Home Data & Storage Gebrekkig digitaal mainportbeleid bedreigt miljoenen banen

Gebrekkig digitaal mainportbeleid bedreigt miljoenen banen

68
dainamics

De Nederlandse digitale infrastructuur is een belangrijke motor voor digitalisering, banen en economische groei. De impact van de mainport op de Nederlandse economie bedraagt in totaal € 460 miljard. Dit is 60% van het BNP. 3,3 miljoen banen hangen ermee samen.

Dat blijkt uit cijfers van The METISfiles en PB7. Zij namen het belang van de sector onder de loep.

Positie bedreigt

De sterke positie die Nederland opbouwde over de afgelopen 30 jaar als digitale toegangspoort wordt bedreigd. De huidige Nederlandse digitaliseringsstrategie richt zich sterk op 5G en mist cruciale onderdelen, zoals de belangrijke rol van internationale datalijnen (zoals zeekabels), knooppunten, ruimte voor groei van datacenters en cloud- en hostingbedrijven. Ondertussen worden we ingehaald door landen om ons heen doordat de overheid daar doortastender optreedt. De sector wil daarom dat de overheid een samenhangend, allesomvattend beleid voor de digitale mainport ontwikkeld, met een coördinerend aanspreekpunt waar de digitale sector mee om de tafel kan.

Koploperspositie

Het onderzoek toont aan dat de digitale mainport van groeiend cruciaal belang is voor de Nederlandse economie. In vergelijking met de andere mainports, Schiphol Airport en de Rotterdamse haven, die beiden zo’n 2% groei kennen, groeit de digitale mainport met maar liefst 6,5% per jaar. De digitale mainport is daarnaast het fundament voor praktisch alle sectoren; van webwinkels, online media en platforms tot de financiële sector, de zorg en alle online applicaties. Er zijn dan ook vele banen van afhankelijk: uit het onderzoek blijkt dat voor elke werknemer binnen de digitale mainport, het werk van 33 andere medewerkers in andere sectoren mogelijk wordt gemaakt.

In 2019 had 25% van de beroepsbevolking een baan waarbij voor meer dan 50% van de tijd gebruik gemaakt wordt van ICT. Zo’n 34% van de internationale investeerders vindt dat de digitale sector de belangrijkste groeimotor van de Nederlandse economie is. En 52% van de internationale investeerders adviseert ondersteuning van hightech en innovatieve bedrijvigheid om competitief te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here