostenoptimalisatie, hogere beschikbaarheid, minder fysieke en beveiligingsrisico’s, schaalbaarheid en flexibiliteit.

2.     Waarvoor is de cloud een oplossing?
Het antwoord hierop ligt in het verlengde van het antwoord dat u hiervoor gaf. Het kan zijn dat de kosten voor een eigen IT-afdeling en een eigen serverruimte te hoog zijn. Ook kan het zijn dat bij calamiteiten de beschikbaarheid van applicaties en data wegvalt en dit ten koste gaat van de productiviteit. Het is daarnaast mogelijk dat u een nieuwe dienst wilt aanbieden, maar geen testomgeving hebt. Het is mogelijk dit veilig in de cloud te doen.

Een andere overweging kan zijn dat in het geval van een webshop, de IT-infrastructuur moet worden opgezet op basis van pieken, bijvoorbeeld tijdens sinterklaas en kerst. Die hogere kosten het hele jaar door gaan ten koste van de omzet. Een goed voorbeeld hiervan is Mattell, dat een online Barbie-configurator heeft. Kinderen kunnen zelf hun Barbie ‘bouwen’. Tijdens feestdagen is de private cloud van Mattell onvoldoende om de vraag aan te kunnen. Dan schakelt Dimension Data public cloud-capaciteit bij, om de piek op te vangen. Dit heet ‘bursting’ en gebeurt automatisch.

3.     Hoe ‘cloud ready’ is uw IT?
De cloud wordt steeds meer een nutsvoorziening. Net als stroom van een energiemaatschappij neemt u uit de cloud opslagcapaciteit, snelheid en beschikbaarheid af als nutsvoorziening. Het is belangrijk om helder te hebben hoe uw productieomgeving is ingericht en hoe snel deze is om te zetten naar een cloud-omgeving. Niet alle software is ‘cloud ready’, zoals SAP en bepaalde CRM-systemen. Overigens, veel organisaties zitten al met applicaties ‘in de cloud’, zonder dat ze het beseffen. Diensten als SalesForce en ServiceNow zijn SaaS-diensten.

4.     Geheel of gedeeltelijk naar de cloud?
Naast de vraag of u alles kunt migreren naar de cloud, is de vraag belangrijk of dit nodig is en uw bedrijfsvoering optimaal ondersteunt. Een migratie naar de cloud kan ook geleidelijk of gedeeltelijk. Zo kan het zijn dat u met het beheer van applicaties geld verdient. Dan is het niet wenselijk om dit uit te besteden. Bepaalde applicaties zijn niet geoptimaliseerd voor de cloud (virtualiseerbaar). Wilt u dit toch migreren, dan moet u kiezen voor andere applicaties of deze hosten op een aparte server. Dit brengt extra investeringen met zich mee.

Veilig, efficiënt en goed voorbereid naar de cloud? Huur daarom een sherpa in bij uw reis naar de cloud, overleg wat de beste strategie is en sla dan pas het basiskamp op onder aan de berg. Op deze manier profiteert elke organisatie optimaal van cloud-oplossingen.

Edwin de Brave, Solution Director bij Dimension Data

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in