Home Innovatie & Strategie Geen “ontwrichtende toepassingen” op de beurs Storage-expo

Geen “ontwrichtende toepassingen” op de beurs Storage-expo

89
dainamics

Donderdag 31 oktober 2013 had ik in mijn agenda geblokkeerd voor een bezoek aan de Storage Expo in de Jaarbeurs in Utrecht. Nu was ik daar al enige jaren niet meer geweest, waardoor ik niet precies wist wat ik kon verwachten. Ik weet het, er is een website met informatie, maar ik weet niet hoe het u vergaat: ik kom dikwijls niet verder dan een snelle scan van het programma. Wanneer dat interessant lijkt registreer ik me en laat dan ter plekke de boel over me heen komen.

Ik werd niet teleurgesteld! Ik kwam terecht op een “ouderwetse” Efficiëntie Beurs”! En nu niet onmiddellijk over me heen vallen en uitleggen dat het allemaal heeeeeel anders is. Laat me “effe” uitpraten.

De beurs geeft een goed overzicht

Vanzelfsprekend gaat die beurs niet alleen over “storage”, maar je krijgt een prima indruk hoe het staat met onze professie, wie de spelers zijn om rekening mee te houden, en wat er zoal speelt rond software. En weet u wat zo aardig is, als gepensioneerde maar nog steeds zeer actieve onafhankelijke professional, ervaar je zo’n beurs toch anders dan in het verleden.

Ik zie nu veel meer van hetzelfde. Plots zie ik veel meer “dozen” die eigenlijk allemaal hetzelfde doen. De hele “netwerkwinkel” is ook weer van de partij. Cloud-computing en big-data zijn termen die regelmatig vallen. Mooie spullenboel. De wet van Moore viert hoogtij.

Wat mij verder opviel: het staat in onze industrie nog steeds bol van administratieve toepassingen. Nu is daar niets mis mee, zo zijn we immers lang geleden begonnen. Het startte met het “automatiseren van de administratie” maar je zou verwachten dat je op zo’n beurs meer te zien krijgt dan moderne SAAS-toepassingen op administratief gebied.

Nu kan het best zijn dat ik niet goed heb gezocht en gekeken, maar als we bijvoorbeeld constateren dat door het steeds verder optrekken van internet en de wereld van APP’s de retail-branche volledig op z’n kop staat, waarom zijn er dan geen nieuwe uitdagende en schokkende toepassingen op dat gebied te zien?

Verkeerde beurs? Kletskoek, ik kom niet alleen voor die kasten! Het duurt nog even en dan zijn die verdwenen, dan heb je ze zelf niet meer staan. Je hebt immers ook niet je eigen elektriciteitscentrale. Je wilt eigen functionaliteit. Ik krijg het idee dat de traditionele ICT-ers zich nog steeds vasthouden aan het “bekende”.

Juist het gebruik van nieuwe ontluikende technologie opent in mijn beleving nieuwe markten en mogelijkheden. Voor de retailer uit ons voorbeeld is het belangrijk te weten wie er voor zijn toonbank staat, waar een individuele klant zich in zijn winkel bevindt, wat het individuele koopprofiel van die klant is – om aan de hand daarvan een aantrekkelijk voorstel te doen op het moment dat hij langs een bepaalde toonbank komt. Technologisch gezien spelen smartphones hier een rol en bijvoorbeeld iBeams (van Estimote). Terwijl aan de softwarekant slimme en snelle algoritmen gebruik maken van traditionele gestructureerde databases en real-time ongestructureerde informatie.

Voor het individu is het fijn wanneer zijn smartphone constateert dat hij wakker is geworden en is opgestaan. En dat de smartphone dan het koffieapparaat de opdracht geeft een kop koffie te zetten. Net zo goed als een individu geïnteresseerd zou kunnen zijn om te weten wie er aan de deur staat te bellen. Ik bedoel maar: onze wereld is zo intelligent aan het worden, en we hebben als ICT-ers zo veel nieuwe geweldige mogelijkheden voor ons liggen buiten het “traditionele”.

Het was een prima traditionele beurs, maar waar blijven de nieuwe “ontwrichtende” Nederlandse echt innovatieve toepassingen nou toch?

Hans Appel, Professor Computer Science & Sensor Technology. Hanze University of Applied Sciences, Groningen

1 REACTIE

  1. Ik ben het helemaal met Hans Appel eens. Juist de storage branche heeft te maken met een fenomeen als Big Data. Dit, omdat storage meer moet zijn dan een ‘kast’ of ‘kelder’ waarin je lukraak dingen opslaat. Wil je van de data kunnen profiteren, dan is data analyse nodig. Met een grote kist ongestructureerde data kom je niet ver (meer). Daarover had ik op de beurs meer verwacht. Zie voor meer informatie deze site: http://zerodistance.cio.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here