
Zoals vaker, word ik voor mijn vierwekelijkse blog geïnspireerd door een nieuwsberichtje waar een enorme wereld achter schuilgaat, maar dat de meeste lezers ontgaat. Even verder kijken levert vaak leuke nieuwe inzichten op. Lees eens met me mee.
Een wapensmid besloot met zijn 3D printer een werkend machinegeweer te produceren. Dat verbaasde me al een beetje omdat voor mijn gevoel een object dat uit gestapelde laagjes gestold plastic bestaat natuurlijk nooit stevig genoeg kan zijn om de daarbij horende explosieve krachten te weerstaan. Dat heb ik goed mis want met het wapen werd een paar honderd keer met scherp geschoten!
Daar eindigt het verhaal echter niet. Defense Distributed vindt dat deze technologie voor iedereen beschikbaar moet zijn en stopte het ontwerp (CAD tekeningen) als open source in een Wiki.
De gevolgen zijn verstrekkend. Een wapen printen mag in Nederland niet en lijkt me eerlijk gezegd toch ook een beetje gevaarlijk. Maar hoeveel andere ontwerpen kunnen niet op deze manier gedeeld worden? Samen met 3D-scanningtechnieken, die gewoon voor thuis te koop zijn, wordt de 3D-printer een soort replicator uit de betere science fiction series: je kunt er objecten eindeloos mee kopiëren. Met de verbetering van de kwaliteit van het 3D printen (Moore?) worden de kopieën ook steeds beter. Totdat het niet meer uitmaakt.
Het leukste hieraan vind ik nog wel dat het allemaal zo dichtbij is. Toen computers net nieuw waren duurde het nog een eeuwigheid voordat je er thuis een kon betalen. Tegenwoordig gaan ontwikkelingen ongelofelijk veel sneller. Een leuke 3D-printer is nu al heel erg betaalbaar. Voor een paar honderd Euro doe je mee! En als het te gek wordt voor thuis, stuur je je opdracht gewoon naar een printshop die een professionele uitvoering heeft staan. Ik voorspel een grote toekomst voor het zelf maken van gebruiksvoorwerpen, kunst, prototypes en wat al niet meer. De 3D-printer zelf is ook al voor een groot deel te printen.
Het blijft niet bij klein. Professor Behrokh Khoshnevis van de University of Southern California bouwde een hele grote printer, waarmee in een uur of twintig een huis geprint kan worden. Ja, een HUIS! Nu nog geschikt voor budget- en noodwoningen, maar ook dat zal zich verder ontwikkelen.
De gebruikte materialen zullen in toenemende mate niet meer op olie gebaseerd zijn maar worden gemaakt uit natuurlijke grondstoffen die ook weer biologisch afbreekbaar zijn. Hiermee worden de gemaakte voorwerpen duurzaam. Over tien jaar printen we alles.
Nu moet ik oppassen niet door te gaan draven! Want een warme jas kun je niet printen en eten al helemaal niet, om nog maar te zwijgen over een nieuw huisdier. Of toch…
Hans van Buuren, Gemeente Architect Gemeente Amersfoort
Ben benieuwd wat de toekomst dit gaat brengen.
Er zullen veel meer mogelijkheden komen in de toekomst