Home Innovatie & Strategie Gartner’s 10 technologie trends in 2013 – vertaald naar wat u daar...

Gartner’s 10 technologie trends in 2013 – vertaald naar wat u daar aan heeft

80

Elk jaar voorspelt trendwatcher Gartner ons, gevoed door hun corporate sponsors, wat de technologie gaat brengen. Een kritische blik helpt.

1 De mobiele apparaten strijd
Gartner voorspelde al dat 2013 het jaar wordt waarin telefoons voor wat betreft webverkeer de PC’s gaan inhalen. In 2015 zal 80 percent van de verkochte handsets in het Westen een smartphone zijn. Hoeveel daarvan Windows-telefoons zijn? U mag het zeggen. In 2012 kromp de PC halfgeleider markt met 10,9%, wat verklaard wordt door de uitval van pc-verkopen. Media tablet halfgeleiders verkochten juist 49,8% beter. Verdere hardware- en software ontwikkeling zal de vraag naar ultramobiele pc’s en multimedia-tablets aanjagen als een brand in de duinen. U kunt kiezen uit Windows 8, maar vooral uit Android en iOS. Het aandeel van uitvinder Apple is inmiddels gezakt tot minder dan 50%. Maakt het nu eigenlijk uit welk merk of welk OS of welke soort scherm nou het meest populair gaat worden?

Nee. In 2015 bepaalt u als IT-manager of bedrijfsdirecteur echt niet meer welk mobiel apparaat uw klanten, werknemers of studenten op uw netwerk gaan gebruiken, dat bepalen zij vooral zelf. Vroeger kocht u van die lekkere betrouwbare maar oersaaie Toshiba Satellites en IBM Thinkpads voor uw mensen. Als wij managers dat in 2013 nog proberen, worden we uitgelachen. Ook door onze partner en kinderen. Dat heet ‘Consumerization’. Hoe gaan we hiermee om? Gewoon in meegaan en en passant kosten besparen door niet meer in mobiele hardware te investeren, maar dat aan de werknemers over te laten. Het is vooral een kwestie van het geschikt maken van je infrastructuur, data en applicaties voor elke smaak scherm, elke loCatie en nooit meer wachten. Any screen, anytime, anywhere.

2 Mobiele Applicaties
Gevolg van de mobiele opmars is dat programma’s en content beschikbaar moeten zijn in de formaten die je gebruikers nodig hebben, zoals HTML5. Mocht video in het pakket zitten, denk dan ook aan H264 en daarna H265. Het zijn ook hier de consumenten die gaan bepalen hoe wij onze datacenters moeten inrichten op het gebied van applicatielevering. Als manager moet je zorgen dat je bedrijf het kan behappen, in termen van netwerksnelheid, draadloze toegang en beveiliging.

3 Personal Cloud
De personal cloud vervangt de PC als opslagplaats van persoonlijke data, toegang tot services en profielen en persoonlijke instellingen. Content verplaatste zich vanaf 2006 al naar centrale netwerkopslag en draagbare harddisks, nu gaan we een stap verder. Een verschuiving van bezit naar gebruik, net als met de cloud voor enterprise-ondernemingen.
Alleen niet ineens met een 180-graden draai. Ik denk dat we een hybride model gaan zien met lokale data en een gespiegelde versie daarvan in de cloud. Door de veelheid aan cloudapplicaties wennen we daar snel aan. Maar alles zomaar lokaal opgeven en in de cloud bewaren? Ik denk niet dat zoiets snel geaccepteerd wordt, denk maar eens aan je CD’s of zelfs grammofoonplaten of muziek-cassettes. Daar struikel je over tien jaar nog over, terwijl digitale muziek er al weer 15 jaar is. Zo snel gaat dat dus niet. De personal cloud verschuift je focus van een specifiek apparaat naar cloud-gebaseerde diensten voor elk apparaat. Denk aan Spotify, Youtube, Facebook, iCloud, Dropbox. Alleen al vanwege die veelheid aan snel veranderende diensten is er een toename in complexiteit voor thuis en bedrijf. Na de technologiehype komt er normaliter een kalmeringsfase waarin de verwachtingen realistisch worden en de aanbieders consolideren. Ik denk dat 2013 zo’n jaar is.

4 Enterprise App Stores
Iedereen een App Store. Het is de Volkswagen van 2013. Vraag je af hoe nuttig het is. Elke smartphone-bezitter kent het moderne fenomeen ‘Appathie’; allerlei apps die je zomaar download omdat het kan. Elke advertentie schreeuwt je toe om een app te installeren. Ze zorgen voor extra schermvervuiling waar je gapend overheen kijkt. Kost weinig of niks, zo’n app, maar wat heb je er aan? Je zou er eens kritisch doorheen moeten lopen. Stel ze de vraag van de bekende jaren ’80 filosofe Janet Jackson: ‘What Have You Done For Me Lately?’. Een app store is een middel en geen doel.

5 The Internet of Things
Kort samengevat: niet alleen computers communiceren met elkaar via internet, allerlei apparaten gaan dat doen. Die telefoon-camera-computer kent u al weer tien jaar, nu kunt u daar aan toevoegen: uw auto, thermostaat, koelkast, inbraakbeveiliging, verlichting, brievenbus en garagedeur. En uw hart en longen mocht u daar een probleem mee hebben. Daarbuiten: van putdeksel tot straatverlichting, stoplicht tot parkeerplaats, winkelschap, de Van Brienenoordbrug en misschien uw favoriete kroeg.
Alles kan en gaat verbonden worden met het web via draadloze communicatie. Mogelijkheden te over. In de futuristische filmpjes van fabrikanten als Cisco wordt een prachtig beeld geschetst van de soms levensreddende en gemaksverhogende mogelijkheden. Wilt u dat? Vast wel. Wilt u ook de bijbehorende privacybedreiging, SkyNet-achtige Big Brother toestanden? Nou nee. Of de overheid en Bits Of Freedom hier alvast een mening over kunnen vormen? Graag.

6 Hybrid IT en Cloud Computing
Volgens een onderzoek van MKB.NL doet zo’n 30% van de kleine en middelgrote bedrijven iets in de cloud of denkt dat te gaan doen dit jaar. Dat betekent dat 70% de kat uit de boom kijkt.
Da’s niet handig. Met cloudcomputing verlaag je investeringen in digitaal onroerend goed en verschuif je kosten van vast naar variabel. Ook ben je af van beheershoofdpijn en kun je op- en neer schalen naar je maandelijkse behoeftes. Dat is geweldig als het gaat om huis-tuin-en-keukenapplicaties zoals email, chat, office, CRM, ERP, databases en dat soort dingen,maar specialistische software is er niet zo maar mee te vervangen. Ook is de afhankelijkheid van een cloud dienst een garantie voor wat extra hoofdpijn betreffende de verbindingen, de zekerheden, de juridische aansprakelijkheden. Even goed nadenken dus, meer leveranciers raadplegen, lokale support via een betrouwbare reseller is beter dan een snel reclame verhaal van zo’n cloud champignon.
Vraag altijd referenties en ga kijken hoe een vergelijkbare organisatie als de uwe met dezelfde dienst werkt.

7 Strategische Big Data
Big Data begon als hype en had vooral focus binnen projecten. Nu wordt het een vast onderdeel van de informatie-architectuur van de enterprise.
Wat is het? Vergelijk het met iemand die je archief opruimt en je voortaan snel kan vertellen waar alles staat, zonder iets weg te gooien. Orde in de chaos.
Wel handig als je tientallen terabytes aan data hebt, maar nog niet zo spannend voor het Hollandse MKB, lokale zorg en scholen. Je kan er wel dingen van leren die lokaal toepasbaar en meer urgent zijn, zoals depublicatie, slim zoeken, betere of snellere toegankelijkheid, inrichting van je archief, backup en replicatie. Maar dan wel met een MKB-prijskaartje

8 Actionable Analytics
Analytische tools bestaan al veertig jaar in de enterprise IT wereld. Leuk voor de boekhouders, directeuren en consultants maar in de ZZP-file op de A2 tussen Utrecht en Den Haag heeft u er niet veel aan. De innovatie zit hem in een opsomming van de vorige zeven punten. Van ouderwetse Business Intelligence naar slimme online tools die u (op uw mobiele apparaat) helpen met een snel modelletje, dingen voor u doorrekenen, automatisch de juiste datapunten bij elkaar halen en proactief aan u presenteren. Sommige banken doen zoiets met de bestedingsanalyse wanneer u op uw rekening inlogt. Ook energieleveranciers proberen het. Google Analytics is ook een goed voorbeeld. Maar het is alleen nuttig als het de juiste informatie als toegevoegde waarde produceert, anders is het weer een nagel aan uw digitale doodskist van Information Overflow.

9 In Memory Computing
Computers en servers werken met gegevens op de harde schijf, en als je wilt dat ze een taak uit voeren, trekken ze de relevante gegevens en toepassingen voor dat doel van de harde schijf op de computer naar het hoofdgeheugen, daar gebeuren de berekeningen. Met de opkomst van multi-core processors en de scherpe daling van de prijzen van chips, en een slim idee van de Duitse zakelijke software maker SAP is een nieuwe technologie ontwikkeld. Sneller rekenen door af te zien van harde schijven en alles opslaan en uitvoeren van alle activiteiten in het hoofdgeheugen van een batterij servers. In 2013 wordt volgens Gartner het punt bereikt waar je eigenlijk nooit meer hoeft te wachten op een berekening. Rekentijd wordt nul, geen factor meer.
Dat leidt tot een enorme toename in snelle respons in allerlei digitale zakelijke processen. Wat wint u daarmee? Als u al niet met ‘In Memory Computing’ bezig bent dan is uw voordeel beperkt.
U hoeft iets minder lang te wachten dit jaar, en videobewerking gaat een stuk vlugger. Dat is het wel zo’n beetje.

10 Integratie van Ecosystemen
U kunt natuurlijk uw hardware, software, diensten en content los blijven kopen maar dat schiet echt niet meer op. De trend is om compacte machines aan te schaffen (fysiek, of als virtueel ding in een datacenter of cloud). Door het slim samenvoegen van software, diensten en bijpassende hardware in een zogenaamde ‘appliance’ kunt u overbelasting van applicaties, datacenter of netwerk voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een apparaat dat uw netwerk vrij houdt van virussen en uw email vrijwaart van spam. Zoiets bestaat al een paar jaar; het heet een UTM. Ook bepaalt het de toegang tot internet en worden uw medewerkers beleefd van Facebook weggehouden. Doordat alles piekfijn op elkaar is afgestemd, heeft u er geen omkijken naar. U betaalt een deel voor de doos en een deel voor de dienst. Lekker overzichtelijk.
In 2013 zal de omzet van deze samengevoegde zaken hoger zijn dan van alle hardware. Er wordt meer aan “appliances” verkocht dan aan servers en desktops. En dat is wel degelijk een doorbraak. De dozenschuivers in de IT gaan er nu echt aan. De toekomst is aan degenen die een sandwich kunnen beleggen van hardware, software en diensten. Laatste trend: virtuele appliances worden het helemaal in 2014.

Door Richard Jonker, VP Emerging Markets Netgear

2 REACTIES

  1. […] door hun corporate sponsors, wat de technologie gaat brengen. Een kritische blik helpt. Lees hier meer… ____________ Bron: […]

  2. BYOD en dan vooral Bring Your Own Mobile of Tablet, is een trend die sinds een aantal jaar zijn intrede heeft gedaan in het voorheen statische speelveld van de IT-afdeling. Zoals Richard ook al aangeeft heeft dit duidelijk te maken met de consumerization-trend. Deze trend heeft ook grote invloed op ons printgedrag, want kantoormedewerkers willen steeds vaker ook kunnen printen vanaf hun eigen smartphone of tablet. Dat betekent dat IT-afdelingen in toenemende mate de medewerkers moeten ondersteunen door hen geleidelijk toegang te geven tot zakelijke toepassingen voor onderweg. Met behulp van Mobile Print is printen mogelijk vanaf iedere device, zonder tussenkomst van IT. Het printproces verloopt namelijk eenvoudig via e-mail. Dit is natuurlijk heel erg handig voor de medewerker, maar er zijn ook voordelen te behalen voor het bedrijf zelf. Net als met het ‘Follow me print’ principe wordt het document pas geprint als de gebruiker zich bij de printer identificeert. Er blijven dus geen printjes op de printer liggen, en dat is als je het mij vraagt zowel vanuit veiligheids- als het milieuoogpunt, een win-win situatie. Ik ben benieuwd wanneer mobile print ook in het lijstje van Gartner terug te vinden is.

    Martijn Brand, alg. dir. Xerox

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in