Home Data & Storage Geplande downtime is ook downtime

Geplande downtime is ook downtime

84
downtime

Als het gaat om downtime wordt er onderscheid gemaakt tussen geplande en ongeplande downtime. Bij ongeplande downtime beginnen mensen te zweten en te vloeken, maar geplande downtime, vanwege onderhoud of een update, wordt gezien als noodzakelijk en daarom geaccepteerd. Geplande downtime wordt vooraf aangekondigd en vindt meestal plaats op een ‘vriendelijk’ tijdstip. Maar ook op bijvoorbeeld een maandagochtend voor het begin van de werkdag is er een klant, werknemer of leverancier die een aankoop wil doen, iets wil controleren of gewoon wil inloggen. Downtime, of het nu gepland of ongepland is, kost een bedrijf geld. Veel bedrijven zien wel in dat ongeplande downtime iets is dat ze willen en moeten voorkomen, maar geplande downtime moet net zo goed tot een minimum beperkt worden. Vooral omdat dit anno 2015 bijna altijd op te vangen is.

Met de juiste tools is het wel degelijk mogelijk om deze kloof in beschikbaarheid te overbruggen. Een modern datacenter kan en moet uitgerust zijn met goede databescherming en redundante systemen. Met degelijke, goed werkende back-ups kan een bedrijf de productieomgeving repliceren, waardoor deze gewoon kan doordraaien wanneer er een upgrade of onderhoud uitgevoerd moet worden. Hierdoor is ook geplande downtime vaak te vermijden.

Tien jaar geleden was dat anders. Toen was continue beschikbaarheid iets waar alleen grote bedrijven mee bezig waren, omdat het vroeg om enorme investeringen in volledig redundante systemen. Alleen grote bedrijven konden zich dat veroorloven en dan alleen voor hun belangrijkste applicaties. Maar door ontwikkelingen op het gebied van cloud computing, virtualisatie en storage is het voor elk bedrijf mogelijk om heel dicht in de buurt te komen van de honderd procent beschikbaarheid. Zelfs in een worst-case-scenario zou herstel niet langer dan 15 minuten mogen duren.

Bedrijven beschikken naast hun virtuele omgeving vaak ook over een of meerdere fysieke servers en endpoints, zoals laptops, die ook beschermd moeten worden. Met ruim 330 miljoen op Windows-gebaseerde devices die in het afgelopen jaar geproduceerd werden, zijn er veel endpoints bijgekomen die beschermd moeten worden. Met name voor kleinere bedrijven is het back-uppen van endpoints vaak een uitdaging. Toch hoeft dit met de juiste hulpmiddelen geen probleem te zijn. Om bedrijven, ongeacht de grootte en mate van virtualisatie, te ondersteunen bij het minimaliseren van downtime en het garanderen van continue beschikbaarheid van alle applicaties, heeft Veeam onlangs Veeam Endpoint Backup FREE geïntroduceerd. De tool is gratis, omdat Veeam van mening is dat databeschikbaarheid voor ieder bedrijf binnen handbereik moet liggen.

Naast het gebruik van de juiste tools is het ook raadzaam regelmatig te evalueren of een bedrijf nog in staat is continue beschikbaarheid te bieden. Zo voert een van onze partners regelmatig een Health Check uit. Er wordt bekeken welke risico’s een bedrijf loopt als het gaat om databeschikbaarheid. Wat zijn de gevolgen als er data verloren gaat? Vervolgens worden de gemaakte back-ups getest. Ook het naleven van de 3-2-1 regel (drie kopieën van data op twee verschillende media, waarvan er één offsite staat) wordt gecontroleerd. Tot slot wordt uitgerekend hoeveel tijd en kosten het bedrijf kan besparen door downtime te voorkomen. Want dat is het mooie: maatregelen nemen voor continue beschikbaarheid van data is meer dan een noodzakelijk kwaad. Het is iets waarvan je als bedrijf direct kunt profiteren.

Ronald Ooms, Vice President North East EMEA bij Veeam Software

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here