Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Genoegen nemen met minder? No way

Genoegen nemen met minder? No way

51

Draadloze connectiviteit is aan een enorme opmars bezig. Niet alleen zal mobiel dataverkeer in 2020 in volume zes keer groter zijn dan in 2015, ook zal thuisconnectiviteit een nutsfunctie vervullen. Draadloze connectiviteit zal vanzelfsprekend zijn, net als water uit de kraan.

De verwachtingen bij draadloze connectiviteit gaan overal omhoog, in elke hoek van de maatschappij, dus ook binnen het hoger onderwijs. Als applicaties niet thuisgeven vanwege slechte verbindingen, zullen educatieve instellingen geconfronteerd worden met boze studenten en ouders. Zij verwachten meer van de opleidingen waar zij royaal voor betalen.

Strijd met het buitenland

Studeren in Nederland wordt nog steeds voor een deel gefinancierd door de overheid, maar blijft een kostbare aangelegenheid. Niet alleen collegegeld, maar ook studieboeken, boodschappen, kleding en andere uitgaven maken dat studenten weinig te besteden hebben. Studenten en ouders willen waar voor hun geld. Vooral knappe koppen uit het buitenland kijken tijdens de oriëntatie vaker naar prijs/kwaliteitverhoudingen. Een manier voor onderwijsinstellingen om hierin topposities te bekleden, is het bieden van de beste faciliteiten. Dat betekent een goed dekkend WiFi op campussen, in studentenwoningen en in collegebanken om de moderne digitale leerstijlen optimaal te ondersteunen.

Dat zeg ik niet zonder reden. Uit een studie van de Europese Commissie blijkt dat in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jarigen – de doelgroep van het hoger onderwijs – mobiel internet na standaardtelefonie de belangrijkste communicatiedienst is. Hierbij is kwaliteit van de dienstverlening de voornaamste eis bij deze dienst. En dat neemt toe nu ze steeds vaker gebruikmaken van zaken als live streaming, sociale netwerken en instant messaging.

Digitale leermiddelen zijn niet meer weg te denken

Een verschil met eerder is dat de studenten van nu in het primair onderwijs al zijn opgegroeid met interactieve whiteboards, smartphones, tablets en ondersteunende apps. Als ze op de universiteit of hogeschool worden geconfronteerd met een docent die een krijtje tevoorschijn tovert om iets op een bord te krabbelen, dan gaapt daar een levensgrote generatiekloof.

Naast voldoende capaciteit en het voorkomen van onderbrekingen in de connectiviteit, is de focus op gebruikservaring van belang. Studenten moeten op elk apparaat met iedere applicatie toegang kunnen hebben. Om te voorkomen dat je helpdesk wordt overbelast door wachtwoordproblemen, kun je het beste gaan werken met een certificaatgebaseerd WiFi-systeem. Certificaten voorkomen dat wachtwoorden worden opgeslagen of verzonden tijdens de communicatie met servers.

Klachten gaan viraal en blijven hangen

Dit vraagt allemaal om superbe prestaties van verbindingen in de lesruimten en daarbuiten. Als draadloos internet niet aan de capaciteitsvraag kan voldoen, zullen studenten dat niet alleen kenbaar maken aan de verantwoordelijke IT-afdeling. Ze zullen het ook delen met vrienden en volgers op het net. Een slechte reputatie onder WiFi-gebruikers kan zich als een olievlek over sociale media verspreiden, met alle schadelijke gevolgen van dien.

IT-managers kunnen niet lui achterover hangen en zich tevreden stellen met connectiviteit die nu misschien voldoende is, maar over enkele jaren zwaar tekort schiet. Het is daarom een goed idee om internettoegang binnen het onderwijs dezelfde status te geven als thuis: niets minder dan vanzelfsprekend.

Spencer Hinzen, Regional Sales Director Southern Europe bij Ruckus Wireless

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in