Home Internet Goede connectiviteit verhoogt huuropbrengsten

Goede connectiviteit verhoogt huuropbrengsten

74

Hoewel ik nog best wat vragen heb over de paramaters die gehanteerd worden, is het een goed initiatief dat ING Real Estate Finance het keurmerk WiredScore naar de Nederlandse markt brengt. Het keurmerk moet inzicht geven in de kwaliteit van internet en mobiele connectiviteit in een gebouw.

In de VS en Engeland, waar dit keurmerk al bestaat, blijkt volgens ING dat de huuropbrengsten van gebouwen met het keurmerk met 5 procent stegen. Dat verbaast mij niks. Goede connectiviteit voor bedrijven en particulieren is een primaire behoefte. Met een goede verbinding scoor je punten. En op de vastgoedmarkt een beter rendement.

ROI

Vastgoedeigenaren kunnen hun gebouw aantrekkelijk maken en houden door de huurder te tonen dat ze uitstekende connectiviteit bieden. En klaar zijn voor nieuwe technologieën. Belangrijk daarbij is dat kwaliteit hand in hand gaat met een uitstekende return on investment.

Dat wil zeggen dat je als eigenaar het liefst een goed netwerk wilt met zo min mogelijk bekabeling. Een netwerk dat eenvoudig is te managen. En dat nieuwe (IoT-) functionaliteiten zonder poespas in het bestaande netwerk laat integreren.

En je wilt 24 uur per dag service als dat nodig is. Bij voorkeur door één partij die een geïntegreerde oplossing aanbiedt. Dit, om communicatieproblemen en inefficiëntie te voorkomen.

40 procent lagere kosten

Een manier om connectiviteit binnen een gebouw eenvoudig te beheren en te gebruiken is via structured cabling. Dit is een netwerkinfrastructuur die toepassingen ondersteunt zoals sensorgestuurde technologieën, Wi-Fi, cloud computing en nog veel meer. Het is een gestandaardiseerde manier om een netwerk te implementeren dat applicatie-onafhankelijk is en kan schalen met de behoeften, dus kostenefficiënt is.

Een infrastructuur gebaseerd op structured cabling heeft daarnaast ook veel minder kabels nodig, wat scheelt in de (installatie)kosten. Ander voordeel is dat je zaken gemakkelijk kunt toevoegen aan of wijzigen op het netwerk, zonder onnodige downtime of onderbrekingen.

Managementomgeving

Dankzij een geïntegreerde managementomgeving – die dus IoT-technologieën en Wi-Fi ondersteunt – verlaag je de kosten, doordat je maar één netwerkinfrastructuur hoeft te onderhouden. De verwachting is dat de OPEX – oftewel de terugkerende (operationele) kosten – daardoor binnen enkele jaren met meer dan 40 procent dalen.
Als je deze structured cabling combineert met bijvoorbeeld de BeamFlex technologie, ontstaat een netwerk dat klaar is voor de toekomst.

De BeamFlex technologie zorgt ervoor dat richtantennes in access points in verschillende patronen worden opgeschakeld om het ideale pad te creëren richting de gebruikers, zoals huurders. Deze slimme antennes luisteren naar waar de gebruikers zich in het gebouw bevinden en zenden hier het Wi-Fi signaal naar toe. Een adaptieve antenne die zowel het bereik, de doorvoersnelheden en de netwerkcapaciteit maximaliseert.

Duidelijke criteria

Zoals gezegd, vind ik zo’n keurmerk een prima initiatief. In de business waarin ik me beweeg is het een mooi moment om je onderscheidend vermogen te laten zien. Maar dan moet wel duidelijk zijn welke parameters nu exact gehanteerd worden om als vastgoedeigenaar zo’n goedkeuringsstempel te ontvangen.

Is de kwaliteit van het netwerk een issue? De stabiliteit van de verbindingen? Hoeveel apparaten het netwerk kan ondersteunen? Dat zijn zeer belangrijke criteria, zoals ook hoe technisch wordt omgesprongen met interferenties in gebouwen, die uiteindelijk binnen een draadloze omgeving de kwaliteit van de verbinding bepalen.

In het verlengde daarvan betekent minder kabels, minder kosten en dus ook minder installatiekosten. Net zo belangrijk is uiteraard de veiligheid van het netwerk en de snelheid van support voor het oplossen van een probleem met de connectiviteit.

Unified managementomgeving

Een technisch toekomstbestendig en veilig netwerk kunnen uitrollen is één ding. Dat geheel kunnen beheren in één unified managementomgeving is een ander belangrijk facet – zowel om de kosten te beperken als om zeker te weten dat alles met elkaar blijft communiceren. Als dat alles dan ook nog door één partij geleverd kan worden – en dat kan – ben je als vastgoedeigenaar verzekerd van tevreden huurders, die het dan ook niet erg vinden om wat meer huur te betalen. Omdat de gebruikersvriendelijkheid van een pand omhoog gaat. Omdat goede connectiviteit onmisbaar is om te kunnen werken en leven in kantoren, bedrijfspanden en woningen.

Spencer Hinzen, EMEA Director Business Development bij Ruckus Networks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in